懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

其實睇咗咁耐bk, 同埋朋友嘅情況,我發覺好似個個都會政府私家兩邊做產檢。但我想分享下,我第一胎只有T21同照結構先至去私家睇,因為政府無包,之後一路跟健康院期去產檢,中間無去過任何私家做產檢,直到40+4順產生,bb 好健康同重磅。我今胎都打算係咁。我覺得唔係錢嘅問題,我經濟ok,而係去私家照咁多都無咩幫助,大住肚山長水又遠出去又要等餐懵,如果照出嚟咩呢度大幾週同細幾週又自己嚇自己,所以我決定順其自然,健康院檢查到正常我就由佢,因為佢檢查完唔合格都會叫你返醫院跟進。其實我好想知有無媽媽好似我咁,只跟健康院唔睇私家?係咪我特別奇怪。

大宅

duyan06 發表於 19-7-17 18:22
其實睇咗咁耐bk, 同埋朋友嘅情況,我發覺好似個個都會政府私家兩邊做產檢。但我想分享下,我第一胎只有T21 ...

等政府最早係照唐氏
成12周會唔會太遲

大宅

~細細妹~ 發表於 19-7-17 18:25
等政府最早係照唐氏
成12周會唔會太遲

我自己就10 週出去做nifty, 順便照埋size, 如果政府個唐氏期要(12weeks)同實際size 唔match, 要打去政府改期,我今胎都要改過唐氏期。

大宅

回覆樓主:

出去私家睇求個安心,我成個孕期都係睇3, 4次

複式洋房

回覆樓主:

私家醫生會同你照賣埋有無臍帶箍頸,同埋詳細好多,其實可以自己決定,無咩所謂,政府只係幫你摸下個肚聽下心跳

大宅

duyan06 發表於 19-7-17 18:31
我自己就10 週出去做nifty, 順便照埋size, 如果政府個唐氏期要(12weeks)同實際size 唔match, 要打去政府 ...

如果10周前宮外孕或者其他問題
會唔會太遲先知

男爵府

其實睇咗咁耐bk, 同埋朋友嘅情況,我發覺好似個個都會政府私家兩邊做產檢。但我想分享下,我第一胎只有T21 ...

私家係照超聲波,政府淨係靠護士摸肚度size, BB 無事時當然你去唔去私家都唔會有分別,但有咩問題上嚟,政府唔一定發現到......而私家度到size 大幾週細幾週亦唔係純粹自己嚇自己,係真係有佢嘅用處嘅

淨係個頭仔大唔大,會唔會好難生呢啲政府靠摸都唔準

同埋上次我去健康院,姑娘反問返我上次去私家做產檢係幾時,照到個頭仔轉咗未,佢話佢摸唔到

伯爵府

回覆樓主:

我都係去齊政府檢查,私家就只照閃閃、Nifty、結構、26週和34週再照多兩次就唔照。
因我想知道BB會唔會過大(順產會好難生),會唔會有咩問題係唔可以靠聽心跳和摸去察覺。

大宅

~細細妹~ 發表於 19-7-17 18:45
如果10周前宮外孕或者其他問題
會唔會太遲先知

其實宮外孕你唔使等到10週已經痛到入急証了,其他問題都係要出咗nifty report 先知

大宅

duyan06 發表於 19-7-17 19:34
其實宮外孕你唔使等到10週已經痛到入急証了,其他問題都係要出咗nifty report 先知
...

其實我試過bb冇心跳
又唔痛又冇血架
要照先知

大宅

ipcs 發表於 19-7-17 18:56
我都係去齊政府檢查,私家就只照閃閃、Nifty、結構、26週和34週再照多兩次就唔照。
因我想知道BB會唔會過大 ...

我同你差唔多 都係睇左幾次私家就算
始終健康院靠摸 都係估估下 我33/35周返健康院 佢都話BB未調頭,仲轉介左我返醫院跟進,搞到鬼咁擔心。咁啱我35周同日下午約左私家,個私家一照就話調左頭啦喎 我都呆左
我由無作嘔作悶開始,明明食慾正常,但係體重完全無變過,健康院都因為無重過見左醫生兩次。但係度肚尺寸正常,佢地就無follow。雖然佢地話無問題,不過個心都驚驚地 35周既時候睇私家順便度埋尺寸重量,見到佢有跟正常進度,即刻安心哂
睇私家都有好處既,照肚見到BB好活潑,見到手仔腳板仔,3D睇下樣,都覺得好得意。老公又可以一齊,佢都好期待每次睇BB。

大宅

其實我會prefer 政府私家兩邊睇,政府只check 胎心,有時覺得佢地聽左5秒都唔知有冇。私家起碼會check 清楚d,特別係陀到後期,真係要跟緊d,有時真係有估唔到ge突發事ga

男爵府

照超聲波有佢既意義,例如頭同腳既比例同長度會睇得出Bb 係咪有侏儒症。而呢啲係要孕後期先睇得出,結構時未必判斷到。當然,侏儒症通常都會照生,所以照都係提早得個「知」字,生左出黎先知都一樣得既...

別墅

如果唔係經濟問題,純粹因為遠,有冇啲婦科醫生係近你屋企? 等就基本上唔係淨係婦科,所有診所都好多要等喎,政府嗰邊等得仲耐

大宅

唔會呀!我自己除咗照閃閃、結構(以為政府無)、Nitfy係私家檢查,其他都係去政府咋,加上我低風險,所以無特別需要去私家做產檢。
不過如果意外再有BB會去私家生,因為今胎係瑪麗生唔係咁愉快。

男爵府

回覆樓主:

我仲誇張過你 結構都係公立做埋。淨係去過一次私家產檢

別墅

33 wks 現在 只去政府產檢
暫時未去過 私家 健康院

伯爵府

MrsSilviaChan 發表於 19-7-17 22:12
唔會呀!我自己除咗照閃閃、結構(以為政府無)、Nitfy係私家檢查,其他都係去政府咋,加上我低風險,所以 ...

點解係瑪麗生唔愉快? 可分享下嗎

大宅

MrsSilviaChan 發表於 19-7-17 22:12
唔會呀!我自己除咗照閃閃、結構(以為政府無)、Nitfy係私家檢查,其他都係去政府咋,加上我低風險,所以 ...

係呀,就係我咩都低風險,所以如果無啦啦又出去私家照又好無謂。

大宅

dreamboy_man 發表於 19-7-17 22:16
我仲誇張過你 結構都係公立做埋。淨係去過一次私家產檢

政府話我不是高齡,死都唔比結構期我,如果唔係我都唔使出去照
好彩都仲有人陪我,我以為我自己係怪人

首頁

尾頁

跳至