1-3歲

跳至

首頁

尾頁

別墅

我個女16.5個月,佢認得同講到A,B,C,Y,O(大階)
其他字母/數字就唔識
咁算唔算正常呀?大約幾個月會識認/講到A-Z架?

男爵府

開心吸收勳章

你女女都好叻呀!我女22m 先認同講到數字

字母就只可跟到大人發音A 至Z, 認到兩三個

大宅

babyeugene089 發表於 19-8-7 19:23
其他字母/數字就唔識
咁算唔算正常呀?大約幾個月會識認/ ...

當我仔仔21個月大的時候,識數/讀 & 認得1至10,A至Z (大階)
你囡囡的進度都好好,和她玩多d數字丶認字母的遊戲

男爵府

babyeugene089 發表於 19-8-7 19:23
其他字母/數字就唔識
咁算唔算正常呀?大約幾個月會識認/ ...

我個仔18個月仲未識abc,1至10呀~我無咩點教佢,我仲教緊佢日常既東西,動物個d點讀,佢只識講約20個單字,所以唔知點入手教ABC

別墅

kissapplegirl 發表於 19-8-8 00:35
我個仔18個月仲未識abc,1至10呀~我無咩點教佢,我仲教緊佢日常既東西,動物個d點讀,佢只識講約20個單字 ...

我買咗有粒嘢突起個啲字母板,同埋最搞笑一開始成日指住啲衫問佢有無A,依家佢都有時會亂咁指我地啲衫話A(有時無佢都亂up)

別墅

janede1314 發表於 19-8-7 21:28
你女女都好叻呀!我女22m 先認同講到數字

字母就只可跟到大人發音A 至Z, 認到兩三個

咁係咪到廿幾個月(2歲前)日常溝通都好清楚架?
因為有次去玩見到個女仔好清楚講「你叫咩名呀,我叫xxx, 好高呀,好快,我好驚呀」
佢阿媽話佢21個月,我就諗,嘩,原來去到個啲年紀講得咁清楚架嘞!(我少接觸小朋友,唔太知啲進度)

別墅

littlepiggy_c 發表於 19-8-7 22:28

當我仔仔21個月大的時候,識數/讀 & 認得1至10,A至Z ...

多謝你鼓勵!

水晶宮

babyeugene089 發表於 19-8-8 01:44
因為有次去玩見到個女仔好清楚講「你叫咩名呀,我叫xxx, ...

你講嗰個 case,佢都未兩歲,係應該比同年齡好。我覺得我大B嗰時唔差,但都好似要22個月先講到較複雜嘅句子/意思。

你小朋友歲半都冇但認到講到字母的話好犀利。我嗰時未特別教字母,通常只講身邊事物,同埋教身體部位。

男爵府

開心吸收勳章

babyeugene089 發表於 19-8-8 01:44
因為有次去玩見到個女仔好清楚講「你叫咩名呀,我叫xxx, ...

我女溝通未好清楚,只識講單字,一系動詞一係名詞,未識組合成句子,間中只會爆下坐車,餵魚,開視視,多數每次我講一句佢只會跟著講最尾個字,健康院指標就兩歲要識組合動詞加名詞,我每日都好苦惱點樣令佢講多d有意思句子。

子爵府

16.5個月小朋友,你教佢佢認到已經好叻,唔使擔心,慢慢教就可以。

我完全無教囡囡英文字同數字,睇書都係教佢動物、日常生活嘅野,佢喜歡行樓梯,就同佢一齊數步伐,不過小朋友學野好快,宜家我數123,佢自動接45678910,而且好快組合句子,例如媽媽買野、姐姐做野、我要呢個,以前佢只識講單字,我講野會簡單D,宜家會複雜D,發覺佢會突然識講。

別墅

CCHINGC 發表於 19-8-8 09:57
16.5個月小朋友,你教佢佢認到已經好叻,唔使擔心,慢慢教就可以。

我完全無教囡囡英文字同數字,睇書都係 ...

都係,我都覺得佢嘅成長好「突然」
之前佢死都要拖實屋企人行,唔肯放手,但媽媽group個啲識爬上爬落添啦,我仲好擔心
點知有日佢唔比人拖要自己行,我就覺得好神奇,完全係突然發生!

子爵府

我女2歲9個月都未識得晒A-Z... 佢對字母無咩興趣, 有興趣個D就會學得好快, 佢無興趣字母我都無PUSH佢急住識晒A-Z了, 始終有一日一定會識

男爵府

18個月認得晒1-10,呢家22個月,認得晒A-Z

我地有盒卡係床頭,佢起身同臨瞓見到個盒就會叫我拎嚟玩,讀完又倒晒出來 要再玩過
有時會叫我捉住佢隻手 教佢寫(曾經教佢分Q同O,我捉住佢手寫話玩完氹氹轉 跳落地就係Q)佢寫得好開心 係咁笑

有次我件衫有個for字,佢指住話F,好開心 原來佢細楷都認到 我一直以為佢只認到大楷

水晶宮

嘩香港小朋友個個都好advance
我呢倒哈哈expect5-6歲先識

複式洋房

唔駛咁緊張! 16.5m 仲咁細就咁高要求, 太多比較只會令家長過份緊張!
教小朋友係睇長遠發展
家長用心教, 小朋友會吸收的, 只係未即時表現到

大宅

回覆樓主:

我女21個月時都認得哂A至Z大小階。但可能佢上英文playgroup 有教。一星期上兩堂,每堂一個英文字做主題,不斷循環26個字母。佢14個月大開始上該英文playgroup. 慢慢就認哂了。本來我唔知,直到有日朝早佢指著個bonaqua 水樽,指讀比我聽。我就抽了其他英文字母比佢。原來佢靜雞雞學哂了

子爵府

fibe0313 發表於 19-8-16 00:02
我女21個月時都認得哂A至Z大小階。但可能佢上英文playgroup 有教。一星期上兩堂,每堂一個英文字做主題,不 ...

我仔18個月時識click mouse玩圖像matching game,我好記得佢2歲識哂英文大細楷字母,因為佢生日會啲auntie唔信係咁考佢。佢冇去任何playgroup亦冇教佢,我估計係睇電視兒童節目學返嚟, 3歲就有套學拼音嘅玩具,跟住就喺街識讀公司同大厦名。但係我仔數學係超唔掂。

大宅

sambebe 發表於 19-8-26 22:19

我仔18個月時識click mouse玩圖像matching game,我好記得 ...

請問係咩玩具

男爵府

回覆樓主:

香港小朋友學乜都要鬥快

首頁

尾頁

跳至