自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

亞女10歲升5年級, 4年級時已經成日話想我送電話俾佢, 呢排我俾我電話whatsapp佢加佢朋友, 佢地原來真係好多同學有電話了, 又有群組, 有吹下是非亦有問下學校野同功課

子爵府

carly.c 發表於 19-7-25 11:27
亞女10歲升5年級, 4年級時已經成日話想我送電話俾佢, 呢排我俾我電話whatsapp佢加佢朋友, 佢地原來真係 ...

但如果俾左電話佢,佢真機不離手, 今朝先俾我話完佢, 同學旅行係咁發相過黎又同另一個同學吹水~連我吸地都企定定,要叫先行開!自己d野又唔做!

伯爵府

2024年龍年勳章

升中一會唔會比較好?

男爵府

最快都6年級先比, 如果可以既話, 當然升中先比最理想啦

伯爵府

BK Milk勳章

小4好多同學有whatsapp wow. 我就會中1

大宅

越遲越好,仲要約法三章,及保留隨時收機的權利

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章

carly.c 發表於 19-7-25 11:31
但如果俾左電話佢,佢真機不離手, 今朝先俾我話完佢, 同學旅行係咁發相過黎又同另一個同學吹水~連我吸地 ...

限制佢時間,另外亦買少數據既卡俾佢,等佢街外唔好玩太多。
Nothing is prefect in this world. We all are perfectly imperfect.

公爵府

畀面勳章

亞女10歲升5年級, 4年級時已經成日話想我送電話俾佢, 呢排我俾我電話whatsapp佢加佢朋友, 佢地原來真係 ...

認真日日帶,中學。
阿妹P4衰心軟,家姐有咪出多張卡比佢,點之成績急跌,現在只係出門/去書展人多先比佢跟身,其他時間櫃頂。攪掂升中先比返佢。

子爵府

見好多小朋友七八歲就有
我諗緊買個小朋友電話比佢,只可以打電話send短訊嗰啲

男爵府

回覆樓主:

其實係睇需要定佢想要 ……
出之事要講掂數,唔係過後好難約束
我自己做法係 ……首先要講明,部手機係借俾佢,並唔屬於佢,借定唔借,係父母決定。 限制每日借用時間,做完功課/温習後玩30分鐘,或每日4節,每節15分鐘。 佢肯答應遵守先借電話俾佢。 盡量唔會買新電話,就算買,型號係父母決定,佢只揀借同唔借。
屋企wifi可以用 app 隨時 cut wifi,本身我係長 cut,用嘅時候先開,夠鐘就cut。
基本上唔會出上網 plan,出街唔玩手機,無必要。 只能用屋企 wifi
有人會話管得好嚴,但係一開始實行,小朋友會接受,所以好少出現為左電話問題出現爭拗,目標已達

侯爵府

中一

男爵府

回覆樓主:

小三開始有電話,
因為自行放學,方便聯絡,
有埋上網,因為有定位app方便我睇佢係邊,
九月升小5,會問過我先玩電話/打機。
好鐘意用電話,但唔敢隨時玩,
一定會問過我先玩。
我覺得睇性格啦,
小朋友管唔到既,
比左電話到時都係傷感情。

大宅

其實早俾佢地玩完一輪,就會覺得 message 可讀性低,不會成日玩,可能玩厭左。
利申: 小朋友p4 已有電話

水晶宮

我仔小一我已經比電話佢,平時喺屋企佢唔會玩,亦唔需要帶返學校,只係出街時要佢袋住,因好多時我要一拖二(兩兄妹)出街,我帶妹妹入女廁可能會耐啲,都可以同佢通吓電話,或者有時人多走失咗都可以打電話搵到佢

禁止訪問

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章

仔4 年班開始自己返放學,我買手錶電話比佢,收埋喺書包,set 左上課期間功能暫停。

佢喺屋企用我部舊手機whatsapp, 我諗住佢上到中學,主動要求時,我先會考慮出電話比佢,但我只會資助某個數目唔會比全費。

**day 1 比電話仔女時,請講清楚規矩並嚴格執行,避免無謂爭吵

珍珠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 親子達人勳章

可以的話, 升中一
一毫之善,與人方便;一毫之惡,勸君莫作;欺人是禍,饒人是福;不信抬頭看,蒼天饒過誰
                      *****請勿將本人网名及言論內容抄襲到任何報紙或雜誌上*****

男爵府

我仔都係升五年班,本身我係果粉,Android 嗰啲我唔識。我就比左以前部iPhone 5 佢用,有幾個優點,第一可以比佢影低佢鐘意嘅野,第二用find friends 可以gps 知道佢地點,第三可以FaceTime 或WhatsApp 視像佢
其實係幾好用,上次去旅行十幾日都比佢用,不過成日唔見囉!搵都搵兩次,最後用個防水袋掛係頸到就小左唔見
利申:支持祖國 反對移民

子爵府

我都係拖到暑假後升中一啦,呢2個月先開始借部舊機俾佢用,因為都要開始放佢嘗試自己出街(之前冇需要獨自外出, 因為有工人/婆婆), 但回家會收返同埋不停提佢電話係溝通功具,而唔係遊戲機。可能我同C6都唔好打機, 小朋友由細到大都接受,唔會見我哋機不離手
一個舊會員新嘅秘密身份, 哈哈!

用戶要求終止服務

一年班已有
三年班同同學開whatsapp group
升小六暑假學寫app啦

首頁

尾頁

跳至