自由講場

跳至

首頁
12345...12

尾頁

大宅

為甚麼香港人不用普、簡學中文呢?

全部科目都母語(粤、繁)教學了。現想問英文課用英文學,為甚麼中文课不學簡、普呢?香港學的英文是英國式的,那學中文不是應該學中國式的嗎?

撇开文化、厉史那些高尚的原因不谈。

從一個純現實的角度,教育是為二、三十年後的職場做準備。為甚麼要把孩子的眼光、機會都限制在這小小的特別行政區呢?就算他日在西方工作,西人老板要的是孩子的普通話能力還是廣東話能力呢?更別說繁體中文難學、難寫、又難打。生活在香港,粵語還需花上課時間學嗎?

求JM高見、指點。 [/smiley

sonmummy    發表於 19-9-6 18:27

琥珀宮

畀面勳章

回覆樓主:

咁堅持本土語言都無可厚非既,但個人覺得都應該學習普通話,簡體字都應該識睇比較好

大米愛老鼠    發表於 19-9-7 17:46

侯爵府

親子王國15週年勳章

學粤語, 用繁體學中文 = 唔識普通話, 唔識簡體中文

用母語學中文, 幫助理解課文內容, 而且啲古詩仲唸得押韻

普通話很重要, 四圍都有補習班教普通話, 簡體字將來再學也不難, 兩者無衝突

nyfng    發表於 19-9-6 16:34

男爵府

學好繁體字,再寫簡體字就容易很多(又或者根本不用特別學,自自然然習慣了,就識睇識寫);相反一開始只學簡體,就唔會再學到繁體。兩者根本無對立,點解唔可以兩樣一齊識。

複式洋房

北寄貝 發表於 19-9-6 15:54
學好繁體字,再寫簡體字就容易很多(又或者根本不用特別學,自自然然習慣了,就識睇識寫);相反一開始只學 ...

exactly.

珍珠宮

回覆樓主:

保存傳統文化,更寶貴

簡體字,好易學

大宅

2023年兔年勳章 虎到金來勳章

點解一定要二擇其一?兩樣都學唔得㗎咩?

大宅

焦糖媽 發表於 19-9-6 15:54
學粤語, 用繁體學中文 = 唔識普通話, 唔識簡體中文

用母語學中文, 幫助理解課文內容, 而且啲古 ...

從現在年輕人的普、簡能力看來並非如是。
對比內地人的中文水平更是...

水晶宮

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 大廚勳章

回覆樓主:

照你咁講,好多言語都唔應該學?那法文,德文,俄文都要取消,只學普通話同英文?而且,大陸好多人講緊都唔係普通話,係佢地既地方方言。等全中國人都字正腔圓,先黎搞香港啦。

Debbie0331    發表於 19-9-6 17:50
judykingma    發表於 19-9-6 16:52
不知所謂的乙陸!!!

男爵府

Fed#up 發表於 19-9-6 15:48
為甚麼香港人還在堅持粤語、繁體學中文呢?

如果硬要撇開文化同歷史,將來發展落去就會令中國喪失文化上一大部份
再講,中文難學難寫都只不過係大部份用開簡體既人咁樣諗姐,由細到大接觸繁體就未必會咁諗,至於難打有幾難打?咪又係入幾個碼打隻字出黎

judykingma    發表於 19-9-6 16:53
nyfng    發表於 19-9-6 16:35

子爵府

因為香港人學繁體字學廣東話是作為香港人要做的。就是有樓主這些,令人反感,學完母語去學其他唔得,唔好咁井底LA,一個識廣東話繁體的"要學"普通話簡體就一定可以好快,但相反你話LA。

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

回覆樓主:

粵語等於廣東的鄉下話,正如潮州話,福建話........ 但普通話,簡體字一定要識~

kpfz    發表於 19-9-7 01:59
Mm233    發表於 19-9-6 17:48
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

公爵府

MommyPanel勳章 2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回

大力大力 發表於 19-9-6 16:09
粵語等於廣東的鄉下話,正如潮州話,福建話........ 但普通話,簡體字一定要識~
...
粵語等於廣東的鄉下話????大力你誤會左WO,古詩本身都係用粵語讀先岩,仲有一開始有文明中國人用既係繁體字!

子爵府

當搵工時,你就知懂國語有幾重要,包括外國都是

珍珠宮

畀面勳章

小學階段學繁體中文和普通話系好嘅,小朋友細學語言容易啲,一般家庭都用粵語,唔需要特別學,繁體中文都需要傳承,小學階段學6年,簡體字會自自然然識睇識寫,唔需要特別學。

水晶宮

回覆樓主:

而家D小朋友我諗冇乜幾個唔識普通話,簡體字有部份小朋友都識睇,寫就未必識

珍珠宮

畀面勳章

如果先學簡體字再學繁體字,就難好多了

子爵府

回覆 Fed#up 的帖子

學自己本土語言有咩問題?
法文, 葡文職場上都唔普及, 係咪當地人都唔應該學?
而且普通話簡體字幾時變成左國際語言?
每個地方既語言文化都有佢存在既意義

子爵府

你已經定了調,還請教什麽呢?

利申: 中文的簡繁體都會看,會寫。

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

我覺得要香港人一定要捍衛廣東話文化,繁體字文化,君不見現在「港普」係內地都好受歡迎嗎?點解連內地人都會尊重香港文化,而香港人卻要反其道而行放棄自己文化?

而且,亦冇話唔可以同時學好普通話,去打開溝通的橋樑。

請問兩者有什麼抵觸?不可以同時並存嗎?

karenlyk    發表於 19-9-6 17:08
nyfng    發表於 19-9-6 16:36

首頁
12345...12

尾頁

跳至