0-6個月

跳至

首頁

尾頁

男爵府

之前仔仔唔係好肯食奶,但都可以一餐分3次咁食完,一餐餵成個鐘,有時都係要逼既!跟住上星期突然嘔奶嘔多左,有時掃完風嘔返2啖出黎,有時口鼻一齊嘔出黎,搞到我餵奶都驚,餵返少半安一安比佢,點知呢日當我坐係平時餵奶個位,佢就爆喊伸直條腰唔肯食,仲月喊月大聲,攞開個奶樽就可以冷靜小小,老公話好明顯仔仔知要食奶,佢喊成咁有2個原因架姐,一係佢唔肚餓,二係佢食奶食得唔愉快甚至反感!之後我開住音樂比佢睇住食,企係到抱住佢食,佢都係玩奶嘴玩好耐先嘗試啜,有時啜到係奶又吐返出黎,不斷循環,依家我無理佢食几多,淨係想佢肯食,有時最後餐奶訓住食又食到,但好難餐餐訓住食,有時我抱住佢佢又喊,究竟佢係厭奶定厭媽,搞成咁我真係好唔開心,喊過好多次,我唔想個仔討厭自己,但佢唔食奶我又好擔心,做人呀媽真係好大壓力!好想做好媽媽,但最後乜嘢都做唔好,真係好失敗

禁止訪問

男爵府

magnumismyboy 發表於 19-8-5 16:03
小朋友幾大呀?

3個月

大宅

bamamaba 發表於 19-8-5 15:18
之前仔仔唔係好肯食奶,但都可以一餐分3次咁食完,一餐餵成個鐘,有時都係要逼既!跟住上星期突然嘔奶嘔多 ...

好明顯厭個奶咀,換個大一個碼的奶咀,暖熱去再餵試下。

男爵府

dollawong 發表於 19-8-5 16:31
好明顯厭個奶咀,換個大一個碼的奶咀,暖熱去再餵試下。

試過啦!我懷疑佢厭奶粉 ,因為佢啜到有奶佢反胃,考慮緊轉奶粉

別墅

我仔細個都係食奶好差,要半訓先肯食

侯爵府

回覆樓主:

應該係厭奶,呢個月數通常開始厭奶

複式洋房

之前仔仔唔係好肯食奶,但都可以一餐分3次咁食完,一餐餵成個鐘,有時都係要逼既!跟住上星期突然嘔奶嘔多 ...

完全明白(emoji)我個個又係餐餐奶都要一個鐘,頭半支好快之後就搞好耐,我唔想逼佢,但係我真係好擔心佢唔夠(emoji)

複式洋房

唔好怪自已先~ 照餵~ 唔食就算,要比平時有更多耐心~ 佢始終會餓就肯食返~ 加油呀媽媽!

複式洋房

我仔都咁,你試下4個鐘食一次會好好多

男爵府

ching129 發表於 19-8-6 09:21
我仔都咁,你試下4個鐘食一次會好好多

已經4個几鐘先餵佢

男爵府

Raphaelmother 發表於 19-8-6 03:43
唔好怪自已先~ 照餵~ 唔食就算,要比平時有更多耐心~ 佢始終會餓就肯食返~ 加油呀媽媽! ...

但佢爆喊就唔忍心逼佢食
佢好似一邊喊一邊投訴咁

男爵府

kching118 發表於 19-8-5 22:56
我仔細個都係食奶好差,要半訓先肯食

又真係11點果餐佢未瞓醒咁餵佢冇咁抗拒

男爵府

freshrose 發表於 19-8-5 23:36
應該係厭奶,呢個月數通常開始厭奶

咁又得佢唔食啊?咁厭幾耐嫁?

別墅

回覆樓主:

我個仔都係咁,而家3個半月,4個鐘佢會喊要食奶架喎,頭個50ml食得好好,跟住典黎典去,登直條腰唔肯食,夾住佢逼佢食佢又勁喊,喊到心都痛埋,之後放棄唔逼佢食,佢要食就食,我諗佢肚餓就會食,我自己咁餵我都好攰

男爵府

ManmanMok 發表於 19-8-6 00:39
完全明白(emoji)我個個又係餐餐奶都要一個鐘,頭半支好快之後就搞好耐,我唔想逼佢,但係我真係好擔心佢唔 ...

你個b依家幾大呀?食幾多安奶?

男爵府

michelelaw 發表於 19-8-6 12:52
我個仔都係咁,而家3個半月,4個鐘佢會喊要食奶架喎,頭個50ml食得好好,跟住典黎典去,登直條腰唔肯食,夾 ...

咁正常你個仔食几多架?
最慘係我個仔佢唔會喊食,
次次都係主動餵,但係隔左4個几鐘架啦!
有次試過朝早果餐唔肯食,隔左9個几鐘
最後都係用逼

別墅

bamamaba 發表於 19-8-6 12:58
咁正常你個仔食几多架?
最慘係我個仔佢唔會喊食,
次次都係主動餵,但係隔左4個几鐘架啦!

我仔而家食150ml奶粉,試過幾餐淨係食50ml,都試過成5-6個鐘唔喊食,最後叫醒佢食,佢瞓著左食食得好好,一醒左食,華,餵佢少d臂力都唔得,郁黎郁去,扭黎扭去,磨成個鐘,真係身心疲累,有時又嘔奶,已經唔係食得多,仲要嘔奶,唉

侯爵府

回覆 bamamaba 的帖子

小食多餐, 我BB 由2個半月厭到8 個月

同埋可以考慮4個月開始加固

男爵府

michelelaw 發表於 19-8-6 13:05

我仔而家食150ml奶粉,試過幾餐淨係食50ml,都試過成5-6 ...

係,最慘慘係餵完嘔返出黎!
佢又傷胃我又傷心

首頁

尾頁

跳至