時事熱話

跳至

首頁

尾頁

大宅

我經過呢兩個月既洗禮已係fb unfriend unfollow 左好多人。但經過31/8 仲有剩餘既幾個年輕朋友都係fb 鬧黑警。點解香港會變成咁。成日話警察冇差別打人。點無差別法?係未真係佢地講到咁你冇做犯法野警察會攪你?

對香港既將來感到無望因為年輕既一班都係鬧警察點 唔會話下班暴徒點 唔會話下攪不合作運動既人點。

男爵府

應該問下佢哋,正常行出街有無比警察打???
佢哋最叻倒果為因,大聲當啱,是非不分,仲要無恥至極話係被迫。

FJmom    發表於 19-9-3 12:36

大宅

小茂 發表於 19-9-3 08:37
應該問下佢哋,正常行出街有無比警察打???
佢哋最叻倒果為因,大聲當啱,是非不分,仲要無恥至極話係被 ...

最慘係我屋企人都係未話警察無差別打人,又係大學生。你叫我點對香港既將來有希望

FJmom    發表於 19-9-3 12:36

珍珠宮

我都想知香港警察一直係世界數一數二ge警察隊伍,呢兩個幾月黎無啦啦被鬧黑警,難道執法都有錯???宜家香港警察面對ge係暴徒,點解會話香港警察過分武力?香港警察企係前線面對ge係暴徒,隨時都有生命危險。

好多暴徒換左衫就扮普通市民,香港警察作為一隊精英隊伍,點會唔識分?所謂黃絲就真係黑白不分!!又話14 5歲都唔放過,究竟係邊個唔放過d小朋友?邊個煽動佢地罷課走上街頭做暴徒?好心up。如果今日香港警察放過佢地,只係害左佢地!分分鐘出現更加多更加暴力行為!

希望班人知道,縱容暴徒只係加害佢地!希望佢地盡快走上正軌,唔好再比人蒙蔽左雙眼!

mchan89    發表於 19-9-3 16:59
FJmom    發表於 19-9-3 12:37

大宅

mcs74 發表於 19-9-3 10:09
我都想知香港警察一直係世界數一數二ge警察隊伍,呢兩個幾月黎無啦啦被鬧黑警,難道執法都有錯? ...

完全講出我心聲。我真係唔想鬧人。但d 人係未真係咁豬,覺得警察會無差別打人,會無啦啦拉'街坊'呀真係用下個腦啦。又唔見我好人好姐俾人拉。真係身邊聽到話警察無差別打人,黑警街坊人地行過都拉呀。聽完真係火滾

珍珠宮

kittyuk 發表於 19-9-3 09:56
最慘係我屋企人都係未話警察無差別打人,又係大學生。你叫我點對香港既將來有希望
...

不用理會牠們……
因為要醒已一早清醒
幸福肥師奶

男爵府

無unfriend任何人. 反而會在網絡上發聲, 無unfriend的話佢哋先睇到指正他們的留言.

mchan89    發表於 19-9-3 17:00
櫻桃小苑子    發表於 19-9-3 16:46

大宅

mcs74 發表於 19-9-3 10:09
我都想知香港警察一直係世界數一數二ge警察隊伍,呢兩個幾月黎無啦啦被鬧黑警,難道執法都有錯? ...

大宅

palmchristy 發表於 19-9-3 11:01
無unfriend任何人. 反而會在網絡上發聲, 無unfriend的話佢哋先睇到指正他們的留言. ...

你好eq 同勇敢。我開頭唔敢發聲但成日見佢地鬧警察忍唔到手 unfriend 晒佢地

伯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章

鬧HK police 的人比人寵慣了,全世界最溫和已經是HK police

mchan89    發表於 19-9-3 17:00

複式洋房

我一直以為沈默的大多數是反對暴力支持警察的,近日真的有點不敢相信,有這麼多人罵警察。
不過無論如何,我都會盡自己少少嘅能力,發出多一些聲音,希望可以支持警察盡快平息暴亂

瑪瑙宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

因為警察先可以治到佢地, 所以成為頭號敵人.

mchan89    發表於 19-9-3 17:01
pansy888hk    發表於 19-9-3 16:42

男爵府

kittyuk 發表於 19-9-3 12:01
你好eq 同勇敢。我開頭唔敢發聲但成日見佢地鬧警察忍唔到手 unfriend 晒佢地
...

過獎. 我無unfriend但有unfollow 一些人, 否則個別人仕走火入魔的觀點一直彈出來, 會好影響情緒.

大宅

pumpkinfly 發表於 19-9-3 12:26
我一直以為沈默的大多數是反對暴力支持警察的,近日真的有點不敢相信,有這麼多人罵警察。
不過無論如何, ...

係 我都係覺得難以置信,特別連屋企人都係咁

複式洋房

kittyuk 發表於 19-9-3 07:15
我經過呢兩個月既洗禮已係fb unfriend unfollow 左好多人。但經過31/8 仲有剩餘既幾個年輕朋友都係fb 鬧黑 ...

昨天同一個唔係好熟的朋友割席,佢話前日係新城市廣場買衫,商場有幾位黑衣人,市民係度拍撑,叫加油! 警察都入到黎商場,D市民見到警察後驚慌失措,店鋪關門,市民係咁粗口鬧警察,鬧到佢哋走!
睇到佢段嘢我好唔解,佢話:香港人好憎警察架,警察亂打市民,青衣城班警察都比市民鬧走,法律界,醫護界,新聞界,公務員知識分子都企出來示威,難道佢哋讀咁多書讀到腦入水嗎?因佢哋睇唔過警察知法犯法,所以要企出來示威,話我比人洗腦,BKFb都係人寫嘅,佢係親眼所見,講左好多嘢,連我個兩歲小朋友都攞出黎講,係我最嫐嘅!然後同佢拗左好耐,最後將她封鎖,道不同不相為謀!

別墅

palmchristy 發表於 19-9-3 12:52
過獎. 我無unfriend但有unfollow 一些人, 否則個別人仕走火入魔的觀點一直彈出來, 會好影響情緒.
...

係,我見深黃C 成日話警察唔啱,暴力,點點點,真係睇到火滾,同埋好影響情緒,同佢地鬧都係無意思,因為佢地唔會聽得明

pansy888hk    發表於 19-9-3 16:43

珍珠宮

2024年龍年勳章 開心吸收勳章

mannok媽咪 發表於 19-9-3 11:00
不用理會牠們……
因為要醒已一早清醒

同意﹗不同道不相為謀﹗同佢地講多句都無意思

子爵府

回覆樓主:

這個現況是因為大部份記者都是深黃,佢哋有既定立場,報導偏頗,好多人被佢哋洗腦

大宅

愛輕如空氣 發表於 19-9-3 14:51

昨天同一個唔係好熟的朋友割席,佢話前日係新城市廣場買 ...

其實有可能係黃果班大大聲咪形城某d 界別好似好黃咁。 我聽家人講佢都話其實好多上左年紀既醫護都係藍既只係佢地唔出聲。年輕就真係多黃而且會企晒出黎

男爵府

JANETHIM 發表於 19-9-3 15:01
係,我見深黃C 成日話警察唔啱,暴力,點點點,真係睇到火滾,同埋好影響情緒,同佢地鬧都係無意思,因為 ...

有啲係有得答的. 佢哋主要的問題係字詞應用不準確, 或者加入主觀評論而失去客觀.

例如話警察暴力的, 是想將警方妖魔化, 說他們情緒不穩, 胡作非為, 對市民造成傷害. 把人打至受傷, 所以是黑警云云.

其實, 警察在執行拘捕行動時會動用一定程度的武力(不是暴力)執法. 執法對象是違法人仕而不是一般市民. 如果沒有警方執法, 任何暴徒可為所欲為地做謀財害命的事. 所以警方是在保障市民生命財產. 現時, 因違法者太多而無法即法即時拘捕. 拘捕者反抗或有武裝, 執法時便須相應動用更高武力. 所以當有人說警方的武力提高, 代表被捕人士反抗及危險程度提高, 示威者的危險程度和對社會的影響越來越高了. 同時, 鏡頭前見到破壞日增, 警方應該已作出評估, 並在拘捕時作出更果斷行動, 否則如有漏網, 對社會的傷害只會更深.

有小部份人可能因立場或誤解, 對警方存有不必要的仇恨. 他們的同行者不會為警方做合理解釋, 最後誤會日深. 一些人選擇在警方執法時作出阻撓、羞辱或挑釁. 他們得到的歡呼, 都是建基於損害社會安寧上, 某程度是與違法者同坐一條船.

首頁

尾頁

跳至