自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

大宅

香港水費其實已經好平。平均每月幾十蚊。
比較世界各地香港水費已低水平。
係貴過台灣少少,但相對來說收入也比台灣高。

希望理性看待。

我唔識加相片,新聞有圖片顯示各國水費
https://vision.udn.com/vision/story/8116/895427

其實香港水費已比新加坡平50%.
2018年7月1日起,新加坡口費加價14.64%∼14.95%。

新加坡水費(2018年7月1日起):
(A)0-40立方米 SGD [email protected]=HKD 15.481/立方米
[比之前 SGD 2.39,加幅14.64%]
(B) >40立方米 SGD [email protected]=HKD 20.8485/立方米
[比之前 SGD 3.21 加幅 14.95%]

香港水費(現時):
(A)首12立方米的用水量是免費的
(B)次31立方米的用水量,每一立方米的收費是4.16元
(C)次19立方米的用水量,每一立方米的收費是6.45元
(D)用水量超過前3個級別合共62立方米的用水量以後每一立方米的收費是9.05元。

就算2019年買入價都係$4.37/立方米❨=1,000公升).
即係每公升$0.00437。貴定平各人自有判斷。
<歡迎各位Fwd,轉發本文.不信流言,自我判斷>

慳水貼士:
新加坡人因水費加價而諗到省水秘技,你可以參考:
https://local.6parknews.com/index.php?act=view&nid=671077
我個人提議:
-另外可以用3M省水閥,
-換一級省水洗衣機,儲埋一機洗。
-花灑,消委會有測試邊款省水。
-用洗碗機洗碗
-洗菜水留起備用。
我覺得洗衣機最食水,省水的型號真的有幫助。
-洗菜,我有買個304不銹鋼洗菜盤連隔浸菜。
拉起個菜隔,下面水便可以用。
-另外,沖涼用天然肥皂,也比沐浴露省很多水。-清潔儘量用蘇打粉/白醋代替洗潔精,化學清潔劑,省水又省錢。

Source:

https://www.pub.gov.sg/watersupply/waterprice

https://www.wsd.gov.hk/tc/customer-services/manage-account-and-water-bills/water-sewage-tariff/index.html

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

你唔知東江水係政府用納稅人嘅錢貴價買返,便價賣俾市民?

男爵府

978212 發表於 19-8-24 14:37

你可能唔知冇水用嘅苦況。
我可能係認真左。真係答都無謂。

伯爵府

frombetter 發表於 19-8-24 14:43

你可能唔知冇水用嘅苦況。

麻煩再看看相關數據
好多買返黎既水要掉入大海

大宅

978212 發表於 19-8-24 14:37

甘你而家交緊幾錢水費。
在世界上已算低水平,符合國際標準
我覺得合理價。
就算同其他國家買都唔會成本價。會唔會平過呢個價?

我明白你緊張公帑要用得其所。
立法會被人為整爛,電燈柱都係要錢維修,但要求供應商成本價?
你自己產水自給自足,可以嗎?

男爵府

馬明嫂 發表於 19-8-24 14:46
麻煩再看看相關數據
好多買返黎既水要掉入大海

都係嗰句:你可能唔知冇水用嘅苦況。

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

呢度今天出咗好多帶節奏嘅post

伯爵府

frombetter 發表於 19-8-24 14:48

咁不如個句 : 你可能唔知無電用既苦況
你可能唔知無煤氣用苦況

萬能KEY黎wo

都係個句: 我要係高價買水比自己用

琥珀宮

親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋

馬明嫂 發表於 19-8-24 14:52
咁不如個句 : 你可能唔知無電用既苦況
你可能唔知無煤氣用苦況

講到皇恩浩蕩
天下無免費午餐,更無便宜東江水。
你若盛開, 蝴蝶便來!

大宅

frombetter 發表於 19-8-24 14:48

成日講到天價。
我想帶出香港水費已是世界上低水平。
但其實每家庭一個月都係一百幾十。
如果冇水用會點。

問心,只為中國供水而覺得唔合理?

向其他地方買水又如何?你覺得到時水費會幾多錢?
如果你不滿供水協議可以提出實際可行建議去反映。

而且穩定水源才是重要,其他地方供水的話可以做到嗎?

大宅

hahaha789 發表於 19-8-24 14:29
係貴過台灣少少,但相對來說收入 ...
哇,好大膽呀你。雖然講的是事實,

搬好凳仔,等睇一堆正義人士跳出來調教你

大宅

超級特務 發表於 19-8-24 14:56
講到皇恩浩蕩
天下無免費午餐,更無便宜東江水。

我本人覺得各取所需合理價同水源穩定。

你先生係咪開餐廳?水費佔收支比例應該算低。

大宅

而家唔係投訴水費貴
問題係東江水收費不合理
賣比澳門及深圳係平幾倍
仲要講到皇恩浩蕩咁

男爵府

回覆樓主:

大膽講老實說話

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

hahaha789 發表於 19-8-24 14:29
係貴過台灣少少,但相對來說收入 ...

唔好對牛彈琴喇,嗰班人,政府做乜都係錯架啦

琥珀宮

hahaha789 發表於 19-8-24 15:02
我本人覺得各取所需合理價同水源穩定。

你先生係咪開餐廳?水費佔收支比例應該算低。

巿民俾既水費當然唔算貴。
但同大6買水一定唔平,香港政府再補貼俾巿民。
我覺得各取所需,講到恩賜真係多謝曬。
你若盛開, 蝴蝶便來!

琥珀宮

baby317 發表於 19-8-24 15:03
而家唔係投訴水費貴
問題係東江水收費不合理
賣比澳門及深圳係平幾倍

費都算,香港有需要,貴都要買,各取所需。
但講到恩賜,我就唔知。
你若盛開, 蝴蝶便來!

大宅

大米愛老鼠 發表於 19-8-24 15:01
哇,好大膽呀你。雖然講的是事實,

搬好凳仔,等睇一堆正義人士跳出來調教你

你當我“為反而反”。

我都唔係想挑起罵戰,祗係見其實一個月水費幾十蚊,但講到天價。所以希望理性點看待。勿被仇恨蓋掩理性。

我知道好多人因中國供應水便挑剔。可能協議唔係完美,你咪正式渠道反映。
現時但大部分人利益都ok.最少每家庭一個月交幾十蚊。如果其他地方供又如何。

男爵府

回覆樓主:

有一些人是有崇高的理想,希望人家只收成本价,或者賺唔好咁多。但世界不是這樣運作的。一個iphone,一套視窗,都唔係用成本價(再加少少)賣畀你。人地做左世界首富。我都渴望住在烏托邦裡。

大宅

超級特務 發表於 19-8-24 15:06
費都算,香港有需要,貴都要買,各取所需。
但講到恩賜,我就唔知。

其實我欣賞平時回答你的聰明才智。

我都唔贊同皇恩浩蕩論。

我認為水費係合理的。
我提出真心希望各方都多點諒解,勿對人唔對事。

首頁
12345...6

尾頁

跳至