跳至

首頁

尾頁

公爵府

畀面勳章 陪月勳章

我而家諗緊請人全日(由早上7:45到下午6:15)睇阿b, 暫時性質, 唔知巿價係幾多?
係咪都係要$50/小時?

大宅

約$3000/月應ok.

公爵府

畀面勳章 陪月勳章

如果係要佢上門, 同埋做少少家務, 但會唔會貴d呀?
[唔好意思, 我咁煩氣]

原帖由 joanmichael 於 09-5-11 23:26 發表
約$3000/月應ok.

複式洋房

請人暫時全日看管小童, 要幾錢到?

上門會貴d,請問你住那裡?我姨姨有興趣.... 請pm我...價錢可以再談

大宅

上門, 同埋做少少家務 - 我問過最少要成伍六仟.

如果$4000-5000都ok就好了, 好多人可以唔洗請bun, 會請local ee, hk就冇咁多人失業啦!

你也可以睇吓勞工署網頁作參考。

原帖由 kat0318 於 09-5-11 23:40 發表
如果係要佢上門, 同埋做少少家務, 但會唔會貴d呀?
[唔好意思, 我咁煩氣]

公爵府

原帖由 kat0318 於 09-5-11 21:26 發表
我而家諗緊請人全日(由早上7:45到下午6:15)睇阿b, 暫時性質, 唔知巿價係幾多?

阿b 幾大呢? 是否要做家務?

如果age ok, 以及不用做家務, 可以consider 幼兒學校提供的暫托服務, 我覺得呢類服務好正架, 在校, 幼兒和其他小朋友一同上課, 又有營x 的食物, 又有大小肌肉, 又有qualifed 的teacher, 價錢又不貴.

以及可以consider 社區保母的服務

侯爵府

同意, if $3,000 咁平我即刻唔要外傭
原帖由 joanmichael 於 09-5-12 06:11 發表
上門, 同埋做少少家務 - 我問過最少要成伍六仟.

如果$4000-5000都ok就好了, 好多人可以唔洗請bun, 會請local ee, hk就冇咁多人失業啦!

你也可以睇吓勞工署網頁作參考。

...

公爵府

畀面勳章 陪月勳章

阿b2歲幾. 現家諗緊要人睇全日. 遲d讀書就可以請半日.
都有諗過暫托服務, 但唔知阿仔慣唔慣...... 你有無聽過好唔好呀? bb會唔會好唔慣.

但咩係社區保母? 價錢如何?

原帖由 rabbitpiggy 於 09-5-12 09:12 發表

阿b 幾大呢? 是否要做家務?

如果age ok, 以及不用做家務, 可以consider 幼兒學校提供的暫托服務, 我覺得呢類服務好正架, 在校, 幼兒和其他小朋友一同上課, 又有營x 的食物, 又有大小肌肉, 又有qualifed 的teacher ...

洋房

我 亞b 自己人湊過夜,星期六日先返屋企 $5000

公爵府

原帖由 kat0318 於 09-5-12 13:22 發表
阿b2歲幾. 現家諗緊要人睇全日. 遲d讀書就可以請半日.
都有諗過暫托服務, 但唔知阿仔慣唔慣...... 你有無聽過好唔好呀? bb會唔會好唔慣.

但咩係社區保母? 價錢如何?

...

入幼兒園暫托全日, 我覺得bb 剛剛時差不多一定會喊, 因為陌生環境, 地方和人物, 就好似bb 剛返學會喊一樣.
我自已認識的北區有提供暫托位的幼兒園只有一間, 叫粉嶺嘉福幼兒園, 我當年都有想比我大仔入讀n1, 不過最後因為搬屋, 所以冇讀, 我覺得呢間老師有heart.

我不知道你家庭情況, 你是否須要人幫你做家務, 如果不須要的話, 那麼, 你可以一直比bb 返全日的幼兒園便可以, 跟本不須要找人睇半日.

bb 現在2歲幾其實已可以入讀全日n1, 不過當然要看看你自已的取向, 因為不是個個人都喜歡返全日的.

社區保母是govt 資助的服務來的, 價錢係超平, 不過是要合資格才可以的 (要低收入, 限額是幾多我就不知了). 詳程可以看看以下:

http://the-sun.on.cc/channels/news/20080908/20080908024514_0000.html

我相信北區應該有的

公爵府

畀面勳章 陪月勳章

首先好多謝你的advice.
我睇左個website資料, 但好似無北區.
我都問過帝庭軒個間鄰舍輔助會幼兒園. 佢地話通常暫托係一兩日, 唔係幾個月, 亦唔會由上午8到6點, 咁長時間對個小朋友都唔好喎.

如果而家讀n1又唔知點, 因為九月可能返幼稚園. 到時又唔洗返n1. 如果而家讀n1, 要買校服etc. 又好浪費.

所以, 如果價錢合理, 可能都係找臨時ee算喇......

原帖由 rabbitpiggy 於 09-5-12 15:27 發表

入幼兒園暫托全日, 我覺得bb 剛剛時差不多一定會喊, 因為陌生環境, 地方和人物, 就好似bb 剛返學會喊一樣.
我自已認識的北區有提供暫托位的幼兒園只有一間, 叫粉嶺嘉福幼兒園, 我當年都有想比我大仔入讀n1, 不過最 ...

大宅

有北區,在上水CHOI YUEN EST 3樓平台婦聯,
巿價$5000-$6000,約$3000/月應ok冇可能??????
你亦可以讀n1(暫時性)有的, 是看你家庭情況,如,二個月,可以穿自己衣服,可PM我,
我2YEARS小朋友讀n1,遲D可能BB女返幼兒園

大宅

好媽媽勳章

仔仔出世時請了個印印, 用了5個月炒佐, 之後唔夠膽再請外傭 , 問過啲家務助理, 50元一個鍾計起來成個月要一萬蚊 , 後來朋友介紹了一個ee阿仔放他家湊, 4千元一個月包食, 湊到現在都半年佢幾好幾有愛心 , 阿仔仲肥佐健康佐, 我同老公都好放心, 但回家自己做家務就辛苦啲啦.

原帖由 kat0318 於 09-5-11 21:26 發表

複式洋房

你住那裡架.
$3000, 可以幫你湊去我家照顧. 但唔可以上門. 我自己都有個仔. 但我係同父母住. 所以湊多一個小朋友.

禁止發言

複式洋房

我個仔仔 一歲半. 但星期二要返playgroup. 下午2時至6時會係我父母睇住. 如果介意就真係幫唔到.

原帖由 christy0604 於 09-5-24 10:03 發表
$3000 湊全日, 唔錯la

3個人湊2個小朋友
不過都要視乎 yoyo果個幾大?

我4年前左右, 搵太和村一個婆婆湊要 $4000
婆婆係綜援獨居長者

上門....我覺得冇咩可以?
太困身

...

公爵府

畀面勳章 陪月勳章

多謝各位. 我已經找到人喇.

複式洋房

你就好啦, 我仲緊搵人湊囡囡呀
係呢, 你個ee大約收幾錢架?
原帖由 kat0318 於 09-5-24 16:53 發表
多謝各位. 我已經找到人喇.

男爵府

魅力公主 7周年華麗國民

所有\"陪月\",\"托兒\",\"鐘點\"告示,請張貼於論盡家傭內子版,多謝合作~

首頁

尾頁

跳至