論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

剛同菲傭續約(但實際係8月中先開始新合約)。剛剛閒話家常時,菲傭說佢會報讀一個為期兩個月的 care giving課程,讀完之後就可申請去加拿大。佢話佢已經有4個朋友用此途徑去左加拿大。
我想問如果你地係我,你地會點做?申請去加拿大要幾耐?因為我地係雙職家庭無長老幫忙, 一定要有工人照顧幼兒,好擔心菲傭突然辭職而又未請到新工人會有真空期。

大宅

VivaSea 發表於 19-8-2 23:04
剛同菲傭續約(但實際係8月中先開始新合約)。剛剛閒話家常時,菲傭說佢會報讀一個為期兩個月的 care givin ...

你同你菲傭續約同佢既關係應該都唔錯,你試下同你個菲傭傾下,問下佢佢d朋友搞左幾耐先去到加拿大,我覺得可以坦白同佢講如果佢要走早少少通知你地

男爵府

唔知係咪改咗,之前我工人係無需上堂,只要有一年香港工作經驗,其中包括care giving就得. 我工人申請咗2個月就批. 我仲為此寫信去加拿大領事館投訴,因為我地2年一張約,佢擺明叫人break contract啫. 最終人地梗係無騷我啦⋯⋯

子爵府

剛同菲傭續約(但實際係8月中先開始新合約)。剛剛閒話家常時,菲傭說佢會報讀一個為期兩個月的 care givin ...

我姐姐都係讀完就去
1月先續約,原本都無話甘快去,幾日後就辭職,我原本係有2個姐姐,因為我有時要番工加兩個小朋友,佢話走就走,叫佢幫到下個姐姐到都唔肯

你搵定好d

大宅

佢讀呢個課重程要2個月,咁之後搵僱主同埋做visa要幾耐呢?

我都唔知好唔好嬲佢續約之前又唔講好。

大宅

請問這是那處辦的care giving課程? 自修? 逢星期日上課?
裝睡的人喚不醒, 裝聾的人聽不聞

大宅

佢話係菲政府攪既課程, 個課程要$2200。

大宅

回覆 VivaSea 的帖子

ic thank you
裝睡的人喚不醒, 裝聾的人聽不聞

子爵府

一定係Active Global攪,間公司都係外傭agency,你可以check website。
會唔會間agency一條龍服務,工人讀課程同時幫工人找海外工作賺兩筆錢?

大宅

PonyMom 發表於 19-8-4 13:27
一定係Active Global攪,間公司都係外傭agency,你可以check website。
會唔會間agency一條龍服務,工人讀 ...

多謝你既資訊!

我上網搵左呢個course, 價錢又真係同我姐姐講既$2200一樣!
https://www.activeglobalcaregiver.hk/about/csr

不過呢個course寫就寫係for US or UK, 無話係加拿大。同埋佢寫話係讀5個月,同我姐姐聲稱既2個月唔同。唔知我有無搵錯course?

諗諗下愈諗愈嬲,人望高處無可口非,佢有能力去外國揾到份待遇較好既工我都祝褔佢,但工人個visa係工作visa, 唔係俾佢在香港讀書用嚟跳工,仲要我係剛續約。

男爵府

如果已經找到boss計,大约4 months ok走得。
你同工人講只要佢已經找到僱主,你就叫工人即時通知你,你馬上找人或叫佢先介紹人俾你先。

大宅

我係你就同佢講1個月通知唔再用佢,仲要講是請過新姐姐。因為新姐姐可以幫手2年而唔似你咁讀完就飛走跳工。

大宅

mondd 發表於 19-8-3 09:53
唔知係咪改咗,之前我工人係無需上堂,只要有一年香港工作經驗,其中包括care giving就得. 我工人申請咗2個 ...

我以前果姐姐好似做左一個月閃左,佢跟一心想去加拿加,在我家等通知
:-D :-?

大宅

我而家都好雞肋,愈黎愈唔滿意佢表現,但又驚炒左佢再請過個會仲衰,下一個工人都唔保證係好

大宅

要兩手準備,開始找定新人,舊隨時學完走人,你都不用等太久才有人接手。

子爵府

VivaSea 發表於 19-8-4 14:44
多謝你既資訊!

我上網搵左呢個course, 價錢又真係同我姐姐講既$2200一樣!

你位菲傭有冇要求你寫reference letter呢?我那位未走,應未搵到僱主,就話加拿大A準定移民局要僱主reference letter,佢仲draft定寫到完約日子。

別墅

VivaSea 發表於 19-8-17 15:10
我而家都好雞肋,愈黎愈唔滿意佢表現,但又驚炒左佢再請過個會仲衰,下一個工人都唔保證係好 ...

佢有計劃都好難留,揾定都得

大宅

思澄爸爸 發表於 19-11-20 03:31
你位菲傭有冇要求你寫reference letter呢?我那位未走,應未搵到僱主,就話加拿大A準定移民局要僱主refere ...

你咁合作她咪可以走得快d囉

侯爵府

five555 發表於 19-8-15 16:34
我係你就同佢講1個月通知唔再用佢,仲要講是請過新姐姐。因為新姐姐可以幫手2年而唔似你咁讀完就飛走跳工。 ...
而家吾用佢工人可能變斷约去吾到加拿大, 所以點解D工人要去加拿大都係等到最後關頭先通知僱主

首頁

尾頁

跳至