婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

別墅

如題, 唔知可唔可以係度講, 好想呻下

男爵府

natalie-ma-ma 發表於 19-8-26 23:17
如題, 唔知可唔可以係度講, 好想呻下

講啦,bk就係呻吓,如果唔系跟本無地方呻

別墅

回覆樓主:

簡短講下, 不嬲同阿嫂關係無題問, 但依兩個星期我feel到, 佢對我態度唔同左, 直至有一日, 當時我哋一家, 我哥一家 連兩家小朋友 加我媽, 阿哥同我係餐廳鬧交, 其實係小問題, 最初我阿嫂黑面, 大概幾分鐘後, 佢帶埋小朋友嬲爆爆離開餐廳, 之後過程唔多講, 去夜晚我send訊息比我嫂, 同佢道歉, 內容大概話"係餐廳我同阿哥鬧交, 唔知我講說話令佢唔舒服, 所以對唔住" , 但我send左之後佢再無覆我, 第二日下午我㩒電話, 我自己唔小心打左比我嫂, 直至飛左去留言我先知自己打錯電話, 但佢都無覆我電話。

別墅

回覆樓主:

好唔開心, 同自己阿哥鬧交已經唔開心, 同阿嫂道左歉, 佢可以高姿態唔睬我
(我同阿哥鬧交時無鬧過我阿嫂)
依預左, 當阿媽兩腳一身, 我會永遠無左依個屋企人

別墅

回覆樓主:

我好衰, 同阿哥鬧交時, 死都唔喊, 去到離開左大家視線範, 我就爆喊

已刪除用户

回覆樓主:

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

natalie-ma-ma 發表於 19-8-26 23:48
好唔開心, 同自己阿哥鬧交已經唔開心, 同阿嫂道左歉, 佢可以高姿態睬我
(我同阿哥鬧交時無過我阿嫂)
依預左 ...

[/s
你都已經道左歉,要做嘅都做左。唔洗再理佢
不要從別人的嘴裡去認識我

別墅

藍尾巴 發表於 19-8-27 03:31
為咩吵。。。過一排大家下左啖氣就無事。

阿媽屋企有野壞左, 我問題方唔方便車去阿媽屋企, 其實係小問題, 我係餐廳度同佢講講唔想係度嘈, 唔想鬧交...
無㗎啦…應該唔會再見, 平日都好小溝通, 我阿哥平時都唔鍾意聽我哋屋企人講野, 依幾年佢搵到d錢, 感覺更加唔想同我哋講野(坦白d講, 好似睇唔起我哋屋企人), 之前就係阿嫂算係我同阿哥唯一溝通橋樑, 但whatapp佢同佢講對唔住, 佢可以完全唔睬我, 唔覆我

子爵府

你同你阿哥鬧交,係咪應該先同你阿哥和解?你同你阿嫂道歉?如果你阿哥仲嬲緊你,你阿嫂夾在中間,你想佢點幫你?陣間你阿哥怪你阿嫂多事㖭呀!

別墅

crystal媽咪 發表於 19-8-27 08:34
[/s
你都已經道左歉,要做嘅都做左。唔洗再理佢

其實最初我都無諗過同佢道歉, 因為係餐廳我都無同阿嫂鬧過, 嘈過, 依我同阿哥開始鬧交時佢就黑面, 無耐就帶埋d細路走埋, 我send訊息道歉係因為我唔想之後面左左之餘此類... 實質上我無得罪佢, 但唔估唔到佢, 依加好似做到以後唔洗聯絡

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

natalie-ma-ma 發表於 19-8-27 09:59
其實最初我都無諗過同佢道歉, 因為係餐廳我都無同阿嫂鬧過, 嘈過, 依我同阿哥開始鬧交時佢就黑面, 無耐就 ...

幾多人覺得自己做錯去道歉?
真心,你做得好好
呢排好多人都好燥底,過一排睇下中秋節約食飯睇下點
不要從別人的嘴裡去認識我

已刪除用户

回覆樓主:

別墅

小晴bbma 發表於 19-8-27 09:59
你同你阿哥鬧交,係咪應該先同你阿哥和解?你同你阿嫂道歉?如果你阿哥仲嬲緊你,你阿嫂夾在中間,你想佢點 ...

我唔理我阿哥嬲唔嬲緊我, 因為我都嬲緊佢, 佢平時都無心聽人講野, 講講下又唔俾人講個d囉…直接d講, 唔覺得佢識尊重人, 點解同阿嫂道歉?因為阿嫂唔係真係自己嘅姊妹, 得罪左佢, 阿哥咪又係磨心, 我無諗過阿嫂會幫我, 正常都會幫自己老公, 我明, 又直接d講, 兩兄妹知道大家脾性, 講真真係唔知阿嫂脾性, 佢係餐廳走左去其實我都覺得佢無禮貌

別墅

藍尾巴 發表於 19-8-27 10:13
我又唔明點解問一個問題可以變成吵架。。。anyway可能唔想小朋友睇住你地嘈先起身走,唔好唸咁多,過一排睇 ...

其實真係唔明, 因為真係一個小問題
未必再見啦…因為本身屋企都係個兄弟,總之大家由細到大, 感情都唔係話好好啦…都已經好耐無見, 前車可鑑, 所以今次預左下次再見時, 可能係阿媽走, 先再見

別墅

crystal媽咪 發表於 19-8-27 10:11
幾多人覺得自己做錯去道歉?
真心,你做得好好
呢排好多人都好燥底,過一排睇下中秋節約食飯睇下點

應該唔會再見啦…大家都唔係年紀細, 都4×歲, 唔同細路仔時鬧交, 大家心裡面有條刺

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章 親子王國15週年勳章

回覆 natalie-ma-ma 的帖子

其實問題太少同嚴重性唔係你認為係咩就係咩, 各人理解同判斷都唔同, 自然反應就唔同,。 你由始至終都話係小事, 對家係有別的想法!

別墅

Jin2012 發表於 19-8-27 10:47
回覆 natalie-ma-ma 的帖子

其實問題太少同嚴重性唔係你認為係咩就係咩, 各人理解同判斷都唔同, 自然反應 ...

咁睇法…似乎你睇到嚴重性,我想知有咩唔同?其實我有比個落台楷,但可能對家(即我阿嫂佢哋)唔想阿哥同我哋再有任何瓜葛,所以咪唔落台,索性唔覆

大宅

樓主,你作為姑仔真係已經做得好好啦。我自己係人呀嫂,我只可以講好多姑仔都好衰亦唔尊重呀嫂!!
所以既然你都道左歉,亦做好自己本分就係。你控制唔到其他人

別墅

ninewest882 發表於
樓主,你作為姑仔真係已經做得好好啦。我自己係人呀嫂,我只可以講好多姑仔都好衰亦唔尊重呀嫂!!
所以既 ...

多謝你鼓勵,其實都係唔想阿哥唔難做,我同我媽都好錫阿嫂,好尊重佢,甚至有時佢出黎家庭聚會,佢d小朋友激嬲左我阿嫂,佢係餐廳黑面(其實出黎聚會黑面都幾無禮貌)
但萬萬估唔到今次(係第一次、亦可能最後一次)係有咁嘅事發生,所以應該之後唔會再有親戚做,什至以後唔會再同阿哥聯絡

複式洋房

可能人地真係覺得你有問題,唔想再同你聯絡。

首頁

尾頁

跳至