時事熱話

跳至

首頁

尾頁

子爵府

當一些商場及屋苑拒絕警方入內,一些反對派人士故意挑動屋苑法團對警隊的不滿,不斷刁難警隊執法時,律政司在哪裏?為什麼律政司沒有出來明確表達有關的法律依據,明確警隊完全有權進入商場及屋苑執法?當警員冒著生命危險將違法分子拘捕之後,律政司卻遲遲未作出檢控,律政司的檢控部門又在哪裏 (節錄)

子爵府

面對這場「顏色革命」,需要整個社會、全個政府的配合及動員,但當示威者公然將各種政治宣傳品以至警員的「起底」資料隨處張貼,變成一個個非法「連儂牆」時,食環署在哪裏?當醫院拒絕甚至阻礙警察執法時,醫管局在哪裏?當暴徒利用各種交通工具流竄各區破壞,巴士公司以至港鐵甚至為其提供逃走專車時,運輸署在哪裏?當暴徒由外地源源不絕輸入各種物資時,負責把關的海關又在哪裏?當警員因為執法而被暴徒針對,甚至連警員宿舍都成為暴徒攻擊對象,大批警員家人有家歸不得時,政府又有沒有提供支持,民政事務署和社會福利署又在哪裏?
(節錄)

子爵府

回覆樓主:

當暴徒將魔爪伸向學校,發動大批學生參與暴動,甚至公然在校內策動罷課時,教育局又在哪裏?當有航空公司的機師和空姐,有組織地參與政治運動,甚至裏應外合在機場發起各種「不合作運動」,連國家民航局都要出手制止時,香港民航處在哪裏?當政府需要宣傳政策、澄清外界不實報道時,香港電台又在哪裏?
政府須總動員支持警隊
在香港遭遇回歸以來最大一場政治風暴,當警隊在孤獨奮戰之時,外界不禁要問,其他人究竟在哪裏?在風波中連政府機構都沒有全力配合、支持警隊,部分公務員甚至「食碗麵反碗底」,在背後抽刀,似乎失去了掌控全局的能力,讓警隊成為眾矢之的。
(文匯報)

子爵府

政府應該 強硬些,公務員事務局長 / 律政司司長,若沒有能力處理,請退位讓賢!

子爵府

大家有乜提議?可否去信食環?

侯爵府

ASJ2008 發表於 19-8-29 19:36
當一些商場及屋苑拒絕警方入內,一些反對派人士故意挑動屋苑法團對警隊的不滿,不斷刁難警隊執法時,律政司 ...

咁多屆律政師,最癈最陀衰家是今屆,真的應該快D炒她。

大宅

回覆樓主:

抽出都好難抄到,有唔小既黃絲係低中高層公務員入面,仲要係每個部門都係。

上有政策要捉曱甴,下有對策,所以點解攪左咁耐都攪唔掂。

大宅

回覆樓主:

真係唔明點解啲曱甴,打市民警察, 堵路,放火,周圍破壞,不合作運動,仲有人覺得佢哋係啱嘅。

大宅

回覆 ASJ2008 的帖子

唉!其實機管局裡面大大把黃絲啊!!我親戚話,你午餐時一坐低,就聽到晒啦!其他政府部門都係一樣,政府高管都一樣有,所以根本就唔會抽呢D人出嚟。最多搵幾個平時都唔妥嘅出嚟祭旗!

子爵府

felixfafa 發表於 19-8-29 23:12

唉!其實機管局裡面大大把黃絲啊!!我親戚話,你午餐時一坐低,就聽到晒啦!其他政 ...

咁咪有問題囉!政府咁多呢D人,有乜可能施政成功吖

珍珠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

felixfafa 發表於 19-8-29 23:12

唉!其實機管局裡面大大把黃絲啊!!我親戚話,你午餐時一坐低,就聽到晒啦!其他政 ...

香港搞到今時今日,唔好只話林鄭,有眼睇到,下面整個政府團隊的每一層都大堆呢d 人,癈成咁,只管出糧, 但就冇份分憂。得警察自己頂住,點會唔死!

首頁

尾頁

跳至