自由講場

跳至

首頁
23456...7

尾頁

珍珠宮

虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章

Charlotte_mom 發表於 19-8-28 13:54
係呀,咳係乾咳多(喉嚨痕果種),其他樣樣少少
睇醫生果日無燒架!但之前果晚燒到101.x,唔高又唔低咁
所 ...
你呢個分享,好好呀!
就咁睇你仔真係似普通傷風咳,唔似中肺炎咁大鑊,好在醫生夠細心咋!
俾大家知道肺炎唔一定係咳到肺跌出嚟,肺無聲,都會中招。要提醒自己唔好太掉以輕心。
你哋家人要唔要照肺?

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

clarawuwu 發表於 19-8-28 15:50
你呢個分享,好好呀!
就咁睇你仔真係似普通傷風咳,唔似中肺炎咁大鑊,好在醫生夠細心咋!
俾大家知道肺炎 ...

係呀,就係要俾大家知道,原來肺炎都可以無徵狀,亦多謝其他jm分享
健康無價,多一份謹慎好重要

暫時係我要照,因我咳得金,我老公同女都ok,有心

子爵府

我細仔都試過.
發燒+肚痛. 佢指住腸個D位.. 冇咳.冇話喉嚨痛. 冇鼻水..

已經即入院.
第二日齋發高燒. 冇左肚痛. 有咳. 但係普通幾聲.做埋乜基因測試. 醫生話照埋肺. 我心諗照乜肺,都冇咳?! 不過保險有得claim 算啦.

即晚出report report 已經話, 中左, ' 人類間質肺炎' 喇.

我問醫生, 唔係狂咳先係肺炎咩?
醫生話: 個D 叫肺勞.. 唔係肺炎..

我:

男爵府

Charlotte_mom 發表於 19-8-28 12:59
係呀,聽落個肺清至得人驚,中左都唔知

我個仔一樣,持續發燒唔退,我堅持去照肺,個肺花咗,即刻入院吊抗生素,落完藥第二日已經開始退燒,住咗一星期

男爵府

祝早日康復

子爵府

育兒性格勳章

love2talk 發表於 19-8-28 12:10
我家有長輩,前幾年咳咗幾個月,睇極都唔好

去醫院一照,成個肺有3/4係白影,抽呢樣抽嗰樣去化驗,證實係 ...

我舅母約60歲,又係咳晒個幾月,一直都有睇醫生但聽肺好清的,照完肺又係好花立即入院被隔離,點知最後話肺癌4期

水晶宮

mielmiel 發表於 19-8-28 17:53
我舅母約60歲,又係咳晒個幾月,一直都有睇醫生但聽肺好清的,照完肺又係好花立即入院被隔離,點知最後話 ...

我曾經都喺度講過幾次

我有幾個女性親友

無煙無酒

咳咗幾個月

又係一驗就尾期

所以我而家好怕人咳

一咳就要睇醫生

珍珠宮

減齡達人勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 BK Milk勳章

Charlotte_mom 發表於 19-8-28 12:07
阿仔由20/8開始發燒、咳(其實都唔係好耐啫)
真係表面無咩大件事,除左燒keep住唔退(食左藥退d),都係一 ...

我仔都朝朝咳+痰,每朝d痰聲都係肺到咳上黎,攪左2星期都唔好,我都有d驚 最近攞左痰去驗,但又無叫照肺

希望樓主小朋友快d好啦

大宅

Charlotte_mom 發表於 19-8-28 12:07
真係表面無咩大件事,除左燒keep住唔退(食左藥退d),都係一 ...

早日康復

大宅

美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第二回

回覆樓主:

我仔試過燒左一星期,睇左兩次醫生食抗生素keep住低燒,食到第四日突然上返39度,即刻去再去醫完,一照成個肺花晒,原因係副流感入肺。。。但唔係好咳,但有時話透唔到氣,以為佢鼻塞。。。原來係肺炎

子爵府

我仔5月尾高燒6日不退後照X-ray同哩張差不多,醫生仲話好小事,之前睇咗3次醫生食埋抗生素都唔退燒,點瞓咗一晚就退燒

大宅

回覆樓主:

我小朋友係冇乜徵狀,維持低燒一星期。其實一發燒已去睇醫生 ,睇左兩次都唔得就直接去醫院。照出嚟就係肺炎!冇微狀真係好恐怖

伯爵府

只是一個星期的事,d 菌好勁

翡翠宮

回覆樓主:

祝早日康復

大宅

Charlotte_mom 發表於 19-8-28 13:54
係呀,咳係乾咳多(喉嚨痕果種),其他樣樣少少
睇醫生果日無燒架!但之前果晚燒到101.x,唔高又唔低咁
所 ...

仔仔入左院要提佢戴口罩唔好除, 有時附近d病人咳唔掩口或戴口罩的, 因肺弱容易有第二波感染, 祝仔仔早日康復!

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

kcbeauty 發表於 19-8-28 21:15
仔仔入左院要提佢戴口罩唔好除, 有時附近d病人咳唔掩口或戴口罩的, 因肺弱容易有第二波感染, 祝仔仔早日康 ...

多謝提醒,我都有留意同房嘅人,多數老人家,似乎無咩大傳染性嘅野(我聽到要做物理治療,吞嚥問題)似乎最具傳染性果個係佢
不過佢都有戴口罩

kcbeauty    發表於 19-8-29 13:47

公爵府

開心吸收勳章

回覆樓主:

祝早日康復

珍珠宮

開心吸收勳章

回覆樓主:

而家D菌真係好勁,祝仔仔早日康復

男爵府

有次仔發燒無咳