自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

日本一名33歲女子「上車」辛酸史近日成為了網上熱話,被日本電視台評選為「日本最慳家女孩」的她,在18歲時便下決心在34歲前擁有3層樓然後退休。為了達成目標,她15年來過著慳到盡的生活,每天伙食費僅為153元左右(日圓.下同,約11港元)。最終,她因信念堅定得以圓夢,並達成了開設貓咪咖啡室的終極目標。

https://skypost.ulifestyle.com.hk/article/2421802/%E6%9C%80%E5%BC%B7%E6%85%B3%E5%A6%B911%E8%9A%8A%E8%A7%A3%E6%B1%BA1%E6%97%A53%E9%A4%90%E3%80%80%E7%AF%80%E8%A1%A3%E7%B8%AE%E9%A3%9F15%E5%B9%B4%E5%A6%82%E9%A1%98%E8%B2%B73%E5%B1%A4%E6%A8%93

寶石宮

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 趣教勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 爸B勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 貓狗褓姆 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

夠堅持
有些路啊,只能一個人走
我慢慢地、慢慢地瞭解到,所謂父女母子一場,只不過意味著,
你和他的緣分就是今生今世不斷地在目送他的背影漸行漸遠。

珍珠宮

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 開心吸收勳章

水晶宮

佢33望落似43

甚至似keep得好嘅53

翡翠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回 hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

回覆樓主:

好強 我無呢份堅持,不過見佢咁成功,好想嘗試

男爵府

ash_yehyeh 發表於 19-8-8 12:09
佢33望落似43

甚至似keep得好嘅53

哪裡有這麼誇張

子爵府

有志者事竟成

大宅

回覆樓主:

不敢認同

翡翠宮

2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

沒有家庭負擔嗎?? 其他家庭開支水電煤邊個負責??
一杯香茗,一卷書,偷得半日閒散;一抹斜陽,一壺酒,願求半世消遙。

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

佢其實揾幾錢個月,d樓價又唔係話好離地

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

好正!
勵志

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

good_pig 發表於 19-8-8 12:35
佢其實揾幾錢個月,d樓價又唔係話好離地

日本地大,唔係市區都唔會太貴,又大
就算市區都無香港咁貴

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

littlefunpig 發表於 19-8-8 12:42
日本地大,唔係市區都唔會太貴,又大
就算市區都無香港咁貴

我見佢話東京都..

寶石宮

karenlyk 發表於 19-8-8 12:12
好強 我無呢份堅持,不過見佢咁成功,好想嘗試

買唔到咁平嘅送

男爵府

alicialee1210 發表於 19-8-8 12:05
夠堅持

我一定唔得

侯爵府

牛年勳章 我的育兒心得勳章

little_white88 發表於 19-8-8 11:54
日本一名33歲女子「上車」辛酸史近日成為了網上熱話,被日本電視台評選為「日本最慳家女孩」的她,在18歲時 ...

一個人的堅持……
只要有強嘅信念,堅定嘅意志~得咗

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

每日只食烏冬同蔬菜牛奶,肉都冇舊,我就堅持唔倒15年

禁止訪問

公爵府

153YEN 可以買到12隻蛋.

公爵府

牛年勳章

首頁

尾頁

跳至