夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我由細到大都好慳,偏偏佢就大洗慣唔知米貴。日光日白都開燈,沖涼沖半個鐘以上,逗留在廳十分鐘都要開個冷氣。為呢啲事已經嘈過好多次,其實真係好無聊。佢比幾千蚊家用係夠比,但我想儲多個錢嘛,況且應洗則洗。。。
佢公司有個有錢女,賺錢買花戴,飲靚酒,食好野,出出入入坐的士。佢就話人地咁樣先係人生,叫我唔好成日咁計較,為左個錢字嘈。
你估我唔想咩,我係為緊個家庭,為個小,為大家將來,我都有同佢食好野飲靚酒,但唔係日日囉,亦唔覺得要每日都咁,偶然一次唔係仲好咩?
Btw佢食緊血壓藥,話會影響性慾,無掂我好耐了,之前都係為生小朋友而行埋,

複式洋房

maowmaowchai 發表於 19-8-9 01:00
我由細到大都好慳,偏偏佢就大洗慣唔知米貴。日光日白都開燈,沖涼沖半個鐘以上,逗留在廳十分鐘都要開個冷 ...

我覺得咁樣關係會越來越差,愛,可以愛幾耐,入不敷支。好心up,努力為頭家,無人欣賞

伯爵府

我只可以講 大家都無錯 係價值觀唔一樣

呢樣真係無得改變 你同佢拍拖個時都應該知架

複式洋房

馬明嫂 發表於 19-8-9 03:03
我只可以講 大家都無錯 係價值觀唔一樣

呢樣真係無得改變 你同佢拍拖個時都應該知架

認同。
樓主無了解清楚對方係咩人就結婚?就生仔?
定係知道都照做?

翡翠宮

回覆樓主:

完全吾明
呢D婚前一定睇到少少蛛絲馬跡
除非你為結而結垃圾都吞左先或者閃婚
如果吾係點會而家先知?
價值觀吾同無得搞

不過你講呢D冷氣/開燈什麼好少事,一個月咪幾百。有乜好值得嘈。

大宅

回覆樓主:

如果只係為左開燈開水個一百幾十蚊嘈,我覺得你就係接受啦,除非佢有昂貴嗜好。
好多野隻眼開隻眼閉就算。
價值觀呢樣野冇人會改,係睇下你忍唔忍到

瑪瑙宮

佢公司有個有錢女,賺錢買花戴,飲靚酒,食好野,出出入入坐的士。佢就話人地咁樣先係人生,叫我唔好成日咁計較,為左個錢字嘈。...

佢尼個格, 好唔明佢點會同你結婚. 婚前你不知? 起碼佢會成日買新衫鞋袋食好野打的之類, 你又要揀佢嫁?

瑪瑙宮

親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

咁你乘機話要買野, 叫佢俾錢你, 咁你儲起佢D錢咪得囉!

珍珠宮

muimuimui91 發表於 19-8-9 03:59

認同。

不過有時真係要真正住埋一齊先會知對方習慣,如果唔係點會有一句說話就係相見好同住難,何況人係會變,而家好,唔代表一直好落去,變差變好無人知,只可以講,做得兩夫妻,唯有盡量包容

瑪瑙宮

我都慣左返到屋企開曬全屋燈, 又或者係開左燈就冇習慣熄左佢, 唔鍾意屋企黑麻麻, 每晚C6都會返黎話我又開到一屋燈, 我就會話佢返黎去廁所都會開啦! 依家你咪唔使開燈囉! 佢又唔會再話我, 可能知我講左唔會改到, 不過大家相處耐左又習慣左, 佢一返黎冇曬燈, 就知我已經瞓左

瑪瑙宮

有時兩公婆唔同, 可以互補不足, 唔係太大問題, 我覺得都可以嘅
如果兩個都係同類人, 又可能仲大問題

男爵府

其實水電煤個D多極都有限,每個月多一百幾十就算啦,為少少錢而家嘈屋閉都唔值,你咪當為左個家包容下。
至於你話佢咁樣先係人生既想法,咁佢都係諗下者,咪由得佢發下夢。

你慳自己咪算,佢冇係出面借錢就OK。

禁止訪問

回覆樓主:

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

我由細到大都好慳,偏偏佢就大洗慣唔知米貴。日光日白都開燈,沖涼沖半個鐘以上,逗留在廳十分鐘都要開個冷 ...
而家你先知道?至於血壓藥唔係會,至於做唔做愛好睇個人,生小朋友先做??

複式洋房

多謝大家,我無同佢同居過,婚前真係唔知。之前同佢屋企人一齊住,老爺奶奶都會話下佢,佢反而無乜感覺,可能慣左。但搬左出黎之後淨係得我講,可能就覺得煩。我都忍住唔出聲,為呢啲事嘈真係好唔抵。電費2000蚊,一家三口,間屋豆膶咁細,有時真係覺得唔係比唔比到,而係唔值得,盡量唔出聲㗎啦。真係,如果男人有外遇,一定又話喺屋企個女人逼成佢咁。如果一個大花筒嘅老婆,係咪又可以令到件事會好啲呢?洗錢真係唔難,我同你去玩去飲去食,係幾咁容易呢。都唔明究竟係佢唔識諗,定係我太執着。

大宅

一個月$2000又真係貴左DD wor!!!

男爵府

maowmaowchai 發表於 19-8-9 16:38
多謝大家,我無同佢同居過,婚前真係唔知。之前同佢屋企人一齊住,老爺奶奶都會話下佢,佢反而無乜感覺,可 ...

老實,你執著左喇。

從開燈、沖涼到冷氣機,你隨手列舉左3樣你會出聲既野,再計埋其他洗錢方面既野搭車食飯咁,你應該會“常哦”。

男人最怕煩,你老公係娶你做老婆,唔係娶多個阿媽哦自己嘛。

你為頭家無錯,但唔可以以“為頭家”為理由,強逼佢改變,說實,佢咁大個人,你都逼唔黎丫!

公爵府

牛年勳章

唉! 其實人會變, 慳得耐, 覺得夠, 但對方仍堅持, 又可以點, 錢真係無就萬萬不能

男爵府

小鴻娘 發表於 19-8-9 17:02

你說真的嗎?
我屋企唔止呢個數

子爵府

小鴻娘 發表於 19-8-9 17:02

電費係兩個月計

首頁

尾頁

跳至