1-3歲

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

我1湊孖寶22個月。
要煮飯做housework時我比20-30分鐘。
我同佢地講明。睇完就無。
扭都唔比。

大宅

試下慢慢比少D佢睇,佢話要睇時叫C6人肉表演唱歌

點可以咁細人仔睇得咁多時間GA

珍珠宮

回覆樓主:

一歲睇youtube睇到半夜一點好恐怖
要狠心戒電子產品,太早接觸電子產品係會影響幼兒語言、大小肌肉、大腦、心理等等發展.....
一歲要透過活動鍛練大小肌肉、手眼協調等等,淨係坐低睇片少咗好多活動機會
一歲要透過同人互動、溝通發展語言能力,睇片係唔能夠學識同人互動、溝通
可見現今愈來愈多幼兒有發展遲緩,唔係無緣無故

電子產品發出藍光係好傷眼,特別幼兒眼球未發育好,加上藍光干擾大腦嚴重影響睡眠

電子產品過度刺激幼兒大腦會引發好多問題,包括adhd,幼兒學習應該從日常生活同透過書本提升專注力

好多人會講比你知透過電子產品學到咩,但現實係走捷徑唔會只得好處

珍珠宮

返學上堂大部份時間係聽老師講解、睇書同睇黑板去吸收知識
如果習慣咗睇色彩豐富、動感十足嘅電子畫面,自然無興趣睇書、無法專注睇書、老師講解時亦無法專注

好多人會話大人都機不離手,小朋友都用電子產品有咩問題,問題在於幼兒/兒童大腦、眼球、身體各方面未發育好

電子產品對幼兒發展的影響及研究發現,同老公一齊睇
https://zi.media/@yidianzixun/post/n7F6iT

https://topick.hket.com/article/2227882/電子產品影響兒童腦部發展%E3%80%80美國研究:日看熒幕2小時語文邏輯能力較差

https://www.hk01.com/親子/337842/幼兒用電子產品超過2小時-影響語言能力會令考試表現差

大宅

回覆 秋天與楓葉 的帖子

講得好好

別墅

kissapplegirl 發表於 19-7-28 00:26
我個仔由1歲開始睇,而家18m,佢成日話: 聽歌歌
唔比佢睇會發脾氣
不過我通常係煮飯,換片先 ...

一樣。我有一個朋友直接唔用手機⋯大概2-3日開一次手機。全心全意陪bb玩遊戲親子閱讀手工製作周圍玩。但係真係完全唔用手機,好難先可以聯絡到佢⋯

大宅

秋天與楓葉 發表於 19-7-30 14:32
要狠心戒電子產品,太早接觸電子產品係會影響幼兒語言、大小肌 ...

Totally agree

大宅

fibe0313 發表於 19-7-28 03:30
我當時係強制性的。問我老公同姐姐,如果唔停YouTube, 我一係cut wifi, 一係掉電視。逼佢地選。我因為工作 ...

我又系等个女吃飯噶時間播比她听,因為我个女唔肯坐度吃飯,經常走來走去,所以先比她体,吃完就関左去!我都唔想比她体,但她脾氣超大,有時候頂唔順,宜家13個月都唔咪講的好多野!同她講野根本唔听的!哎

大宅

Mandc 發表於 19-7-29 12:22
我個仔就係成餐飯睇住youtube食,開始時係因為佢由出世開始食奶同食飯都食得唔好,一直喺生長綫最底,差少 ...

你同我一樣,我b女13個月,唔肯坐定定吃飯,要走來走去的,宜家比她体兒歌,吃的又快又唔洗跟住她跑來跑去,吃完我就唔比体咯,bb都系唔咪好肯吃奶,吃的好少!

已刪除用户

別墅

回覆樓主:

我囝而家25個月,我仲未試過比佢用電話睇youtube,佢睇圖書已經好開心,出街食飯就玩車畫畫。 但唔係完全無電子奶嘴啦,屋企有開電視,間唔中會電視播pinkfong比佢聽(尤其煮飯既時候)

不過呢樣野要實行真係要兩公婆有共識,我地生之前已經傾好,知道一開始左比電話就返唔到轉頭,我真係連相同片都唔比佢睇架。有打過視像電話,所以係佢心目中電話只係用黎同人傾計既,佢仲未知電話有咁多荀野

洋房

回覆 Emilyjulian 的帖子

我屋企都係!我成日同老公講睇書仲好,都唔理我,宜家個仔唔係好識同人溝通啦!

大宅

lotti 發表於 19-8-1 01:10
我囝而家25個月,我仲未試過比佢用電話睇youtube,佢睇圖書已經好開心,出街食飯就玩車畫畫。 但唔係完全無 ...

.

男爵府

豬隊長之前唔聽我講, 成日俾手機佢. BB 上晒癮, 最難控制係佢現時大左, 會要自己揀來睇, 亂咁click, 揀埋d 唔知乜野語言.

我現時換左部平板, 開兒童模式, 收起youtube, 只留一d 我覺得ok 嘅學習app 同少數覺得ok 既片.
學習app 起碼有互動.

大宅

fasola 發表於 19-8-1 19:36
豬隊長之前唔聽我講, 成日俾手機佢. BB 上晒癮, 最難控制係佢現時大左, 會要自己揀來睇, 亂咁click, 揀埋d ...

請問平板用邊部阿
同埋用邊款app阿
謝謝

子爵府

WaiKwanWong 發表於 19-7-31 22:47
我又系等个女吃飯噶時間播比她听,因為我个女唔肯坐度吃飯,經常走來走去,所以先比她体,吃完就関左去! ...

有無坐high chair 既習慣? 如果由加固開始比佢習慣食飯要坐凳,佢應該唔會走尼走去,因為扣住左郁唔到嫁嗎

子爵府

秋天與楓葉 發表於 19-7-30 14:32
要狠心戒電子產品,太早接觸電子產品係會影響幼兒語言、大小肌 ...

又唔係完全無好處 ,無可否認係會學到好多野,但做家長一定要堅持。
我最多隔日晚餐後比佢睇半個鐘(電視播),因為有時都想同老公食餐安樂茶飯。

睇片可以令大人自由好多,食飯可以一啖接一啖、煮飯唔洗有人痴住你隻腳係度扭、唔洗一日到黑陪玩.......

但一諗到長期對住電子產品既壞處,做大人就唔可以咁自私,係十分自私,小朋友跟本唔知做咩係岩,YouTube 咁精彩梗係想睇啦... 係睇你做爸爸媽媽願唔願意辛苦小小 ,願唔願意set 條底線

大宅

shanhaha 發表於 19-8-2 08:50
有無坐high chair 既習慣? 如果由加固開始比佢習慣食飯要坐凳,佢應該唔會走尼走去,因為扣住左郁唔到嫁 ...

會喊,會爬出來!无習慣,太過於調皮!

男爵府

小雞媽咪 發表於 19-8-1 20:56

請問平板用邊部阿
除左ipad 無, 我見個個牌子都有兒童模式

我地就買左部三叔10吋新機, 只係千幾蚊.
三叔本身有幾個免費兒童app, 但啱大少少.

fisherprice 有幾個免費app 都幾好, 啱幼兒

首頁

尾頁

跳至