懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

洋房

我本身45kg,依家30周重左7kg。

26周就確實左有妊娠糖尿,住院食左一日醫院餐。之後我逢星期一分段篤4次手指驗血糖,數字都係5-6左右,而且近3個星期都冇增加到體重。

30周去私家到照,醫生話阿仔個頭33周,腹部32周,又話胎水多左啲啲,之後就要我控制下飲食⋯⋯

好想知到底係阿仔吸收得好,定係我真係控制唔好?佢算唔算大左好多(約1600g)?

大宅

你既讀數都好靚仔, 5-6都唔高又唔超標, 但係大左 3 WKS又好似真係大左D...政府醫生果邊有冇講點解?
我都妊娠糖尿, 今日覆診, 公立果邊幫我好HEA咁照左一照, 睇下有冇大好多, 而家SO FAR大左一週, 佢話都OK既唔算大好多...6星期後再照多一次, 因為我"確診"左一個星期左右咋, 比到佢睇既DATA唔係好多, 好難判斷.

洋房

BerniceL 發表於 19-7-17 20:59
你既讀數都好靚仔, 5-6都唔高又唔超標, 但係大左 3 WKS又好似真係大左D...政府醫生果邊有冇講點解?
我都妊 ...

政府醫院按左個肚仔兩下,話冇問題,走得

我26周個時都冇野,呢一個月跟足餐單食,我重左1kg,諗住好安全啦,點知阿仔大左好多,好想搵人傾訴下

咁你有冇住一日醫院,食醫院餐呀?

大宅

Carol_Hohoho 發表於 19-7-17 21:36
政府醫院按左個肚仔兩下,話冇問題,走得

我26周個時都冇野,呢一個月跟足餐單食,我重左1kg,諗 ...

我糖水合格,但頭仔都大3weeks以上,身大1-2week
我都好驚....

別墅

都是有妊糖
上週照左超聲Size跟Weeks數正常
度數食多左去到9.幾 醫生叫我注意一下 多做運動

洋房

amfam 發表於 19-7-17 21:41
我糖水合格,但頭仔都大3weeks以上,身大1-2week
我都好驚....

阿媽明明樣樣都好聽話,但佢不受控制咁狂吸收,真係好冇心機⋯⋯

洋房

maupia 發表於 19-7-17 21:43
都是有妊糖
上週照左超聲Size跟Weeks數正常
度數食多左去到9.幾 醫生叫我注意一下 多做運動

係唔係餐後2個鐘有9度?
我之前都係,醫生即刻要我見營養師,政府醫生即刻要我入院食醫院餐

大宅

回覆 Carol_Hohoho 的帖子

冇呀, 冇入院. 一來我得一個星期既數據比佢睇, 二來我超標果D冇比 (我一日督手指多過一次架, 因為我都想知道食咩, 食幾多, 就會瀨野, 都想亞仔好嘛, 要自我了解一下體質), 因為費事比佢捉入院, 所以唔靚既數據我冇寫落紙 XD
我呢個幾星期都好似齋戒咁, 咩都食好少, 其實好似輕左少少添...不過我一食碳水化合物, 尤其麵, 就超標, 去過9.4, 最少都7.8...即係我食飯同麵係出事, 所以我呢2日都冇食呢2樣野, DATA係靚仔左...

但你係DATA靚, 亞B仍然over size, 你可以問一問醫生有咩野成因, 你每樣都試試睇下控唔控制到, 而家你先30WKS, 仲有10WKS要過, 與其提心跳膽, 不如主動出擊. 當然, 如果結論係亞B好勁咁好吸收, 你係控制唔到, 只能揀會唔會提早催生/開刀....

不過都唔洗咁WORRY, 或者你擔心緊到時好難生, 但亞B証明緊佢好健康呀, 又好食得!!

大宅

回覆 maupia 的帖子

咁都唔洗比人捉入去, 你真係好LUCKY呀!! XD

大宅

Carol_Hohoho 發表於 19-7-17 21:53
我之前都係,醫生即刻要我見營養師,政府醫生即刻要我入院食醫院餐
...

餐後兩個鐘7度

洋房

BerniceL 發表於 19-7-17 23:44
回覆 Carol_Hohoho 的帖子

冇呀, 冇入院. 一來我得一個星期既數據比佢睇, 二來我超標果D冇比 (我一日督手 ...

澱粉質可以食一碗通粉或意粉,但白飯就只可以食3-4匙⋯⋯另外要盡量清淡,唔好用汁撈飯,食左一碗菜先食其他餸,咁數字就好靚仔。

我都有問私家醫生,開頭我覺得佢唔信我有戒口,篤完手指5.1,再問佢,佢又冇正面回答⋯⋯政府醫生唔敢問,怕佢捉我住院⋯⋯

好彩有幾位媽媽一樣情況,起碼大家都冇問題,咁我都放心左好多,努力多10周,就唔駛再驚啦(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

洋房

我做媽媽了 發表於 19-7-18 07:59
餐後兩個鐘7度

醫院既標準係7.5,7度都合格,好羨慕。

男爵府

我係24w中左糖水, 26w食左一日醫院餐之後pass左, 唔使篤手指. 不過講明中左糖尿就要40w 催生. 所以都有心理準備.

其實政府由始至終都無同我照過, 除左 Oscar. 30w 果時去私家照, BB頭仔大左2星期, 其他都好準. 34w 頭仔大左1星期, 肚圍大左1星期, 大脾骨大左2星期. 屬於中至大碼BB. 私家醫生話都係正常範圍內, 無咩要特別擔心. 不過我見佢係個 report 既預產期就改早左1星期. 下次返醫院再俾政府醫院睇下有無野要跟進.

洋房

klsabb 發表於 19-7-18 10:43
我係24w中左糖水, 26w食左一日醫院餐之後pass左, 唔使篤手指. 不過講明中左糖尿就要40w 催生. 所以都有心理 ...

你個醫生好好,只少會話正唔正常,會安心好多。
咁預產期早左,係咪要你催生既意思?

男爵府

Carol_Hohoho 發表於 19-7-18 11:22
你個醫生好好,只少會話正唔正常,會安心好多。
咁預產期早左,係咪要你催生既意思?
...

係佢可能見我擔心, 所以佢先安慰我姐
我都唔知預產期早左會點呀. 不過我聽講唔係早好多呢, 醫院唔會理. 照原先果個40w 催生.

別墅

Carol_Hohoho 發表於 19-7-17 21:53
...

Yes
平時清淡 可以 維持4. / 6. 。
一次半次 餐後 8-9 都係叫你注意返飲食

別墅

BerniceL 發表於 19-7-17 23:45
回覆 maupia 的帖子

咁都唔洗比人捉入去, 你真係好LUCKY呀!! XD

大概知自己食咩野出現咩度數...懶左量血糖

洋房

klsabb 發表於 19-7-18 12:15
係佢可能見我擔心, 所以佢先安慰我姐
我都唔知預產期早左會點呀. 不過我聽講唔係早好多呢, 醫院唔 ...

我都想要醫生安慰下,次次都係話我唔戒口,話阿仔太大⋯⋯我啲朋友催生都生好耐,好緊張

洋房

maupia 發表於 19-7-18 17:56
Yes
平時清淡 可以 維持4. / 6. 。
一次半次 餐後 8-9 都係叫你注意返飲食

其實一星期一餐或兩餐超出7,算唔算好過分?我依家完全唔敢出街食,一出街食就會8-9

別墅

Carol_Hohoho 發表於 19-7-19 09:37
其實一星期一餐或兩餐超出7,算唔算好過分?我依家完全唔敢出街食,一出街食就會8-9
...

我通常午餐都出街食,會自備碗仔度份量,但總會有時餓得滯食多少少,咁就過7,一兩次醫生通常會叫你注意飲食。我就覺得唔使咁緊張,太規限自己會抑鬱架

首頁

尾頁

跳至