自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

2023年兔年勳章

上星期二寄份件,個賣家有店舖,佢好好當晚入數即晚發勁快手,睇過網上狀態9點幾收件,我係寄順豐櫃收,只係元朗寄屯門櫃,見到連續幾日都派件中,星期五問話連派兩次無位,星期六早上順豐客服打來話因為派左2次無位要排隊建議我寄返自取點收,算啦禁我就話改發自取點,客服話最快星期一會到,我星期一10點再睇狀態自15/8都未更新過,我問客服佢話會幫我跟進,正常今早會更新,到1點我再問客服竟然同我講話我今早打去改發返順豐櫃,我真係火都黎,我講我無講過叫佢地聽返d錄音,最終佢地都認係今早個客服誤會左,會今日安排送返,最終最後結果係有位可以送返原本櫃同免左運費,但已經心力交瘁
經過呢次我先知
1.順豐櫃短信話40小時取,客唔取件會再有40小時
2.順豐客服唔太老實,打去賣家度話係收件人有問題,好彩個賣家再聯絡我講返
3.全部送順豐櫃都係外判,有時派唔到都未必及時通知返順豐

珍珠宮

我N年前都有次俾佢激到嘔血,份件到咗香港竟然接近2個禮拜唔派件。嬲到震。話偏遠地區(事實上完全唔係)換轉DHL,第二日已派。

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

順豐真係越做越衰
之前試過二、三次送智能櫃,成日都話滿晒派唔到,要不停打去搵客服改去門市。

對上果次我直情話如果今日都收唔到件,叫佢地同我退返去大陸淘寶賣家到兼退返所有運費,之後有個經理打黎話今晚一定入到智能櫃。

之後真係唔敢再用順豐

男爵府

2023年兔年勳章

c.vieri 發表於 19-8-20 01:09
順豐真係越做越衰
之前試過二、三次送智能櫃,成日都話滿晒派唔到,要不停打去搵客服改去門市。

係呀越來越衰,仲好意思1/9加價,聽講香港係30/kg,今次真係離晒譜先開post,我淘寶集運呢兩星期都有用,兩次都係3日左右到,如果香港本地唔係多數用順豐都唔想用佢

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 HiPP勳章(2) 2018復活節勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 我的育兒心得勳章 DHA勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

SUPERLEMON911 發表於 19-8-20 00:52
上星期二寄份件,個賣家有店舖,佢好好當晚入數即晚發勁快手,睇過網上狀態9點幾收件,我係寄順豐櫃收,只 ...

成日呃人話派遞唔成功,搵唔到聯絡人,要再派或者到站攞,實情係冇打過電話law, 成日個電話冇響過,check過來電顯示都冇,激氣,又要去站攞,咁我使咩要俾多d運費呀!
真係好嬲

伯爵府

我基本上個個星期都因為唔同原因打去鬧佢地!
好似上星期我打去要張正式收據,咁琴日就收到email啦,點知無啦啦譯左公司地址做中文,都唔緊要啦!問題係你唔識個大廈名你都百度下個中文名呀?唔係字典查到乜就乜架?好!都算!我又打去客服叫佢改返,佢話睇唔到張收據要我由頭講多次,okok!按耐按耐!然後晏晝我收到張一模一樣無改到既收據於是就真係打去開佢波!!

wcpcelia    發表於 19-8-21 11:24

大宅

派錯隔離公司貨 叫我自己拎返過去
但最後運費入我公司
改單改左一個月 之後acc打黎話我地唔比錢 要cut服務

伯爵府

Poo得好勳章 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 Xmas吸收勳章 夏天玩到顛 畀面勳章

你第一同三 我知,因為試過唔得閒拎!
咁我又覺得你呢件事唔算太過份,可以接受但未係完美!

我有朋友直頭唔見左份件!

子爵府

我冇用過智能櫃, 通常送上office or 門市自取, 所以問題唔大, 不過我打過上佢地hotline都真係好廢, 剩用官方口吻hea你
而家香港local delivery 基本上佢獨大, 真係幾差幾貴都大把人用佢

子爵府

SUPERLEMON911 發表於 19-8-20 00:52
上星期二寄份件,個賣家有店舖,佢好好當晚入數即晚發勁快手,睇過網上狀態9點幾收件,我係寄順豐櫃收,只 ...

依家順丰越做越衰, 最近打過幾次去客服問嘢, D客服有鄉音, 轉數慢, 講咗好多次先至明

男爵府

我都俾順豐櫃玩左四日。個密碼係錯,搞完又話過左40個鐘要再送,再送又搞左2日 以後都係送公司或自取站攞

男爵府

2023年兔年勳章

cathy.auyeung 發表於 19-8-20 06:57
成日呃人話派遞唔成功,搵唔到聯絡人,要再派或者到站攞,實情係冇打過電話law, 成日個電話冇響過,check ...

係呀,大話連篇,打比個賣家話我有問題派唔到櫃,同我講就話派左2次,同賣家講就話派左3次,前言不對後語,唔係個賣家問我收到貨未,佢都唔知,因我覺得根本賣家已做晒佢本份所以無麻煩佢跟

男爵府

2023年兔年勳章

3Qlove 發表於 19-8-20 08:09
你第一同三 我知,因為試過唔得閒拎!
咁我又覺得你呢件事唔算太過份,可以接受但未係完美!
禁你朋友最後點算,好慘

男爵府

2023年兔年勳章

tingting2200 發表於 19-8-20 09:08
依家順丰越做越衰, 最近打過幾次去客服問嘢, D客服有鄉音, 轉數慢, 講咗好多次先至明
...

係呀,打左3次其中一次就係鄉音阿姐,照住個網上狀態讀,真係想死,照住讀我使鬼專登打上客服跟進咩

琥珀宮

回覆樓主:

獨市有咩辦法

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

tansyneko 發表於 19-8-20 13:34
獨市有咩辦法

遲啲仲話加價

禁止訪問

回覆樓主:

伯爵府

Poo得好勳章 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 Xmas吸收勳章 夏天玩到顛 畀面勳章

SUPERLEMON911 發表於 19-8-20 13:21
禁你朋友最後點算,好慘

佢培錢,你話幾多就賠幾多!
但我認為,唔見件接受唔到

大宅

我都試過好多次順豐扮派送唔成功,又話聯絡唔到收貨人,勁嬲

珍珠宮

玩具勳章

回覆樓主:

我都覺愈來愈差。岩岩個次到件無sms。上網查已經到。去到sf check我電話,點知唔岩嘅,仲話我俾錯電話,一翻開睇發現寄件人寫岩,係佢地staff入錯

首頁

尾頁

跳至