懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我最後一次黎經第一日係4月8日。東區和港怡都照完超聲波,都計算BB宜家係16週。但老公用手機計算話BB係18週⋯ 之後瘋狂閙我,話醫院計錯⋯. 我問佢點會兩間醫院都錯?! 佢話總之宜家係18週⋯ 我已經唔知講咩⋯ 唔知點答。

大宅

2019勳章

回覆樓主:

咁都有得鬧?你去睇醫生,人地幫你計好晒點會錯,再唔係你download 280days個app,好似可加埋爸爸入去,一㩒就會見到bb係幾多週。佢到時就唔會再嘈。

大宅

2019新春慶豚圓

35mama 發表於 19-8-12 22:48
我最後一次黎經第一日係4月8日。東區和港怡都照完超聲波,都計算BB宜家係16週。但老公用手機計算話BB係18週 ...

你平時cycle 準唔準? 如果不嬲cycle 比較長嘅話,咁可能遲排卵,咁實際週數咪遲啲囉,醫生都係用BB size 去計個預產期先係最準

佢係男人識咩吖,有咩理由要鬧人

男爵府

我最後一次黎經第一日係4月8日。東區和港怡都照完超聲波,都計算BB宜家係16週。但老公用手機計算話BB係18週 ...

吓,可能遲左排卵,總之BB幾大係B超完,憑BB大小去判定~你C6興奮到傻左?咪理佢,醫生都係睇數據判斷咯

大宅

叫佢自己問醫生囉,咁都有得好鬧,離譜

男爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章

jwingbb 發表於 19-8-12 22:57
叫佢自己問醫生囉,咁都有得好鬧,離譜

係啦 叫佢自己問醫生
唔好同佢嘈

大宅

回覆樓主:

你話比佢知計死數係18週,但醫生照嘅時候會因應BB嘅Size而作推算,有時啲野唔係話一本通書就睇到老架~

複式洋房

回覆 jwingbb 的帖子

佢話要我明日打去東區,叫醫生護士解釋清楚⋯

複式洋房

回覆 一嚿大番薯 的帖子

我都同佢講,我唔係醫生⋯ 醫生先係專業話我知BB幾大,我自己點會知?!

大宅

回覆樓主:

你問你老公 你專業啲定醫生專業啲

複式洋房

回覆 Ceciming 的帖子

佢死都話係最後一次黎經第一日計⋯ 我話我地冇行房點會4月8日有BB. 我地得18,19,21日行房⋯ 但佢唔聽⋯

洋房

用最後一次m黎計只係好初步
要知BB實際幾大都係要靠照超聲波度size。
我自己都比用M come計 細一個wk。

大宅

2019勳章

回覆樓主:

下次睇醫生帶埋妳老公去啦 等佢自己問醫生
妳唔同佢講係啱 啱好動氣 同埋到時阿B係要出黎就出黎 16週又好 18週又好 根本唔洗理佢講乜 妳自己產檢 知道BB正常就可以了

複式洋房

回覆 DebbieYip 的帖子

佢完全唔明仲發緊我脾氣,話我咩都唔知唔理醫生又搞錯⋯ 我有BB之後已經好辛苦亦冇發佢脾氣。但佢唔理解不得止,仲成日發脾氣我真係好難頂⋯

大宅

你老公係咪儍架 16週 或18週 都無乜關係啦 又唔係佢生 痴痴地

別墅

咁都好鬧~咁野蠻㗎~ 唔好理佢啦,醫生話係幾多就幾多啦,佢咁主觀又固執,同佢講都曬氣啦

大宅

35mama 發表於 19-8-12 23:28

叫佢自己打:)

大宅

35mama 發表於 19-8-12 23:28

要打佢自己打飽佢,你聽完轉述咩都好又係你錯
佢有本事咪拗贏個醫生護士囉,而家係人地話咁多週,唔係你去作故仔咁多週嘛!
查實你老公係咪過份緊張或焦慮呢?連咁都鬧同質疑,情緒唔多穩定喎

男爵府

2019新春慶豚圓

你老公咩事呢 要為左呢d野鬧你,比著我剷到佢上天花板鬧到佢喊都似
我初初懷孕以為bb跟最後一次m期做預產期,但到約10周照唐氏檢查時,政府醫院會再為bb度一次size, 而bb早期嘅size通常都唔會有好大差別,所以先會推算到最準確嘅預產期 ,所以我嘅預產期 推後咗一個星期,做m期計預產期係唔準嫁~

大宅

咁都嘈?又唔係佢陀佢生,無嘢呀?

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊