0-6個月

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

1. 如果我落4安奶粉 但水落多左半安 BB又真係飲淨半安奶 咁究竟當佢係飲左4安定3.5安?
2. 有時BB喊得好犀利 沖奶時可否加室温水等佢快啲凍番?e.g. 如要沖4安 但BB已喊得好勁要即飲 可否先用2安熱水整溶奶粉 溶晒後再加2安室温水溝埋

珍珠宮

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 大廚勳章

Olimama_0611 發表於 19-9-2 03:51
1. 如果我落4安奶粉 但水落多左半安 BB又真係飲淨半安奶 咁究竟當佢係飲左4安定3.5安?
2. 有時BB喊得好犀 ...

1. 未落奶粉前係4安水,就計4安,就算落左奶粉後變左4安半,都係計4安 飲剩半安就計佢飲左3.5安

2. 如果係咁應該落左2安熱水+2安凍水,之後先落奶粉... 應該唔會唔溶,你可以cup埋中間個蓋 然後勁搖,好快溶我都係咁
大事化小, 小事化毛.........

男爵府

kmbb519 發表於 19-9-6 23:15
1. 未落奶粉前係4安水,就計4安,就算落左奶粉後變左4安半,都係計4安 飲剩半安就計佢飲左3.5安

...

2. 應該唔可以2安熱水+2安凍水咁沖... 要70度水溫先殺到奶粉入面既菌。加左凍水都係溶到粉但殺唔到菌。要奶快凍我陪月教係用水喉水+多冰,放枝奶落去狂搖,1分鐘到就飲得。

珍珠宮

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 大廚勳章

honeybid2 發表於 19-9-14 22:11
2. 應該唔可以2安熱水+2安凍水咁沖... 要70度水溫先殺到奶粉入面既菌。加左凍水都係溶到粉但殺唔到菌。要 ...

sorry 我唔記得左,我b飲2號仔所以可以用暖水 1號係要用70度水

大事化小, 小事化毛.........

複式洋房

kmbb519 發表於 19-9-14 22:19
sorry 我唔記得左,我b飲2號仔所以可以用暖水 1號係要用70度水

乜1號仔要70度水沖㗎!我一直都用三份一熱水三份二凍水沖

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至