親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

用戶要求終止服務

又是回饋的時候,旅程順利完成,對於不自駕的旅客來說,BNE, GC 真是天堂!

航班:
澳航夜機去早機返,最好不要訂兒童餐,真是太難吃。

住宿:
第1晚:Hilton Brisbane (乾淨、好近Central station and Queen street )
第2-3晚:Novotel Surfers Paradise ( 又係方便、乾淨企理、包早餐)
之後4晚:Airbnb at BNE (民宿有好多選擇,睇下自己鍾意咩類型)

交通:來往機場by Con-x-ion,其他時間多數是火車、G-link, bus, 去碼頭 (呢度無公共交通工具去到)或Lone pine 就uber (要轉兩次巴士嫌煩啫)

行程:
Day 1: 晨早到步,先去酒店寄存行李,再去EKKA,玩到下午返酒店補眠,夜晚去Jimmy on the mall 食飯(好味)再去woolworths 買早餐

Day 2: 自製早餐,起程去GC (由Central station 出發約個半鐘去到surfers paradise),一樣擺低行李係酒店,去Charis Seafood 睇餵大嘴鳥,然後小朋友俾沙灘和平民公園吸引住,玩了3個幾鐘先走,超級hea但好舒服,5:30去Four Wind 360食buffet,晨早知澳洲的buffet同香港相差好遠,但我要退groupon coupon所以逼住揀buffet,相信日間有美景可以搭夠,但晚上又無食物又無景就非常唔抵,野唔難食但超級少款!食完去行beachfront market。(好似逢星期日先有)

Day 3: 跟Southern Cross Day tour 去Mt Tamborine, Lambington National Park & O’ Reilly (咁上下串法,唔記得左),值得去,好玩!晚上去Hurricane’s Grill 食ribs, ribs 好味但steak 我們不喜歡(用紅酒汁),再去Pancake on the rock 食個dessert (不是必吃的推薦)

待續

flower9    發表於 20-9-12 08:51
Cheuk2012    發表於 19-8-30 23:27

用戶要求終止服務

Day 4: 帶住行李去Dreamworld, 係Helesvale Station就有接駁巴士TX7 去各個樂園,行李可寄存係reception, 收$10。

玩到3點幾坐番TX7去Coomera Station (返BNE 必經),那裡有Coles, Woolworths, Kmart, Target,一次過買晒未來幾日的早餐晚餐食材就去South Brisbane的民宿煮飯洗衫了。

Day 5: hea 遊BNE City (South bank, Wednesday city market)行到腳軟又回家煮飯

Day 6: Call uber 去碼頭去海豚島,細路跳了彈床,食完野去滑沙,海灘都好舒服,又係玩下沙到黃昏,等睇餵海豚。當闈超級大風不能在岸邊餵海豚,只能從碼頭上拋魚落海,我估日間都不能划獨木舟,報觀鯨都會暈船浪。

回程差不多落船就call 定uber,直接返去South Brisbane食越南河,好味喎!

Day 7:
去Lone Pine 餵袋鼠抱樹熊(好貴,$25澳幣一個人抱和送一張相),行完睇完去了附近的Toowong Village最後掃貨(Chemist warehouse, coles)就坐巴士回民宿煮飯和收拾細軟準備明早坐早機了。

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

thx for sharing

洋房

回覆樓主:

正呀, 我都想去

子爵府

thx sharing ! 請問你去海豚島跟 local tour or 自己買船飛自己 book 滑沙+餵海豚活動

大宅

titanlow 發表於 19-8-30 13:23
Day 4: 帶住行李去Dreamworld, 係Helesvale Station就有接駁巴士TX7 去各個樂園,行李可寄存係reception, ...

May i know the place for vietnam noodle at south brisbane? Thx

用戶要求終止服務

回覆 QQ70 的帖子

我係用asiamiles 換day tour, 包船飛、午餐coupon和desert safari tour。所謂day tour 其實都係自己去玩,買個package而已。

用戶要求終止服務

回覆 pidget 的帖子

Phuc Diet-Viet West end
其實我都係求其揀,朋友話係澳洲求其搵間越南野都好食

琥珀宮

回覆 titanlow 的帖子

謝謝分享

伯爵府

牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

象牙宮

2021可愛聖誕B勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章

回覆樓主:

多謝分享

大宅

回覆 ttjl7 的帖子

Thx for sharing!
1. 我們共四人都不開車, 在Brisbane and Gold Coast call Uber or Con-x-ion, 方便易叫? Con-x-ion上網訂?
2. 由Brisbane airport to down town, 可以坐Con-x-ion? 是否只車我們四人, 會否跟其他人併車? 費用約多少?
3. 有沒有BNE 民宿名? 方便嗎? 正想訂酒店或apartment (can cook), 住近哪站比較方便?
4. Moreton Island 合老人家去? (can swim, but sand surfing and 4 wheel car will be too excited....), 打算住一晚.
5. 乘什麼交通去Gold Coast? 如何收費? 是否買go card 好些?

因我們有三大一小, 聽說坐uber or Con-x-ion 比較化算. 是嗎?

Please share if you know. Thx again.

用戶要求終止服務

1) 市內就係uber 或者public transport, Con-x-ion 應該係airport to downtown or inter city.

2. 唔怕貴可以訂private transfer, 我地就坐大van,有其他乘客嘅!因為我用asiamiles 換接送,所以唔清楚收費。

3. 你係airbnb個website就會睇到d 民宿分佈, 最方便當然是住近Central Station, South Brisbane Station, 再睇下你的budget先揀。

4. 我地無住一晚,不過個度好舒服的,老人家咪去觀鯨、餵海豚再唔係坐下沙灘都好舒服的!

5. 我地坐train 轉go-link (類似輕鐵),拍go-card, 單程大人好似8.x 澳幣, uber 就一定貴過坐公共交通,但買方便同舒適囉!

大宅

titanlow 發表於 19-8-30 13:23
Day 4: 帶住行李去Dreamworld, 係Helesvale Station就有接駁巴士TX7 去各個樂園,行李可寄存係reception, ...

多謝分享

1. 想問可否分享吓手信/戰利品/特產/化妝品?
2. 想問可否分享堤早幾耐訂機票?

用戶要求終止服務

回覆 Pauline媽咪 的帖子

我只花錢在超市,不知有咩值得買,哈哈!我好似係去年10月買機票的。

大宅

titanlow 發表於 19-9-25 20:10
回覆 Pauline媽咪 的帖子

我只花錢在超市,不知有咩值得買,哈哈!我好似係去年10月買機票的。

多謝回覆!

大宅

請問你由布里斯本到黃金海岸是坐Con-x-ion嗎?

大宅

回覆 titanlow 的帖子

Thx for your reply. The info is very useful.

用戶要求終止服務

回覆 baby0246 的帖子

我坐G-link

大宅

titanlow 發表於 19-10-3 10:02
回覆 baby0246 的帖子

我坐G-link

Thanks! 聽講坐G-link要坐好耐, 是嗎?

首頁

尾頁

跳至