論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

子爵府

冇人係屋企,你返到屋企嘅時候,工人響度做乜?原來好多時工人都響到燙衫.......其實係偷懶中,擺晒嗰陣,一聽到開門聲就攞起熨斗燙衫。同朋友傾開先知,好多工人都係咁我工人都唔例外。
冇人係屋企就唔做嘢,請你返嚟做咩?
工人仲有咩偷懶招數?有冇方法防止佢咁過分?

大宅

gilgil39 發表於 19-8-7 14:32
冇人係屋企,你返到屋企嘅時候,工人響度做乜?原來好多時工人都響到燙衫.......其實係偷懶中,擺晒嗰陣, ...

我都想知

大宅

我叫她逢禮拜六先一次過燙曬成個禮拜的衫

ericafong2    發表於 19-8-8 10:28
rainbowchuuu3    發表於 19-8-7 16:54

寶石宮

2023年兔年勳章

回覆樓主:

扮工手法層出不窮

大宅

我果個就會放晒D未摺既衫係度, 我一返黎佢就摺衫, 佢可以摺成粒鍾架 (我一家3口架咋)

大宅

jennpanda 發表於 19-8-7 16:43
我果個就會放晒D未摺既衫係度, 我一返黎佢就摺衫, 佢可以摺成粒鍾架 (我一家3口架咋) ...

我工人都係一樣,下午叫佢就做,唔叫唔做,不過你叫佢做佢都話自己做左吖﹗大話都不得了.....

大宅

回覆 miffy128 的帖子

請左呢個之後...
我真係好怕請工人, 而家都自己做冇咩分別, 佢唔識執屋, 唔識煮飯...

當初見佢又話好鍾意煮野食, 黎到...教極都唔識...

大宅

jennpanda 發表於 19-8-7 16:57

請左呢個之後...

同我宜家工人一樣,全部都馬虎做野,成日講大話,請個工人仲痳煩﹗

大宅

無錯

子爵府

jennpanda 發表於 19-8-7 16:57

請左呢個之後...

我呢個工人都係,懶到出汁,一樣唔識執屋,亦都唔肯執屋,又唔識主送,如果叫佢諗餸,我諗日日D送係一樣;成日以為我唔知佢冇做幾多野,有時真係好火。如果我成日都可以響屋企,我洗鬼請你,我自己做晒啦!
請着呢啲懶精真係好鬼慘

子爵府

jennpanda 發表於 19-8-7 16:43
我果個就會放晒D未摺既衫係度, 我一返黎佢就摺衫, 佢可以摺成粒鍾架 (我一家3口架咋) ...

我嗰件都會咁做

水晶宮

回覆樓主:

你地冇用cam? 而家好多裝cam 佢地唔敢

複式洋房

原來有咁多人個姐姐同我個姐姐一樣
其實我好驚佢會唔會燒著d衫
我想知點解佢地每日都可以傾到咁耐電話
我朋友個姐姐每日最少傾4個鐘電話

子爵府

iamlazy 發表於 19-8-7 23:12
你地冇用cam? 而家好多裝cam 佢地唔敢

我工人係佢自己間房燙

男爵府

2024勳章 虎到金來勳章 最關心BB問題熱投勳章 育兒性格勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

我工人都成日熨衫,不過我唔理,因為我都唔想望到佢

子爵府

如果工人做好曬日常工作, 我就唔會理佢
如果係經常性冇做好日常工作, 甘我會唔比佢玩電話&裝CAM

子爵府

Fishbbmama 發表於 19-8-8 11:05
如果工人做好曬日常工作, 我就唔會理佢
如果係經常性冇做好日常工作, 甘我會唔比佢玩電話&裝CAM ...

點樣可以唔俾佢玩電話?

子爵府

活C人 發表於 19-8-8 10:33
我工人都成日熨衫,不過我唔理,因為我都唔想望到佢

我都唔想見到佢;但係佢成日攤長啲工作來做,例如中午過後應該要預備晚餐啲蔬菜,如果無人喺度佢就唔做,係要等到我返屋企佢先做,搞到好忙咁,如果有其他嘢要吩咐佢咪做唔到?
仲有夜晚就趕收工,專登提早食飯,呢種工作態度好乞人憎。

複式洋房

如果無人喺度佢就唔做,係要等到我返屋企佢先做,搞到好忙咁,如果有其他嘢要吩咐佢咪做唔到? x 2

大宅

我個姐姐黎既第二個月開始偷懶,抹沙發求其搵條布掃兩下,擺返好啲cushion就當搞掂。我係cam睇到,夜晚返去問佢今朝點抹沙發,佢講返個正常程序我聽,立即把幾火,話佢講大話,我話阿sir皮膚好敏感,你有無認真抹我地一定會知道,佢頭先坐完起曬紅疹,你一定無認真跟我教你既程序抹!要佢即刻抹多一次!然後我解釋返因為人體有汗,你一定要認真抹!
佢黑面,但都有照做。我話吖sir好嬲,你唔好再有下次。其實佢知道我地有睇cam,之後就唔敢。

平時我地係屋企佢就無嘢搵嘢做扮勤力,尤其我地準備出門口去街,佢就係度扮工,阻鬼住曬,我琴日忍唔住話佢,叫佢等我地出門口之後先做

首頁

尾頁

跳至