自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章

有頭瘡,睇醫生話應該係頭皮乾得滯,引致生頭瘡,醫生説買d濕疹頭皮用嘅洗髮水就合用了。請問有無人係有同樣問題架?可以分享吓嗎?唔該嗮!

珍珠宮

.

子爵府

松焦油洗頭水

珍珠宮

2024年龍年勳章

jolly_bear 發表於 19-7-27 21:32
焦油洗頭水...
去藥房問

我係頭皮太乾。。。。松焦油洗髮水我都買左,太乾唔適合呢

珍珠宮

2024年龍年勳章

coolcats 發表於 19-7-27 22:34
松焦油洗頭水

男爵府

bobomia 發表於 19-7-29 22:53

我囡之前懷疑因用錯洗髮水,整個髮線,耳背,頸,乾到不得了,好似牛皮癬,皮膚科e生都唔知乜事,持續覆疹3個月,都有買焦油洗髮水,但冇效。最後不停上網揾,買臺灣出洗髮水,用了個多月,明顯改善,再加上用aqueous cream, 而家叫做控制冇再乾,但keep住揸cream. 你想試先pm我。

大宅

回覆樓主:

La Chantee 橄欖月桂油洗頭水,保濕同可以修復傷口

珍珠宮

2024年龍年勳章

Lovelycat 發表於 19-7-29 23:41
我囡之前懷疑因用錯洗髮水,整個髮線,耳背,頸,乾到不得了,好似牛皮癬,皮膚科e生都唔知乜事,持續覆疹 ...

謝謝分享!

珍珠宮

2024年龍年勳章

Cherry2012 發表於 19-7-30 02:35

請問邊度買到呢?幾錢左右呢?唔該嗮!

男爵府

回覆樓主:

我都係太乾生頭瘡,之前Ceptaphxx 有隻防敏洗頭水,好好用,但好難買,而家直情唔見有
現家轉用Linxla, 萬0 有得賣, 頭皮無痕,瘡瘡少左

珍珠宮

2024年龍年勳章

SeptKid 發表於 19-7-30 08:37
我都係太乾生頭瘡,之前Ceptaphxx 有隻防敏洗頭水,好好用,但好難買,而家直情唔見有
現家轉用Linxla, 萬0 ...

請問cetaphil防敏洗髮水有無圖呀?
我見到佢有一隻係好似下圖咁,係俾bb仔沖凉兼洗髮用嘅

珍珠宮

2024年龍年勳章

SeptKid 發表於 19-7-30 08:37
現家轉用Linxla, 萬0 ...

咁你覺得Cetaphil防敏洗髮水好用d,定係linola好用d呢?

linola紅色個隻專效洗髮水同藍色個隻洗髮水有咩分別呢?邊隻潤d呢?

珍珠宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

唔知有無頭皮乾嘅JM試過50惠洗髮水呢?之前見有JM 話太潤,好“立”,唔知我地呢d頭皮乾嘅用又得唔得呢?

男爵府

回覆 Cherry2012 的帖子

請問邊到買?

子爵府

Cherry2012 發表於 19-7-30 02:35

請問邊度可以買到呢?Thanks

大宅

bobomia 發表於 19-7-30 08:26
請問邊度買到呢?幾錢左右呢?唔該嗮!

尖沙咀,你可以上hkmaxtyle fb睇吓,佢好似有一隻可以冲凉連洗頭,大约$2xx

大宅

bobomia 發表於 19-7-27 15:10
有頭瘡,睇醫生話應該係頭皮乾得滯,引致生頭瘡,醫生説買d濕疹頭皮用嘅洗髮水就合用了。請問有無人係有同 ...

我女頭皮乾到甩皮,我喺萬0買呢支俾佢用,用左半支就冇再甩皮。
呢個牌子有另一支專for濕疹頭皮的。

男爵府

bobomia 發表於 19-7-30 08:51
咁你覺得Cetaphil防敏洗髮水好用d,定係linola好用d呢?

linola紅色個隻專效洗髮水同藍色個隻洗髮水有咩 ...

Cetaphill 好用啲,不過我已經買唔到了,如果你知邊度有,請告知

Lindola 紅色係有啲涼涼地,但我用過反而仲敏感左,我覺得普通版都可以了...生頭瘡就唔好揸髮ger 嗰啲,要揸都係髮尾,最緊要每日洗頭

禁止訪問

男爵府

bobomia 發表於 19-7-30 08:49
請問cetaphil防敏洗髮水有無圖呀?
我見到佢有一隻係好似下圖咁,係俾bb仔沖凉兼洗髮用嘅

係呢款

首頁

尾頁

跳至