自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

別墅

一直都有搵姐姐補習,分別搵過2個大學生上門,依家係第3個跟佢,成績都係無進步。
女女讀私校升小三,上星期派成績表,望到成績表覺得好灰心。英、數、常70,中唔合格,全級78/122,
最近上補習中介網想轉老師,中介介紹左個教書在職人士比我,
話佢地有經驗會識教學同評分,以往學生都有進步。
但一聽要四百蚊一個鐘覺得價錢比平時貴,屋企環境尚叫負擔到,想試試。

以往未請過這種老師,這收費是否正常?
補習成績會唔會提升到呢?
(我最怕比貴學費冇效果)
有人可以分享一下?
搵老師搵到好灰心了

更新*上左第一堂,見老師主要教分析題目同考試技巧,女女覺得有趣,會繼續試試。多謝大家意見。

伯爵府

2024年龍年勳章

回覆 uniqueme 的帖子

會唔會睇下小朋友讀書上有咩困難先?係真係唔入腦,教法問題定唔願讀~
我相信有小朋友,天生唔係讀書的材料

大宅

uniqueme 發表於 19-7-17 10:30
一直都有搵姐姐補習,女女升小三,成績麻麻上星期派成績表,望到成績表覺得好灰心。英、數、常70,中唔合格,全 ...

小學生補習可以找大學生補習、或送去補習社。如私補每星期一堂,幫助不大。補習老師補習補的好不好,小朋友自己都要配合,肯溫書、自主學習才可以。

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

搵在職教師,一般$350+
一係搵大學生!

大宅

回覆 uniqueme 的帖子

正常私補的價錢起碼$400-800越有經驗年資越耐收得越貴,除左睇補習老師的教學經驗亦會同他畢業的學校有關連!甚至聽過有人名牌大學畢業收$1600粒鐘
歡迎歡迎

大宅

如果真的是在職老師教,$400/小時就收得太便宜了,在職老師最少都要$500/小時啦!專科(冷門科)更加可以收$800-1000/小時。
因為資歷資格的關係。不能同大學生/補習老師比啦!在職老師工作好忙,還要出來私補,都唔係咁易搵到在職老師補的。

瑪瑙宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我覺得小學就太貴啦!!

tintinlam    發表於 19-7-17 12:47

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

記得問佢攞在職證明, 有D做TA又話自己係現職教師.

別墅

回覆 mcesther 的帖子

這價錢已叫平?

男爵府

回覆樓主:

是否教小學?如果教中學就未必合適

公爵府

畀面勳章

一直都有搵姐姐補習,女女讀私校升小三,成績麻麻上星期派成績表,望到成績表覺得好灰心。英、數、常70,中唔合 ...

負擔到冇問題,如果覺得有壓力,我會再搵。 家姐中學專科專補,教緊專上學院,都係300頭

公爵府

畀面勳章

ValerieBaBa 發表於 19-7-17 10:56
是否教小學?如果教中學就未必合適

唔係講笑,我女(中學)個專科專補老師,補開DSE,佢既學生層去到幼稚園K3

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

對我嚟講, 太貴

禁止訪問

回覆樓主:

禁止訪問

男爵府

uniqueme 發表於 19-7-17 10:52
回覆 mcesther 的帖子

這價錢已叫平?

小學嚟講一啲都唔平
不如趁暑假幫小朋友補底,清咗啲唔明嘅範圍,情況許可再預習少少來年課程。有時小朋友在校上課未必即時理解到老師講咩,但預習咗就好好多,自信都返埋嚟。
中文可能要靠做少少補充練習,我以前聽其他家長講,有做坊間練習嘅會高分啲,這未必與中文程度有關,而係做過類似題目,就知要點做。

大宅

回覆樓主:

小學生可以搵大學生補,最緊要識教。我中英各一個私補姐姐。兩個都係大學生,各收150

男爵府

一直都有搵姐姐補習,女女讀私校升小三,成績麻麻上星期派成績表,望到成績表覺得好灰心。英、數、常70,中唔合 ...

除非你女有特別問題,否則我唔揾在職教師, 普通大學生教小三,二百元以內

大宅

回覆樓主:

現職老師,肯上門,我覺得平。

侯爵府

親子王國15週年勳章

在職老師係貴, 問題唔在於個老師貴唔貴, 而呢個老師係咪你女女需要..........

我覺得小學多數係要 "陪讀", 比我會傾向揾大學生全天候 1:1 (好似功課班咁, 日日放學2-3個鐘), 務求日日温習少少

首頁
12345...7

尾頁

跳至