自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

MommyPanel勳章 2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回

身邊有幾對朋友接近40歲,有錢有樓之後想要小朋友,先發現原來佢地係好難會有BB,努力左幾年都未有好消息我平時都係安慰佢地"緣份未到,BB黎緊架啦.....",但其實我覺得呢個世界又戰爭又污染,而家香港又混亂,唔生小朋友都無問題,不過呢個係佢地既心願,所以我都無將心中想法講出黎

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

APIGMA 發表於 19-8-16 12:36
身邊有幾對朋友接近40歲,有錢有樓之後想要小朋友,先發現原來佢地係好難會有BB,努力左幾年都未有好消息:bash ...

想要嘅人,唔會諗呢d嘅
所以乜嘢年代都有bb出世

水晶宮

回覆樓主:

已擁有的,係唔明想有但未有的人的感受。

好似馬雲成日話有錢幾痛苦,我想兜把星佢。

babychat    發表於 19-8-16 21:56
HehaKK    發表於 19-8-16 18:21
wcpcelia    發表於 19-8-16 17:06
焦糖媽    發表於 19-8-16 14:43
Debbie0331    發表於 19-8-16 13:41

男爵府

身邊有幾對朋友接近40歲,有錢有樓之後想要小朋友,先發現原來佢地係好難會有BB,努力左幾年都未有好消息:bash ...

有時真係緣份.當初生完一胎,諗住3年後先諗二胎,到諗到要就發現無甘易有

公爵府

MommyPanel勳章 2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回

good_pig 發表於 19-8-16 12:39
想要嘅人,唔會諗呢d嘅
所以乜嘢年代都有bb出世

我就係知佢地一心想要個B,所以我都唔多口啦

男爵府

回覆樓主:

好多人只會諗住有孩子之後可得到的利益,但沒想過自己可付出的能力和責任。

伯爵府

回覆樓主:

如果我有錢有樓都未必生,而家既香港或者係呢個世界,
唔同我地以前,
而家會好多野要唸過度過先做。
生佢地出黎,反而辛苦左佢地。
除非擺明父蔭啦,就ok既。
舒服去下旅行享受下人生 ,不是壞事。

公爵府

lingling66 發表於 19-8-16 12:44
有時真係緣份.當初生完一胎,諗住3年後先諗二胎,到諗到要就發現無甘易有
...
係好講緣份呀,朋友個妹原本唔想咁快有B,點知就一擊即中!

公爵府

回覆 pretty_cat 的帖子

我都係咁諗,佢地又未到好有錢,算係中產啦,層樓都仲要供......

公爵府

淘心 發表於 19-8-16 12:52
好多人只會諗住有孩子之後可得到的利益,但沒想過自己可付出的能力和責任。
...
應該話佢地而家只想像到有BB美好既一面,但屎尿奶激心果D野未想像到.......

公爵府

回覆 Jane1983 的帖子

我明佢地好想好想要B,所以我無安慰佢地唔生都好呢D說話我只敢係BK講出我想法

伯爵府

睇下本身年紀,如果接近40先生要唸下自己有冇體力湊,到左50歲小朋友生得10歲要睇下有冇代溝添

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

啱呀,唔好講太多,每人既願望都唔同。
人地會覺得你唔識體諒,如果你仲要有小朋友既話,就更唔好講。
不過,咁大年紀,真係難有呀。

珍珠宮

減齡達人勳章 MommyPanel勳章 2018復活節勳章 陪月勳章

自己決定唔生係一回事,但生唔到又係另一回事,唔可以相提並論

珍珠宮

Jane1983 發表於 19-8-16 12:43

第一句,認同
第二句,笑左

男爵府

每個人都有自己諗法,最緊要佢地兩夫婦有共識有承擔就可以啦。

侯爵府

第二句好正喔!有錢,少好多痛苦就真!難聽d講,有病都叫有錢醫,吾洗等死丫嘛!既然馬雲甘痛苦,不如分d比我,你又吾痛苦,我又吾痛苦,雙win啦

男爵府

混亂過同窮過香港既地方大把,咪又係有人出世.....如果因為呢個世界唔好而唔生,咁人類就會滅亡。
最緊要係睇父母有冇心機養大同教小朋友,唔係生完就唔理。

大宅

簡直難聽過粗口

侯爵府

親子王國15週年勳章

APIGMA 發表於 19-8-16 13:36
應該話佢地而家只想像到有BB美好既一面,但屎尿奶激心果D野未想像到.......

或者就算佢地要處理 屎尿奶激心 依然好享受呢?

我見好多父母係心甘情願地照顧 bb

只要係朋友的心願就替佢加油, 其他現實既野佢地咁大個人自會考量

首頁

尾頁

跳至