懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

純粹發洩下~唔啱聽唔洗留言謝謝~
之前見到其他媽媽話聯合推廣母乳方面over咗,我都覺得冇問題,咁喂人奶都係件好事,但上星期係聯合食全餐之後一直上唔到奶,住院嗰幾日聯合唔肯補奶粉,淨係叫我多啲埋身自然有奶,咁照做啦。出院之後都係唔夠奶,迫於無奈補奶粉,今日個母乳門診嘅姑娘打過嚟問,仲怪我補咗奶粉會更少人奶,大佬啊唔通睇住bb半個鐘餓醒一次咩,自己又冇得休息。邊個唔知人奶好啲,但都要睇媽媽體質架嘛,係咁逼人俾說話人聽真係好影響心情,你講啲嘢潤我又唔會令我多啲奶!

別墅

回覆樓主:

其實我之前聽我阿嫂講,只要你堅持話唔餵嘅話,佢自然會比奶粉,你係咪說話唔夠堅定

男爵府

我之前就唔係聯合生,但係見到隔離床嘅媽媽係第三胎㗎啦,佢就一開始就話唔會比人奶,姑娘都冇講啲咩就比奶粉。我估其實你堅定啲就唔會有問題,唔通睇住BB餓住個肚喊咩

別墅

momgkm 發表於 19-8-13 11:19
之前見到其他媽媽話聯合推廣母乳方面over咗,我都覺得冇問題,咁喂人奶 ...

東區都係好賤,第二日講放棄母乳都唔肯補奶俾我個仔

別墅

YellowDuckDuck 發表於 19-8-13 11:35
其實我之前聽我阿嫂講,只要你堅持話唔餵嘅話,佢自然會比奶粉,你係咪說話唔夠堅定

...

我係東區生,法曬脾氣話唔喂人奶都唔肯補奶俾我個仔

男爵府

之前見到其他媽媽話聯合推廣母乳方面over咗,我都覺得冇問題,咁喂人奶 ...

我上年都係聯合食全餐,冇埋身,亦冇姑娘打黎教我點做

珍珠宮

轉載:
寶寶吃百份百份母乳是十分重要的健康保障,在bb出世後,即時最需要的,不是營養,而是初乳中的抗體,每一滴初乳都有無數抗體,比黃金更可貴。在頭兩天都是初乳,份量很少,一滳一滴出來的,到了第三天左右,奶量才開始明顯增加,是正常的過程。

bb一出世,個胃只有一粒波子咁細,bb在頭24小時,一共只要吃30ml,即一安左右母乳,一般每天吃母乳8-12次或更多,即是在頭一天每餐只要吃幾滴至5ml左右。試想那即是一餐一茶匙左右(或更少)。只是那幾滴至幾十滴,妳又點會吾夠呢?
其實醫學角度黎講頭3日係上奶期,同埋bb唔會媽媽想像中咁餓。 姑娘係唔想媽媽錯過左黃金期。

珍珠宮

口水包包 發表於 19-8-13 18:03
轉載:
寶寶吃百份百份母乳是十分重要的健康保障,在bb出世後,即時最需要的,不是營養,而是初乳中的抗體 ...

但係姑娘又唔解釋清楚,所以令媽媽感到壓力同無助。 餵母乳開頭真係好辛苦架。 我係聯合生左2胎, 萬事起頭難。第一胎比bb 啜到流血都係得2滴, 但4-5日開始就好似噴泉咁,飲到佢逐親。第2胎生完塞左,發埋燒,母乳路開頭係好難行架。 日日飲好多湯,又要戒口。不過見到bb 食飽飽個滿足樣乜都值
今次第3胎我都會餵母乳。

男爵府

回覆樓主:

我上月都係聯合生, bb太奀要留喺3樓觀察無得理身所以主要食水奶, 但係姑娘都要我嗰幾日定時定候手搾人奶比bb, 所以bb一直係人奶+奶粉, 咁佢哋又完全無話過我d咩
直至前日聯合有姑娘打嚟問我有冇餵人奶, 我講話無乜人奶主要餵奶粉, 佢話"咁好啦"就收咗線, 好彩無妳講嗰個咁惡死

大宅

sigh!我都係啱啱8月3號喺聯合醫院生完。我生完之後就開始谷奶,而且因為乳頭比較短,阿B初生又唔係好識點樣食,所以阿B就算埋身都好難食到奶。
冇呀,咁我咪用針筒一滴一滴查出嚟比阿B食囉,但查出嚟個量好小而且時間長。但係都冇辦法咁阿B都要食奶,雖然最後都可以順利出院,但係出完之後因為黃疸高,一個星期要去三次健康院檢查,聽日都仲要去。我哋都明白餵到全人奶固然好,但貴為人母最終目標都係要阿B食得飽,同健康。如果真係要用配方都要用,唔好理啲姑娘講乜啦,比咁大壓力自己,最多埋唔到身就pump多啲。

子爵府

我估間間公院都差不多,除非你好堅持,唔係多數唔俾你補奶粉。

2017年10月威院開刀生左囡囡,住院6日,就算黃膽、輕磅都想你餵母乳,姑娘態度係好好,只係媽媽因為無人幫手(隔10個鐘落左床已經唔會幫你,因為佢地真係好忙),會無得休息,好彩囡囡一開始已經識搵食,我都上到奶,只係休息唔夠,量唔多,囡囡體重跌左接近10%,兒科唔俾出院,又繼續餵母乳,後來黃膽高住院1日,我先出院,回家後就有補奶粉,人奶奶粉都有食,至7個月後改晒奶粉。

不過,威院又無咩出院後母乳跟進,所以無人話我

首頁

尾頁

跳至