自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

阿仔由20/8開始發燒、咳(其實都唔係好耐啫)
真係表面無咩大件事,除左燒keep住唔退(食左藥退d),都係一般咳、鼻水、喉嚨痛果d
尋日覆診,醫生話聽落個肺清,但穩陣起見都係照一照,怕係唔明顯嘅非典型肺炎
於是穩陣起見俾左$240照左張肺片

頂!開口中!肺炎,仲花得幾犀利,即時俾醫生「的」左入院

未照前大家都估唔到,所以嚇一嚇各位,唔好掉以輕心

祝身體健康

水晶宮

虎到金來勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 我的育兒心得勳章 分享愛 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

咁花左即係?

大宅

michelle071180 發表於 19-8-28 12:08
咁花左即係?

肺炎?

水晶宮

Charlotte_mom 發表於 19-8-28 12:07
真係表面無咩大件事,除左燒keep住唔退(食左藥退d),都係一 ...

我家有長輩,前幾年咳咗幾個月,睇極都唔好

去醫院一照,成個肺有3/4係白影,抽呢樣抽嗰樣去化驗,證實係肺癆,要即時隔離

侯爵府

減齡達人勳章 畀面勳章

祝早日康復

珍珠宮

Charlotte_mom 發表於 19-8-28 12:07
真係表面無咩大件事,除左燒keep住唔退(食左藥退d),都係一 ...

祝早日康復

所有遇見,皆有因果
要是每個人都懂你,那你得有多平凡

子爵府

2021可愛聖誕B勳章

祝福 仔仔早日康復,身體健康,快快出院回家。

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

不要從別人的嘴裡去認識我

伯爵府

药到病除,放心

男爵府

畀面勳章

我都試過KEEP住燒咗1星期, KEEP住咳, 睇咗2次醫生都係話肺清, 但食緊抗生素都燒就知大鑊, 去咗私家醫院照肺仲花過你仔仔張片, 住咗6日先可以出院, 朋友問係邊傳染都真係唔知, 宜家去多人地方都帶返口罩保護下自己.

樓主等仔仔出院可以煲魚腥草飲下, 對肺炎有幫助. 祝早日康復

伯爵府

2018復活節勳章 熱血勳章

祝小朋友早日康復

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

係呀肺炎,範圍大,兩個醫生(普通科轉介胸肺科)都唔建議食藥,建議入院打藥同check住
而家仲種緊菌,但一般情況下如果抗生素work就預計2-3日走得
而家情況唔算犀利,不過如果無check唔知,過多2、3星期至攪,就應該煩好多
所以感激尋日醫生嘅穩陣建議

王國長老

藍星人民 發表於 19-8-28 12:28
我都試過KEEP住燒咗1星期, KEEP住咳, 睇咗2次醫生都係話肺清, 但食緊抗生素都燒就知大鑊, 去咗私家醫院照肺 ...

多謝建議,我自己都驚驚,今朝都去照左,等結果(醫療卡係要等下)

水晶宮

好彩早發現、醫生又會諗起要照咁勁既
請問肺炎咳同普通咳有咩分別?我仔都成日咳好耐

大宅

減齡達人勳章 2018復活節勳章

我小朋友果次係聽肺有聲,去醫院照又冇野,幾日後高燒,再照肺先證實係肺炎

侯爵府

我之前都病左好耐 又係好耐唔好 醫生都話肺清 食左兩盒抗生素 就好番

公爵府

我女細個試個, 聽吾到的, 照xray一邊肺白左, 要入院5日打抗生素。

王國長老

luckybaby2011 發表於 19-8-28 12:39
...

無分別,有少少chur chur地但唔係犀利
所以多得醫生提醒,我仔3日前睇另一醫生只俾左普通傷風鼻水藥

王國長老

lilysun123 發表於 19-8-28 12:53
我女細個試個, 聽吾到的, 照xray一邊肺白左, 要入院5日打抗生素。

係呀,聽落個肺清至得人驚,中左都唔知

公爵府

2023年兔年勳章

luckybaby2011 發表於 19-8-28 12:39
...

應該係發炎位置唔同吧。

如果去到成個肺都發炎,就好嚴重,要入院治療。

小朋友咳嗽唔可以輕視,肺炎可以死得的。長期咳嗽應該去詳細檢查,及早治療。

首頁
12345...7

尾頁

跳至