夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

話說琴晚因爲傾生小朋友野不合而發左老公脾氣,成晚冇講過野,今朝訓醒都知自己唔岩,中午WhatsApp 佢道歉say sorry啦,都估到佢做野忙冇咁快覆我同可能仲嬲緊我

等等等......等到頸都長都見唔到佢覆,平時夜晚佢都會車埋我一齊收工番屋企,等左咁耐都收唔到佢電話同whatsapp咁我就打過去問佢嬲完未啦,
點知佢話佢番左屋企啦!

大宅

GB2020 發表於 19-7-18 21:06
話說琴晚因爲傾生小朋友野不合而發左老公脾氣,成晚冇講過野,今朝訓醒都知自己唔岩,中午WhatsApp 佢道歉s ...

我收左線後忍唔住即刻爆咸左出黎,其實我都知錯say sorry,但我真係好唔鐘意等咁耐一句都唔覆人呢種行為,知佢都可能嬲緊唔想打電話講唔黎接放工,但都可以whatsapp 講一句唔黎啦,咁我明都會醒水等你嬲完,覺得自己傻更更係到等人好傷心最後你竟然一句都唔覆下我(PS我已經send左幾次whatsapp 比佢)

最後結論吵交冷戰輸既都係我,男人根本唔會放上心,係得女人自己嬲爆都冇人理解你嬲點咩我認我比較小氣

唉...........有冇人同我一樣架?

大宅

我收左線後忍唔住即刻爆咸左出黎,其實我都知錯say sorry,但我真係好唔鐘意等咁耐一句都唔覆人呢種行為, ...

我以前都係咁架,現在輪到我唔上心,我學懂放開d,一世人流流長,費時自己勞氣

翡翠宮

回覆樓主:

咁你發人脾氣吾比人嬲

子爵府

話說琴晚因爲傾生小朋友野不合而發左老公脾氣,成晚冇講過野,今朝訓醒都知自己唔岩,中午WhatsApp 佢道歉s ...

早兩日的晚上, 我和太太在家為了些小事有小吵架, 太太更有點激動, 因為仔仔打完波回來, 我們要落樓約佢食飯, 等電梯時我地都在冷戰, 到樓下大堂我們都無交流, 當出了大堂, 我行先, 跟住停低, 轉頭望著她, 好Man 講了聲, 過黎啦, 示意用手拖她, 她來拖著我, 咁就無事了...

之後搵了啊仔, 飯後我們還一杯榴槤奶惜二人分..... 我自己覺得, 冷戰好傷身的, 如果唔係太大問題, 可必令大家處於不開心的生活下, 人生命仍有多久都未知, 我討厭浪費可以美好的時間, 所以我會作主動的.

唔係每個男人都唔重視感情的.

公爵府

睇完你個短訊 我領悟到一樣嘢諗起我自己的一樣嘢, 我同我先生存咗12年先至結婚, 我就回想起點解我哋可以相處到咁耐, 係因為可惜我老公嘅時候我老公有一個習慣, 激嬲人時第二日起身就當冇嘢, 我初初都好唔習慣我都仲係好嬲好想去向我道歉, 但係我發覺佢係唔會。 之後我又試下特登激嬲佢我又覺第二日冇嘢, 原來佢呢到第二日佢係可以真係大家冇事, 知道原來佢係喜歡用呢個方式去相處, 咁就大家都用呢個方法去相處冇隔夜仇咁就大家唔會再嬲可以好長久嘅感情會喺返到。
結婚亦都係一門好好忍耐嘅生活, 你試下習慣下啦

別墅

PTMCYS 發表於 19-7-18 22:01
早兩日的晚上, 我和太太在家為了些小事有小吵架, 太太更有點激動, 因為仔仔打完波回來, 我們要落樓約佢食 ...

你呢d男人咪好 我屋企個個 我連佢做咩嬲都唔知

大宅

早兩日的晚上, 我和太太在家為了些小事有小吵架, 太太更有點激動, 因為仔仔打完波回來, 我們要落樓約佢食 ...

我成日諗點解男人唔可以大方啲,冷戰後主動d,其實佢主動講一句已經係無事了

你做得好好

男爵府

可惜唔係個個都肯做主動呢

rainbowchuuu3    發表於 19-7-19 11:08

男爵府

我收左線後忍唔住即刻爆咸左出黎,其實我都知錯say sorry,但我真係好唔鐘意等咁耐一句都唔覆人呢種行為, ...

係架,次次冷戰,得自己放在心,個c6到開番口果刻講返,佢每日都係如常咁,我對佢黎講係冇影響力……

Lumon    發表於 19-7-19 09:51

珍珠宮

canpi526 發表於 19-7-18 22:17
喜歡冷戰既方式,不分男女。我先生既前妻又係喜歡冷戰。搞到我先生好唔鍾意同她相處。
輪到我同佢相處時,我係唔冷戰既。我同我前夫都唔會冷戰既,「不可含怒到日落」,我地一日既怒氣當日訓覺之前就要傾掂到大家平心先訓覺。最緊要係先搞掂大家既心情,唔好畀負面情緒影響到大家地日既正常運作。
所以,我先生好鍾意同我相處。

Love is when the other person’s happiness is more important than your own  ~ H. Jackson Brown

珍珠宮

katherine.k 發表於 19-7-18 22:16
睇完你個短訊 我領悟到一樣嘢諗起我自己的一樣嘢, 我同我先生存咗12年先至結婚, 我就回想起點解我哋可以 ...
妳咪好囉,咁公平。
我先生既前妻唔係咁,如果她激我先生既話,佢第二日就覺得冇嘢。
如果我先生激她既話,她就會冷戰成個月。等我先生難受。
所以我先生好唔鍾意同她相處,好似隨時行響個地雷陣,唔知幾時會踩到炸到炭焦。
而家佢好鍾意同我相處,因為我從來唔同佢冷戰既。保證當天既不和,當天溝通清楚,清曬大家D負面情緒,唔影響大家晚上睡眠質素,唔影響大家第日既正常運作。
Love is when the other person’s happiness is more important than your own  ~ H. Jackson Brown

子爵府

canpi526 發表於 19-7-18 22:17

男人令到女人好唔開心, 生不如死係好易, 反過來令她感覺幸福, 係唔容易, 我選擇後者, 因為她是我太太.

子爵府

Winnieho1004 發表於 19-7-18 22:31
我成日諗點解男人唔可以大方啲,冷戰後主動d,其實佢主動講一句已經係無事了

你做得好好

我太太唔係主動的人, 佢好少會主動認錯, 如果鬥, 而我又係小氣的人, 最後佢好蝕低, 因為我係比較深思熟慮的人. 但佢唔認錯, 都會密密做回她責任既野, 而且佢係好簡單的人, 所以我唔會做傷害佢的行為, 既然一齊走同一條唔, 就無謂介意一些小事, 有氣量的男人係唔會跟女人計較小事的.

珍珠宮

下次傾到有不和意見時,妳試下記得同佢盡快講清畀佢知,妳唔係佢。只係個傾談結果,我需要一個人靜下,調劑翻自己既情緒。
當佢知道妳唔係佢時,佢會容易D調整自己既負面情緒。
LEE 招係我同我前夫一結婚時上既婚姻輔導學翻來既。
其實我前夫都係好「小氣」,我唔用「小氣」來形容佢,我跟佢既形容法 用比較「敏感」來形容。 所以過去20年來,我磨練出每次遇到我地不和時,我會先溝通好話佢知:
1. 我唔係佢。我有不滿情緒,係對事,唔對人,唔係佢既錯,我唔怪佢。(等佢平心面對我既負面情緒,唔好翻我)
2. 我唔出聲,係我需要一個人思考,分析佢既意見同睇法。唔係冷戰。(等佢唔使誤會以後24小時我做D乜野同平時唔同都係衝住佢而行既。)

而家同我先生就好相處好多。佢從來唔面黑人既。或者佢收得好好,佢人,如果佢唔講出來,人地都唔知佢左人。可能我遲鈍,我真係唔知佢我。但我前夫就會表現得好明顯佢我。
對付我先生咁收埋自己情緒既人,我要用唔同招數,係要佢一發現自己我,就要即時用語言話我知佢我D乜野,等我當時件事,我既反應如何,我還記憶猶新,可以即刻同佢一齊處理左件事同平下大家既情緒。

上次,我先生我,我當時都唔知,因為佢當時同即日又冇面黑,又冇比平時少TUM我。佢隔左成個月先有EQ話我知。佢話我當眾講野大聲話佢喔。我已經唔記得左我當時聲線,情緒係點樣。下次若遇上雷同情況,我可能會再就範。唔緊要啦,我已經同佢講好左,下次我有邊D地方激動佢,佢會嘗試立即或儘快放心咁話我知。

男爵府

我真係好怕冷戰,好討厭冷戰,我覺得冷戰可以另上心嗰位短命。可悲係,我嫁左一個經常對我冷戰嘅男人,我覺得好痛苦,如果可以重來,我一定不嫁。現在,我只能等自己完全對距對我嘅所作行為心死,嗰一日到來時,我會惜放自己。

珍珠宮

PTMCYS 發表於 19-7-19 06:54
我太太唔係主動的人, 佢好少會主動認錯, 如果鬥, 而我又係小氣的人, 最後佢好蝕低, 因為我係比較深思熟慮 ...

你與你太太 待人接物,相處方式 夾囉,所以大家都搵到個平衡點來舒服。冇話邊個要委屈忍受邊個。TUM到人又無需刻意屈就自己,忍出情緒病出來。
Lee D 夫妻相處之道,無分男女性別。唔係做男既就一定要就女既,唔就既就係賤男。唔係咁一面倒睇囉。
好似我先生同佢前妻,就係只有我先生一面倒來就她,TUM她。
我同我前夫,又係我一面倒就曬佢。就到我父母睇唔過眼來罵我前夫。搞到我要騰出好多時間來單獨同我父母講明:「我地既夫妻相處點,唔使你地理,唔好干預,我係咁順服丈夫型既妻子,響一D唔係罪既事情上,我係會就曬佢既,而且我係甘心樂意順得佢意思既。情緒上完全冇強難我自己既。」
而家我跟住我先生,我父母見佢對我,錫我,佢地好滿意。個個認識我D親友都「鄧」我開心。佢地話我就係值得有我先生咁既丈夫來待我。其實,我照樣千依百順我先生。我認為佢值得我討好佢 比我討好我前夫 更超越。
其實係我同我先生既相處方式,待人接物既思維 夾囉。所以我就我先生,就得好容易,同舒服。佢又覺得就得我容易同舒服,唔使畀佢好似地雷陣咁踩。佢對任何人都保留一份不信任,唯獨對我係完全毫不保留地信任我,完全對我袒露佢既內心世界,包括佢既黑暗面。我完全接受,愛佢,包容佢就係咁,都感覺好舒服,一點委屈感都冇。

子爵府

mingmama 發表於 19-7-18 22:36
可惜唔係個個都肯做主動呢

昨晚我太太放工回來, 同我講公司有些調動, 她不接受, 過2個月應該會辭工, 我話好, 那我養吧.....

她好開心說, 好耐無比妳養了, 我笑說"只係加個貓兜O者".... 我覺得當人失意的時候, 一句說話的支持好重要的, 太太之後會否再出來工作, 由她自己決定吧, 我會盡量給她一個開心的家作支持.

反過來, 如當日我不主動和解, 今天的問題她可能不說出來, 自己困係心, 又或說出來我玩她不支持她, 只會是她蝕底..... 她不懂諗, 我都不會跟她計較, 一個家, 大家開心已足夠.

其實我比她的家用已跟她人工一樣, 但仍有好多家庭開支都係我比, 包括仔的補習, 家居添置, 買餸, 外出食飯和買東西等. 而佢的工資就只係佢自己儲, 是鼓勵她工資雖然不夠以前的高, 但心境都可以開心做, 當儲多點錢又可自己買下野, 工作亦可以令她更貼近社會, 適當的工作壓力令人保持狀態, 有自信, 太多時間在家對四面牆不好, 又易識唔知咩人比人呃..... 所以她搵到工作都希望她出來工作的.

大宅

PTMCYS 發表於 19-7-19 06:54
我太太唔係主動的人, 佢好少會主動認錯, 如果鬥, 而我又係小氣的人, 最後佢好蝕低, 因為我係比較深思熟慮 ...

抵讚

別墅

katherine.k 發表於 19-7-18 22:16
睇完你個短訊 我領悟到一樣嘢諗起我自己的一樣嘢, 我同我先生存咗12年先至結婚, 我就回想起點解我哋可以 ...

我個位都係咁,但我好嬲點解可以當無事發生過。好似避開左解決個問題咁。 男人係咪就咁唔上心?
好似得我一味係到嬲,佢都唔覺得個重要性點解我地女人會嬲

首頁

尾頁

跳至