想生BB

跳至

首頁

尾頁

大宅

從一月開始已經嘗試用紅d測,每月也有測到LH高峰,亦都有在這期行埋,但要今個月開始使用Clearblue advanced digital, 今日已經是day 16, 從機12開始見到有’閃閃笑‘,但到今日仍沒有 ’不動笑‘,開始懷疑自己從來冇排卵,請問各位如何可知道自己有否排卵,因為巳是超高齡,42,害怕浪費时候!請幫忙!🙏🏻🙏🏻🙏🏻

伯爵府

lulalahk 發表於 19-8-6 10:36
從一月開始已經嘗試用紅d測,每月也有測到LH高峰,亦都有在這期行埋,但要今個月開始使用Clearblue advanc ...

你紅D峰值是好深色嗎?有無影相可畀大家第下?
有JM介紹過可以喺Day 22抽血驗

大宅

從一月開始已經嘗試用紅d測,每月也有測到LH高峰,亦都有在這期行埋,但要今個月開始使用Clearblue advanc ...

可以搵婦產科醫生做陰超,睇下卵泡發育情況

大宅

1紅D 會由淺去深粗再去番淺
2排卵時會有蛋清分泌
3排卵時,體溫會先降到最低點然後升高about 0.5 左右,自後一直維持高溫

這三件事情都發生應該好確定有排卵

大宅

回覆 ipcs 的帖子

有圖,唔知點放入BK!

伯爵府

lulalahk 發表於 19-8-6 20:34
回覆 ipcs 的帖子

有圖,唔知點放入BK!

我用Baby Kingdom app

大宅

回覆 SSbbML 的帖子

咁要Day 幾去啊?

大宅

回覆 yhyeung 的帖子

1)有有淺去深深去返淺!2)會有蛋白分泌,不過吾多
但係我冇量體溫!

大宅

lulalahk 發表於 19-8-6 20:38
回覆 yhyeung 的帖子

1)有有淺去深深去返淺!2)會有蛋白分泌,不過吾多

不如試下量埋體溫,雙重保證

因為就算你去醫生照卵泡,一次都好貴。

大宅

ipcs 發表於 19-8-6 20:35
我用Baby Kingdom app

上兩個月

大宅

yhyeung 發表於 19-8-6 20:45
不如試下量埋體溫,雙重保證

因為就算你去醫生照卵泡,一次都好貴。

甘即係今個月又食白果!(emoji)(emoji)‍♀️

大宅

lulalahk 發表於 19-8-6 20:48
上兩個月

我覺得有排卵

大宅

yhyeung 發表於 19-8-6 20:57
我覺得有排卵

嗰個係上兩個月嘅今個月我用左Clearblue advances digital, 從day 12 開始有’閃閃笑‘, 到今日day 17, 都仲係冇‘不動笑’! 不過我係都15有行埋,今日會行埋!諗住照做先雖然唔知有冇排!唉,都唔知點搞好?

大宅

lulalahk 發表於 19-8-6 21:18
嗰個係上兩個月嘅今個月我用左Clearblue advances digital, 從day 12 開始有’閃閃笑‘, 到今日day 17, ...

你之前兩個月都day 14 排,好似幾準,唔會今個月無排吧。再唔係,你隔一日做,應該cover 到

大宅

yhyeung 發表於 19-8-6 21:26
你之前兩個月都day 14 排,好似幾準,唔會今個月無排吧。再唔係,你隔一日做,應該cover 到
...

睇落去係幾準嘅,試咗好多個月都唔得所以開始擔心有冇呢排卵!因為17年嘅時候,每次試左一個月之後就中但好可惜兩次都過唔到六星期就小產左,所以今年開始試,但試左八個月都唔中,就開始仲有好擔心!因為想意思check過晒免疫同自己身體同子宮狀況都冇事,同埋check埋老公政治狀況亦都係健康!所以而家都唔知仲有咩可以做?

大宅

lulalahk 發表於 19-8-6 21:31
睇落去係幾準嘅,試咗好多個月都唔得所以開始擔心有冇呢排卵!因為17年嘅時候,每次試左一個月之後就中但 ...

那麼你平時是只做一次還是多過一次

洋房

lulalahk 發表於 19-8-6 20:48
上兩個月

題外話,我都有用過呢隻大衞試紙,但次次都驗唔到,次次出黎結果一係一大節粉紅色,一係得一條線,但我每個月都會黎m架。。。我都係用量杯裝尿尿,再將試紙放到有尿的量杯中,等五秒左右拎起,再平放一下,,,用法有錯?

大宅

yhyeung 發表於 19-8-6 21:36
那麼你平時是只做一次還是多過一次

見到紅d 轉深一次隔日再一次!但係都唔中

大宅

KaylaSiu_FB 發表於 19-8-7 00:24
題外話,我都有用過呢隻大衞試紙,但次次都驗唔到,次次出黎結果一係一大節粉紅色,一係得一條線,但我 ...

我都係用量杯,但放多個5秒!

大宅

lulalahk 發表於 19-8-7 04:31
見到紅d 轉深一次隔日再一次!但係都唔中

或者試下隔日合共3次,排卵前兩次,後一次。精子生存72 小時,卵子24小時。把精子cover排卵的時間增長。減少食白果

首頁

尾頁

跳至