想生BB

跳至

首頁
12345...13

尾頁

大宅

雖然我只是抽第二次卵,但仍感覺到,呢條路真係無止境。你永遠唔知要使幾多錢,用幾多心力。而最終成功與否都唔知!

琴日,一個係香港做IVF一次成功的朋友,一句關心一個問候。令我有唔開心嘅情緒。

隔咗一個鐘,再有一位朋友話佢成功有第二胎,我真係開心唔起去恭喜佢。真係對唔住。佢仲叫我要「順其自然」。在我耳中聽起黎,若真的順其自然,就一定什麼都没有。她們的關心,不其然令我難受。在公司有一刻想哭。

點解我無墮過胎,無做過傷天害理嘅事。在生育這條路上要咁難?

雖然我知有更多比我更苦嘅人,但真係覺得唔開心。好似所有嘢都係我自己單打獨鬥、一廂情願咁。

男爵府

SWML 發表於 19-7-30 21:07
雖然我只是抽第二次卵,但仍感覺到,呢條路真係無止境。你永遠唔知要使幾多錢,用幾多心力。而最終成功與否 ...

加油呀!ivf一d都唔容易,呢度好多jm明白同十卜你架!The best is yet to come!

大宅

雖然我只是抽第二次卵,但仍感覺到,呢條路真係無止境。你永遠唔知要使幾多錢,用幾多心力。而最終成功與否 ...

Jm , 加油 ! 呢度大把人同你一樣 努力緊.... 我係其中一個!

係好多人成功 , 亦有好多人同你一樣, 更有好多俾你慘嘅人.....

別墅

我好明白你嘅感受。當朋友嘅話題係諗緊生唔生第二胎嘅時候,自己真係無言以對。我哋大家一齊努力!總有一日會成功有自己嘅BB!

別墅

我都最憎人同我講順其自然,自然到就唔使人工啦!onxx

大宅

canteen31 發表於 19-7-30 21:23
加油呀!ivf一d都唔容易,呢度好多jm明白同十卜你架!The best is yet to come!
...

心情都低落了好一陣子

大宅

Coraline108 發表於 19-7-30 23:03
我好明白你嘅感受。當朋友嘅話題係諗緊生唔生第二胎嘅時候,自己真係無言以對。我哋大家一齊努力!總有一 ...

之前,每一個飯局都有人宣佈有咗。然後下一次飯局就話輪到我。我個時出席前都忍唔住講,唔好問我有無好消息!一定無!我有時覺得無形嘅說話對我都係一種壓力。

大宅

kcc102 發表於 19-7-30 23:15

順其自然咁容易就生咗十個八個啦。呢啲說話咁講,其實好傷人。

大宅

SWML 發表於 19-7-30 23:22
之前,每一個飯局都有人宣佈有咗。然後下一次飯局就話輪到我。我個時出席前都忍唔住講,唔好問我有無好消 ...

我都好憎咁,有次我吾舒服吾去飯局,朋友都係group 問我係咪有左,仲要另外两個朋友(已有BB)跟住和應,好討厭!

有個朋友幾個月見一次,上次見問我有無消息,我話努力中,問一次係ok 既,但吾好成日問啦,最近話約食飯,whatsapp 又問生仔大計點,我好吾開心,覆佢吾好成日問啦,好大壓力,嚇到佢話okok

反而同路人問我又ok 咼,大家知做IVF 有幾辛苦,我都黎梗抽第四次了,我相信吾放棄一定會成功的!

大宅

Manmanman12345 發表於 19-7-31 00:10

我都好憎咁,有次我吾舒服吾去飯局,朋友都係group ...

加油!希望我哤負能量唔好影響到大家。我只係琴日同一時間俾人問候,當下個心好難受。好似同人一比,點解自己好似做乜都無乜成效咁。

大宅

SWML 發表於 19-7-31 00:14
加油!希望我哤負能量唔好影響到大家。我只係琴日同一時間俾人問候,當下個心好難受。好似同人一比,點解 ...

我地都係人,有時係需要呻下,清下d 負能量就好d 架啦,樓主一起加油!翁翁一定會幫到你,辦法總比問題多!

別墅

回覆 SWML 的帖子

加油!養好自己身體先,其他野吾好諗太多,第二日訓醒覺就忘記左佢啦~

複式洋房

完全同意!我也ivf努力中, 對人歡笑背人垂淚, 又有誰共鳴… 每一次等報告出就像玩一次過山車… 又如何放鬆及順其自然~今天收到day6只剩兩粒杯胎還要看day7(因要pgs, 現在也未到級數), 真心講真的想喊出嚟…

複式洋房

我好明白你心情,我都經歷過唔想比人問生仔唔想見人的階段,連fb都唔想開,因太多朋友share BB 相。

每次ivf失敗後都問自己仲要堅持幾耐,冇可能成世人不停試。但最後每次失敗後喊完又唔服氣繼續試。也好幸運老公一直很支持我。

我頭6次ivf 沒有雪胎,也沒有成功,最後在第7次ivf成功生了bb。

大宅

加油呀,有好幾天未有BK, 你好嗎? 振作呀!!我稍後都要追一追posts!

係呀,之前我公司有一個ivf 一take bingo 同事,叫我放鬆d 就有,其實我內心真係不悅,根本唔係放鬆就會有。如果放鬆就有,不如佢放鬆唔洗做ivf 丫。如果佢係我,要做幾次都未搞得掂,睇下佢放唔放鬆到丫。

佢叫我有咩唔開心可以同佢講,其實同佢講有咩用丫。佢成日話ivf 之前打好多針,又儲起針頭留念等等。因為我已經打過上百次針了,仲邊覺得痛 ,只係諗,成功就好啦,仲呻乜鬼痛呀。而我根本唔想儲咩針頭留念,只係想自己快d 成功,可以結束這漫長之旅。

你可和我們這些同路人傾,我們一定明白你。唔洗在意其他人

大宅

係! 其實我都好憎人地講呢句。真的好想好想生BB, 又點會求其擺低生唔生都好丫。別把價值觀強加在我身上

大宅

加油

大宅

我都係ivf,我會成日諗點解身邊個個都可以自然有,唔洗錢,唔洗戒口,唔洗食咁多supplement,我就要洗咁多錢咁多時間去爭取,但換個角度諗我將來會好珍惜好珍惜我既bb,縱使覺得揍仔好吃力,我會笑住去面對,因為佢得來不易同埋同自己講你比別人可以多d時間去準備做一個媽媽。bb唔係唔黎,只係搵緊路黎,加油!繼續努力!

別墅

丫an 發表於 19-7-31 13:44
我都係ivf,我會成日諗點解身邊個個都可以自然有,唔洗錢,唔洗戒口,唔洗食咁多supplement,我就要洗咁多 ...

我都是因為身體問題一定要ivf 先可懷孕,我都成日諗點解要做咁多野及駛咁多錢去生bb.我第一次ivf就懷孕,但孕中期bb無心跳,我當下崩潰左,我寧願唔好比左我又收返。可能你地覺得一直失敗非常難受,但坦白說小產對身體及心理上的打擊非常大

大宅

丫an 發表於 19-7-31 13:44
我都係ivf,我會成日諗點解身邊個個都可以自然有,唔洗錢,唔洗戒口,唔洗食咁多supplement,我就要洗咁多 ...

我都係咁諗啊~ 好辛苦做好多嘢,但又唔知最後有定無。真係會心灰架

首頁
12345...13

尾頁

跳至