夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

子爵府

858D 發表於 19-7-19 07:34
你與你太太 待人接物,相處方式 夾囉,所以大家都搵到個平衡點來舒服。冇話邊個要委屈忍受邊個。TUM到人又 ...

搵拍拖和結婚對象好緊要, 如果隨隨便便, 我就唔洗咁遲先拍拖, 我都拒絕過唔少女仔架 當然我都唔係咩高班, 正常人一個, 不愛說話, 如果一班人內, 有男有女, 我係個D 只會微微笑, 少說話個種, 不是閃耀的星.

我拍拖前跟當時的女朋友(太太), 說過我大概的家庭理念, 她大致上與我相同, 而我亦是喜歡做家庭主導的人, 我了解過才拍, 才深入的. 唔係個D 食完先算的人. 我對太太只係愛她, 不是怕和寵, 如果怕我會離婚, 我可以做得好絕. 寵亦不是寵到變女皇人人怕, 變左乞人憎盞害左佢, 有好多情況我未必可一世照顧她, 人始終要靠自己的, 我只她生命中其中一個路過的人, 只不過時間較長和較重要, 能否繼續, 就看大家的緣份吧.

珍珠宮

PTMCYS 發表於 19-7-19 11:36
搵拍拖和結婚對象好緊要, 如果隨隨便便, 我就唔洗咁遲先拍拖, 我都拒絕過唔少女仔架 當然我都 ...
係吖,我最怕果D 食完就鬆人。所以我唔可以冒婚前性行為既險。我估 我前度未婚夫當年就係因為我死守「貞操」,畀唔到佢試我有幾正而同我退婚。後來我先生話我前度未婚夫走左我Lee個寶。因為我前夫亦唔敢冒同我性事唔夾Lee個險,但當我先生遇到我時,佢睇人,審人有過來人既經驗,所以準確度高,佢冒得起Lee個險。
有D人需要揀性事夾來結婚,有D人,好似我咁,性事上既吸引一D都唔重要。
有D人需要有愛既感覺最重要。但我亦對此感覺一D都唔重要。因為我橫豎都唔識分我別我對他人的愛既感覺。

我有我既要求,無論乜野情況,不離不棄,肯樣起我,我父母過世,等我唔使出去同人打工搵錢 係我既要求,所以我被我前夫「佔我便宜」到畀我父母話,我都唔主動離婚。
其實我冇後悔同我前夫結婚,只是我唔應該同佢生兒育女。雖然如此,唔代表我唔愛我D女。
Love is when the other person’s happiness is more important than your own  ~ H. Jackson Brown

男爵府

PTMCYS 發表於 19-7-19 08:24
昨晚我太太放工回來, 同我講公司有些調動, 她不接受, 過2個月應該會辭工, 我話好, 那我養吧.....

她好開 ...

所以兩個人總要有一個肯做主動和解的才可以~我先生都肯主動的~不過冇你咁快~隔一兩個鐘就出手~可能一兩日啦

子爵府

858D 發表於 19-7-19 12:04
係吖,我最怕果D 食完就鬆人。所以我唔可以冒婚前性行為既險。我估 我前度未婚夫當年就係因為我死守「貞操 ...

妳之前說, 要求養起妳, 妳雙親, 女兒和兄弟家庭的想法, 跟本不宜玩兩小無猜方式來揀伴侶, 只能揀有家底, 或已成功的人士才能滿足, 識於微時白頭到老唔係妳的故事基礎. 沒有對與錯, 只有合不合....

當然你先生其中的要求可能係妳要能滿足他頻密和特別的性趣, 而妳又能滿足, 就有等價的交換了.

我這類人, 若然與著妳這類女性做女朋友或伴侶, 注定失敗, 但配上了我太太這種簡單要求, 就能開開心心地生活, 所以知道自己想要什麼是最重要的.

子爵府

mingmama 發表於 19-7-19 12:28
所以兩個人總要有一個肯做主動和解的才可以~我先生都肯主動的~不過冇你咁快~隔一兩個鐘就出手~可能一 ...

是的, 我工作已要應付不同戰線, 怎能在家裡再增添一條...., 所以唔想再花時間在無謂的冷戰上, 現在我處理得好快手, 人生只不過是場戲.

大宅

PTMCYS 發表於 19-7-19 19:47
是的, 我工作已要應付不同戰線, 怎能在家裡再增添一條...., 所以唔想再花時間在無謂的冷戰上, 現在我處理 ...

醒目

珍珠宮

PTMCYS 發表於 19-7-19 19:42
妳之前說, 要求養起妳, 妳雙親, 女兒和兄弟家庭的想法, 跟本不宜玩兩小無猜方式來揀伴侶, 只能揀有家底, ...

現在活到就來半百的我好同意你既分析,同對應各人自己既婚姻生活需要來擇偶formular. 很感恩在此有你平心探討,互相攤開各自行過的路,客觀地回顧所得的經驗教訓 inspiring成功婚姻搭配之道,希望藉此能幫助其他讀者在擇偶上更加長一智,製造少些錯配現象。

可惜年少的我不懂擇偶的成功配方。我從年少時就已經清楚知道我要求的婚姻生活,可惜我適婚年齡時審人智慧不夠我用。以為「書中自有黃金屋,金屋自有顏如玉」,何況我唔要求住金屋,木屋我已經滿意了。心唸只要個相體對象係讀書之人,心地好,行在正道上,將來他就會有木屋藏我這顏如玉。原來要有木屋,只有以上這些素質係唔足夠既,還要有「襟撈」既待人接物,處世,入世,懂睇局勢,忍辱負重,好似我先生咁就有齊,非我前夫。
話時話,在人生路上合時機地遇上我先生咁既人又肯娶我同擔待我咁既懶蟲,實在可遇不可求既事。如果當我適婚年齡時遇上我先生以前適婚年齡的他,他亦不會揀我為妻子,因為我根本唔姣,亦唔係水性楊花,亦非紅杏出牆。當然我先生唔睇個斃處響我樹。佢話因為年輕的他係個「賤男」自愧唔夠好配不上我這麼好既女仔。我人到中年時遇上我先生,我依然唔姣,亦唔係水性楊花,亦非紅杏出牆。我之吸引到我先生係因為我擺「明碼實價」我「等價的交換條件」如同招聘員工需要的quality,就列出來,等人自己對號入座後。我來interview佢。
所以除左知道自己想要D乜野重要外,還要明白到我揀人,人揀我的常理,成功吸引到人後,又要有衡量到自己是否有智慧資質來成功留住對方繼續甘心樂意地給我「等價的交換」。

Love is when the other person’s happiness is more important than your own  ~ H. Jackson Brown

珍珠宮

PTMCYS 發表於 19-7-19 19:47
是的, 我工作已要應付不同戰線, 怎能在家裡再增添一條...., 所以唔想再花時間在無謂的冷戰上, 現在我處理 ...
我同我先生,我前夫都係咁唸,所以我地三個唔冷戰既。
唯獨我先生既前妻最興冷戰。嚴重影響我先生憂鬱症,最近佢前妻要求復合,我先生走夾唔透氣。就算冇我都唔選擇翻去行地雷陣。

子爵府

858D 發表於 19-7-20 06:51
現在活到就來半百的我好同意你既分析,同對應各人自己既婚姻生活需要來擇偶formular. 很感恩在此有你平心 ...

正常的成功人仕, 一般都已結了婚, 有識於微時的太太, 或名花有主, 剩下來一般都有點情況, 如性向, 玩家, 婚姻失敗, 想法固執有要求, 當然不排除有些是奮鬥的過程中沒有時間擇偶, 如果是後者, 真的是萬幸了..

所以, 很多人選擇做第三者來找成功人仕的機會, 見很多女明星, 都說找到的成功人仕伴侶, 認識/開始前他們都已跟前度分了手, 有幾多係真, 真真假假多到沒人有趣再考研吧..... 當找到成功人仕, 亦不算是成功, 怎樣留著他才是重點, 但人會老, 機能可能比男方衰退快, 又會否是另一個小三的循環呢? 世界是殘酷的, 當然在途中吸取到妳需要的, 已達等價交換的目的, 雖是現實, 但亦是真實的.

不過這不是我的價值觀, 當然我情況完全跟成功人仕的0.1% 都談不上, 但要有小三, 就算窮住家男都有方法...., 我不會太看重個人的性要求, 如果性重於太太的愛, 以性行先係好易出軌的, 我比較重情, 我的動力係令家人開心, 而唔係換取性愛, 每個人的價值觀都不同, 只是分享從另一個角度來看.

子爵府

858D 發表於 19-7-20 06:51
現在活到就來半百的我好同意你既分析,同對應各人自己既婚姻生活需要來擇偶formular. 很感恩在此有你平心 ...

佢話因為年輕的他係個「賤男」---> 妳先前說的, 已感覺他是超級玩家, 一眼已scan 條女係床上的表現和自己會點玩, 但外表仍是紳士的風度......... 玩到無人同佢玩, 而妳又肯做肯抬, 只係養到妳想要養的人就成交了, 可能係咁係其中一個吸引的原因吧..

珍珠宮

PTMCYS 發表於 19-7-20 08:42
正常的成功人仕, 一般都已結了婚, 有識於微時的太太, 或名花有主, 剩下來一般都有點情況, 如性向, 玩家, ...
完全同意你對現實既分析。面對現實而不勞氣(每個人的價值觀不同)硬用自己既道德尺度都打擊唔到現實。只要負上自己成人既責任,分清自己與對象既價值觀,自己對自己,對象對他/她自己 所持既道德尺度來做公平選擇。

要留住人繼續畀到自己等價既交換,最近我先生同友人閒聊。講到一位年輕女同事,適婚年齡,擇偶條件要巨星級既靚仔。
我聽我先生同友人分析的使我感到欣慰。
他說:「如果初識一個人時感到他/她外表好靚,但長期沒有共同可做既事情,初時的更靚,日子耐左,靚既程度亦會漸漸覺得倒退。不再覺得靚。
如果初識一個人時感到他/她不怎麼標青(非巨星級)咁靚,但長期不斷有共同可做既事情,日子耐左,會感覺那人越來越靚。」
我由此可知,我先生是會越來越感覺我靚既。我會勝過佢一切對外既所有新鮮感,過路既。
根據我對我先生所做既interview功課,「聽其言,觀其行,方知其人」,我評估我先生亦唔以性行先,亦不是性重於太太的愛,所以出軌(我個人定義,每人既安全感所能承受既同對策都唔同)機會低微,就算出軌,我都有把握把我先生挽回唔再犯同樣既錯,咁我先揀Lee位先生。如果唔係,我咪百做,投資失敗。有賺有洩,預左。

子爵府

858D 發表於 19-7-20 09:01
完全同意你對現實既分析。面對現實而不勞氣(每個人的價值觀不同)硬用自己既道德尺度都打擊唔到現實。只要 ...

祝妳"對等交易"變為"無條件的真愛"繼續成功,

子爵府

858D 發表於 19-7-20 06:57
我同我先生,我前夫都係咁唸,所以我地三個唔冷戰既。
唯獨我先生既前妻最興冷戰。嚴重影響我先生憂鬱症, ...

按妳們的"對等交易", 你們的三人行, 妳的package 包括照顧前夫, 按道理, 妳前夫是沒有太多的發言權, 因為唔係妳的付出, 他可能連飯都無得食...(只是笑說, 美國可能福利很好), 他沒本錢冷戰, 有都是你們給.

妳先生怎會...?, 無你就溝過第二件啦, 好似當年識妳咁.

珍珠宮

PTMCYS 發表於 19-7-20 08:48
佢話因為年輕的他係個「賤男」---> 妳先前說的, 已感覺他是超級玩家, 一眼已scan 條女係床上的表現和自己 ...

其實我好崇我先生。我從來唔認為我先生係「賤」。
佢話年輕的他係個「賤男」,我睇佢年輕的他並不「賤」。而且佢冇用「賤」Lee個字來形容佢。佢用英文講得好準確,我唔識簡結咁翻譯,所以用Lee樹D女人常話男人「賤」來形容我先生啫。 其實從佢身邊所有由年輕認識到而家的親友對他的評語都係得人尊敬既超好人,其實佢一直以來裏外都係一個君子,紳士。連我前夫都讚我先生Lee個無神論者 比許許多多教徒 更好。

其實佢既「玩」都唔係騙感情果種,亦唔係出錢買賣果種。佢係用真感情來性愛既。只係佢就係有好多好處吸引到好多靚女人想憑她的外表來謀佢利益。我先生,一個二十未出頭就開自己公司做老世,大學所有學費都係自己公司賺既錢供自己讀既。我想當他知道到個女人對佢唔好時,或者佢唔再有足夠精神應付個女人時,佢唔會好似我咁依然對人不離不棄,佢係會主動同人地分手既。所以從來只有佢撇人,冇人撇佢。我係度唸 當人地D女人被撇後,知道再謀唔到我先生利益時,未免就好似Lee樹D女人話人地男人係「賤」男既感覺。而我就相反,我從來只會被動地讓人撇我,冇我撇人(我唔選擇離棄人)。
我睇我先生既過去,佢係個好老公,好爸爸,好仔,好兄弟,好同事,好上司,好朋友。係個有義氣之人。佢從來唔玩人既。

珍珠宮

PTMCYS 發表於 19-7-20 12:20
祝妳"對等交易"變為"無條件的真愛"繼續成功,

多謝你!事實上,我對我先生,無論「對等交易」成功與否,我一直以來待人(所有人)都係 無條件地愛。
我的愛係單方面的,亦不求他人回報。所以即使我先生有日撇我,好似Lee樹D女士話「他日君體也相同」,我亦唔認為我先生係個「賤」男。
最近我問我先生係咪掉左我某專業要讀既書。佢話係吖,再笑問我咁快覺得悶?
我回佢,我想練工係萬一佢特然失去工作能力,我還需要搵嘢做「重出江湖」來養翻佢,同佢個仔。
我唔需要我先生「無條件的真愛」,因為我唔識衡量任何人「無條件的真愛」可對我有乜野好處 與 保障。我一直以來都認為我前夫對我係無條件的真愛,但他的真愛缺乏能力,我衡量過對我幫助不大,還不如我先生對我付得出既好處。我先生亦好愛我。我唔知我有冇真愛畀佢地,但我知道我將我自己的工作搵錢能力燃燒到盡來為我前夫,子女,父母,手足一家,前99 等人。我將我的體力燃燒到至盡來為我的子女,父母和我先生。
所以我對人係零期望,regardless 他人對我的愛如何,感情如何。
我先生唔同我冷戰,係因為佢一向都唔同人冷戰,佢好似樓主講既 佢唔小氣。只要我唔冷戰,大家就好相處。我好有把握我唔冷戰,因為過去20+年來與我前夫既磨練,成功唔冷戰左這麼多年,更何況我先生如此容易相處既人,佢真係冇乜地方會挑起我想冷戰佢既。根本冷戰唔落佢。有箴言話:情願自己住在一個簡陋樓閣,都唔情願與容易爭吵既婦人同住一個豪宅內。
若果某日,我先生因為定唔順我而撇我,搵過第二個搬走既,我贊成我先生既選擇,因為咁樣係佢對佢自己既情緒健康,身體健康負責任。
我同我先生經營我地既夫妻關係 係以長期健康夫妻關係,長期對雙方情緒健康,身體健康,與精神健康為重。我地週期性有 rectrospective 會議,探討我兩夫妻關係運行方面有些什麼地方可以改進既。
1. What went wrong?
2. What went well?
3. moving forward, what could be better?
我與我先生 大家都唔想花功夫搵下一個。情願落多D功夫經營我兩既夫妻關係。如果我死先就冇計啦,我情願佢搵過下一個,因為佢好唔鍾意孤獨終老。佢好開心搵到我咁夾既伴佢到老。佢D親友,姪女都發現我對我先生有好多好處,自處我先生與我一齊,睇出我先生開心好多,不再「古縮」,叫我先生珍惜我,話畀我先生知佢有我好幸福,好幸運。

珍珠宮

PTMCYS 發表於 19-7-20 12:29
按妳們的"對等交易", 你們的三人行, 妳的package 包括照顧前夫, 按道理, 妳前夫是沒有太多的發言權, 因為 ...

更正:(算我報錯料,即使我以下既資料都未必準確,因為我無能論斷其他人,我只知不準確既地方,但乜野係準確,還有待探討。)
一: 我前夫唔再同我冷戰係響我地結婚後第二年已經「約法」左。唔關我同我先生既事。我前夫選擇出去跑幾個圈冷靜翻自己都唔同我冷戰。我先生選擇預告畀我聽佢心情唔好,唔關我事,唔好誤會佢係同我冷戰。到而家,我都好就得我前夫。雖然樓係我名,但要租出去,我搵租客,最後決定權都係我前夫,租金,我前夫袋曬。佢要帶走兩個女唔近我身,我由得佢。我只好喊幾餐勁既。係我先生對我好,畀經費我定期去探女同前夫。我先生都話屋唔係佢名,佢都無權做決定,只有問拎意見時就畀。
二:我先生唔係唸點同第二個女人性愛。佢係評估個女人性興奮時會點或床上性趣會係點,如果她老公在,佢會幻想埋她與她的老公會係點做,來來去去果幾招,定係他們二人都係性情中人。完全與佢自己無關(佢完全冇想與她行淫)。同佢自己有關既除左佢當時既愛人之外,長期只有另外一個響佢性幻想中,她就是一位明星演員(人地完全唔識我先生係乜水,我先生亦完全唔認識她)。這與我幻想卡通人物為我性幻想對象冇分別。我既然接受到我自己係咁,我需要對我先生公平,接受佢對某一明星有性幻想。我先生同我坦白若果某日那某明星主動引誘他有性事,我先生會受唔住引誘。

珍珠宮

PTMCYS 發表於 19-7-20 12:29
按妳們的"對等交易", 你們的三人行, 妳的package 包括照顧前夫, 按道理, 妳前夫是沒有太多的發言權, 因為 ...

我希望我前夫可以用我D谷種捱多幾年,等到佢夠高齡退休拎政府社保既退休金幫補下佢自己。
無我,我先生一定會搵過第二位,因為佢唔鍾意孤獨終老。
佢份人咁容易相處,人海中,要搵個夾既亦唔難。
佢唔會冇我。因為我一定會跟在佢則,賴死都唔走。點都搞到我自己容易相處,唔小氣。我連我前夫都搞得咁容易同佢相處到,我先生,我點會搞佢唔掂呢。記得有部電影叫:how to lose a guy in 10 days
正如我先生大概咁同我講,「you need to try very, very, very hard to lose me」

子爵府

858D 發表於 19-7-22 03:40
其實我好崇我先生。我從來唔認為我先生係「賤」。
佢話年輕的他係個「賤男」,我睇佢年輕的他並不「賤」。 ...

其實我好崇我先生 --> 第一集已知你係死硬派fans, 妳連前夫咁樣都可以寵到當仔都不會的照料, 可以照顧你全族人的先生, 對妳來說不止是從天而降, 更是火星人來.

我睇佢年輕的他並不「賤」----> 我們讀者不覺得妳先生賤, 只覺得懂玩弄女人的高手高手高高手, 我身邊已有一個, 我不認同他, 但會當咸故聽, 一樣係好朋友. 但以我自己男性的角度的遊歷, 當一個男人認真對一個女人承認賤, 這男曾做過的, 就算唔賤都係衰的, 只是個人見解....

佢係個好老公,好爸爸 ...---> 唔代表唔係玩家(女人對象), 識玩玩完對方都會多謝妳, 這才是高手.

即使我先生有日撇我,好似Lee樹D女士話「他日君體也相同」---> 點解妳咁講? 妳老公是搶回來嗎? 當時妳是第三者?

我將我的體力燃燒到至盡來為我的子女 ---> 這個我有點不同你, 我在公在私都盡量向著權力和能力下放的方向, 因為自己力量和時間有限, 下面的人/家人仔女開始能力, 就要他們試和做, 自己要爭取時間休息或試做更多有價值的事, 而唔係廢掉下面/家人的武功, 等自己養... 蓋念係他們之後有能力, 可以帶動更多人更正面. 當然每個人都有她認為好的處理方法, 我只是分享.

所以我對人係零期望 --> 我自己面對失敗, 都唔會對人零期望, 要有堅持, 不然對人會很冷漠, 亦令自己失去熱誠心, 事實亦當有機會, 自己能力係可以改變些, 只要不放棄. 有時失敗, 只是遇不熟, 要把損失的當作經驗, 嘗試令自己更強.

子爵府

858D 發表於 19-7-22 09:12
更正:(算我報錯料,即使我以下既資料都未必準確,因為我無能論斷其他人,我只知不準確既地方,但乜野係 ...

佢會幻想埋她與她的老公會係點做 --> 這個我諗應該出來工作開始, 我沒有對女同事有性幻想, 即使幻想對方跟她老公做, 我覺得這樣很不該, 不尊重對方, 我只會欣想對方, 樣貌,身材,打扮, 但會點到即止再投入工作, 不然亦會令自己易出軌的. 其實大部份我所認識的男人, 睇AV又好, 幻想都好, 都不會注重男方, 妳老公會, 真係要超高手才會做到.

男爵府

PTMCYS 發表於 19-7-24 11:51
佢會幻想埋她與她的老公會係點做 --> 這個我諗應該出來工作開始, 我沒有對女同事有性幻想, 即使幻想對方跟 ...

我都覺得呢樣比較過火了~幻想個女仔同另一半做愛的過程~好有思想上非禮人的感覺~如果個女仔知道有個男人咁樣諗嘢~肯定嚇到唔敢再出現喺呢個男人面前

首頁

尾頁

跳至