自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

大宅

疑病症好痛苦啊,將身體一點唔舒服無限放大,乜都諗到最差, 成日去睇醫生,仲要係專科先放心,睇完好咗一陣好快又會再焦慮過,之後係上網查資料,一查即刻嚇到面都青,同自己啲症狀一樣,去睇過好多次醫生又話無咩事,但係自己的確有果啲症狀出黎,搞到不停去睇醫生,每日都驚恐中度過,心想會唔會醫生無檢查出黎,又想再去檢查,唔知點好,冇晒快樂,有冇jm都有咁嘅情況大家一齊傾下丫

珍珠宮

Sinsinbabay 發表於 19-8-18 13:03
疑病症好痛苦啊,將身體一點唔舒服無限放大,乜都諗到最差, 成日去睇醫生,仲要係專科先放心,睇完好咗一 ...

要睇心理專科

祝你身体健康

大宅

疑病症好痛苦啊,將身體一點唔舒服無限放大,乜都諗到最差, 成日去睇醫生,仲要係專科先放心,睇完好咗一 ...

其實我都有少少係甘,我對自己就唔多care, 但如果我C6 話邊到唔舒服,我就會好緊張,兼將佢無限放大,亂諗一通,有時都搞到自己有d down, 但唯有自己睇開d, 好多野我地都控制唔到。

大宅

回覆 紫翹 的帖子

謝謝你啊^_^

男爵府

回覆 Sinsinbabay 的帖子

這應該是情緒病一種,精神科醫生會有幫助的.

男爵府

咁你知道自己有呢個問題,即係可以解決啦。不過係要你自己幫自己。得閒做下瑜珈,放鬆心情。又或者做一些自己喜歡嘅事,甚至拿住個電話唱歌。放鬆心情吾好諗咁多負面野。我有個朋友都有此情況,佢出親黎都呻呢度吾妥果度吾妥,作為朋友只有聽佢呻同勸佢做運動,但係我地都勸左佢大半年架。。。JM加油啊:)

大宅

回覆 jjbb7 的帖子

我對我自己同囡都係咁,而家生左第二個仲嚴重左

大宅

回覆 leesw 的帖子

係啊,我覺得我應該有焦慮症

珍珠宮

大宅

回覆 tabotabo 的帖子

多謝你啊, 我會嘗試一下架喇^_^

wcpcelia    發表於 19-8-19 11:04

子爵府

回覆樓主:

侯爵府

我就係有呢個病困擾,所以去咗睇精神科,醫生話係焦慮驚恐症,我病發最嚴重時覺得自己就嚟死呼吸困難。醫生幫到你的。

已刪除用户

大宅

回覆 moman1689 的帖子

係咪要食藥啊?

大宅

回覆 叮妹 的帖子

你係咪驚有唔同個病啊?定淨係焦慮某個痛身體部位啊 ?

珍珠宮

你有工作嗎?

大宅

回覆 狐朦 的帖子

有啊

象牙宮

2021可愛聖誕B勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章

回覆樓主:

已刪除用户

大宅

回覆樓主:

我都有d,仲有d焦慮,覺得出面d人同環境污糟,但我番工好忙時係可以忘記,同埋我無呼吸困難情況。不過,過猶不及,唔好一味覺得疑病就忽略真病徵,始終病向淺中,我之前就係咁,到個朱古力瘤滲血先知有朱古力瘤。

首頁
12345...8

尾頁

跳至