自由講場

跳至

首頁

尾頁

別墅

上一份工做了幾年裸辭, 開始搵了2個月工 (但計埋hea都抖了好幾個月), 唔知係市道麻麻定點, 唔太多岩心水的工, 只係in左幾份, 最近有個offer, 但咁岩我識人知入面好亂, 基本上會用地獄去形容, 同極力叫我唔好入。
再講返我自己, 有1個1歲小朋友, 見工無咩信心, 我估佢比offer係因為我即時返到同佢手頭上無咩人見, 但問題係佢開的offer底薪同我預期差好多, HR係加埋其他allowance, 包裝完變到annual就好似同我expect差唔多, 究竟我接唔接受好?

接受 - 職位同之前一樣, 底薪唔加得多,可能日日唔洗旨意放工咁滯, 無時間再見工
唔接受 - 又要等有岩, 等interview, 拖拖下再少D工因為年尾D人等bonus

講多少少, 身邊d朋友會話等錢駛咪做, 我唔可以話有錢, 但又唔會話無工返會死, 只係不斷消耗積蓄

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

唔要,返工求財唔係求氣,明知係地獄唔好跳落去了

水晶宮

回覆樓主:

我都唔會accept offer,因為明知地獄,入職後都唔會開心,寧願再等合心水,因為你一返工,唔好話出去interview,連聽電話都唔方便,咁點搵工?

伯爵府

2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

其實interview 見第二份工,一般係唔係請sick leave去見?有職在身的確困身,唔易in第二份工

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

既然有熟人提咗你呢個係火坑,就咪跳入去,唔知就難講啫。 不過都可以預期個 job market 會好差,唯有再努力揾。

首頁

尾頁

跳至