夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

洋房

今日我老公又做嘢唔睇清楚就做, 又做錯咗, 比我打電話去鬧佢. 佢話我夾硬話係佢做佢無辦法,我講返之前點發生, 佢記返起係佢做, 我話佢我無’夾硬’話佢, 佢話佢唔記得就先咁講, 仲話我一早接受佢道歉就唔會攪到咁大件事. 係我發顛要鬧, 係我問題, 小事化大.
1. 你做錯嘢, 就馬上惡人先告狀話我夾硬話係你. 到頭來你記得真係你, 就話係因為你未肯定係唔係你做, 你先要話係我夾硬, 你唔係有心咁講, 所以唔叫屈我.
2. 咩叫’我應該一早接受你道歉就唔會攪到咁大件事’?乜原來我平時嘅包容已變成一種習慣到你做錯, 我奉旨要原諒你, 否則就我小事化大, 發顛嗎?

每次做錯事, 一句唔記得同唔係有心, 我就要比你先屈我係夾硬嚟同將我對你嘅原諒變成奉旨嗎? 我鬧你講說話不負責任, 人格有問題就係我要鬧同小事化大嗎?

有時候我都唔再識分係咪做人連原則都唔應該再有, 堅持自己原則, 就變成小事化大同發顛. 做人講說話真係唔需要為自己嘅說話負責嗎? 唔肯定嘅事就話人夾硬先, 啱咩? 到底真係我野蠻還是佢講說話不負責任?

公爵府

vanillayee 發表於 19-7-26 15:56
今日我老公又做嘢唔睇清楚就做, 又做錯咗, 比我打電話去鬧佢. 佢話我夾硬話係佢做佢無辦法,我講返之前點發 ...

嬴左塲交,輸左個家

子爵府

回覆 vanillayee 的帖子

雖然唔知咩事,但睇嚟你哋兩個都好爆喎,咁樣相處法,會好消耗,又傷感情

大家純粹討論吓相處之道,係咪佢一做錯,你就會鏟佢?曾經有鬧錯過?因為佢話"夾硬",好似係係你有曾經老屈佢咁。

洋房

回覆 alicego62 的帖子

我明白呢個道理,當做錯事每日發生, 我真係覺得好煩躁. 而每次我鬧佢, 佢就係話: 我唔係特登. 每日如是

洋房

回覆 HOPEFORBB 的帖子

我總相信我有屈過佢, 但一定唔會多, 佢自己都講我係唔會屈人嘅人. 佢做錯嘢10次我鬧一半左右啦. 但佢話我一鬧佢, 佢就要鬧返我. 佢話佢係咁喎😑

子爵府

其實正常你俾人鬧,下意識你一定想鬧返對方,所以佢咁o既反應又看似正常,當然佢成日都做錯就唔太正常啦

但係如果佢做錯係習以為常,咁我覺得你都無謂浪費唇舌,鬧人都辛苦,最慘係鬧完無改善,唔值得。雖然好消極,但我只可勸你改變一吓你自己的心態好過

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

vanillayee 發表於 19-7-26 15:56
今日我老公又做嘢唔睇清楚就做, 又做錯咗, 比我打電話去鬧佢. 佢話我夾硬話係佢做佢無辦法,我講返之前點發 ...
你想我地講什麼?

洋房

回覆 HOPEFORBB 的帖子

明白嘅, 真心感謝你嘅安慰.只不過每日都係咁, 我真心好唔開心, 做錯事事少, 我覺得人格比較重要. 唔係做錯事一句唔係特登或者將重點變成我鬧佢.

洋房

回覆 20150618bb 的帖子

其實我無想大家講咩, 我只係真係好唔開心.

侯爵府

回覆樓主:

老公做錯野,我未試過會鬧番佢,會同佢講番。
如果我做錯野,老公會打黎鬧我,我會唔開心,我會鬧番佢。點解冇公婆要鬧? 唔可以講或傾?

洋房

回覆 華妹妹 的帖子

六年了, 要講嘅一早講過曬, 每日做錯嘅一件或者更多件,我成日都講, 容忍有限度, 以前由幫佢執手尾變成講, 再變成鬧... 我自己都好無奈

侯爵府

vanillayee 發表於 19-7-26 17:45
回覆 華妹妹 的帖子

六年了, 要講嘅一早講過曬, 每日做錯嘅一件或者更多件,我成日都講, 容忍有限度, 以前 ...

或者我分享下,我同c6一齊左10幾年,佢好多壞習慣都好惡頂,不過咁多年都講過無數次,其實都冇咁好氣,我已經習慣左,唔會上心,有鬼得佢。
其實換轉睇,你執佢手尾,覺得佢有野唔順你心,但佢又何常冇覺得你有不足。可能自己都有問題的。
兩公婆真係冇計,忍下忍下又一世。

洋房

回覆 華妹妹 的帖子

多謝你嘅分享, 其實我都試緊當無眼睇, 但每一次佢又做錯, 加埋佢話我鬧鬧鬧, 同埋佢話自己唔係特登就要我原諒佢. 我就不由自主無名火起.

侯爵府

vanillayee 發表於 19-7-26 17:58
回覆 華妹妹 的帖子

多謝你嘅分享, 其實我都試緊當無眼睇, 但每一次佢又做錯, 加埋佢話我鬧鬧鬧, 同埋佢話 ...

咁可能性格唔同,我係廢事理佢,佢要死唔比佢死咩,我真係咁諗,個人都舒服d 。你都放鬆d

洋房

回覆 華妹妹 的帖子

我而家成日趕佢走

男爵府

回覆樓主:

人總有錯時,無人會鍾意一做錯就比人話,無人係完美,唔係大錯就唔洗下下講到要道歉知錯,同佢講下次小心咪算

伯爵府

回覆樓主:

其實佢做錯左咩事?

洋房

回覆 肥肥寶 的帖子

其實真係小事, 今次係係無睇清楚就掉錯嘢, 我覺得好小事, 只係人格方面有問題事大.

侯爵府

2024年龍年勳章

樓主係咪叻過老公架?
我似你老公成日被另一半發現出錯,
自問資質平庸,從小做人處事都係得過且過,亦唔想要求別人,有另一半後,成日被佢捉到錯處,壓力好大。不過而家開始磨合咗。
抱歉一句,係咪想鬧走個老公都唔在乎?否則要改變一下相處方式。男人需要尊重,如果妳做妻子都冇呢個意識,妳都唔係啱晒。

洋房

我嘅另一半, 我當然想佢好, 所以我先接受唔到佢人格有問題. 我好希望佢改以變, 對自己嘅說話負責任. 佢就話係我鬧佢, 所以佢要咁樣講嘢.

首頁

尾頁

跳至