時事熱話

跳至

首頁

尾頁

大宅

如果你係土生土長的香港人會明

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

大宅

2019新春慶豚圓

KittyNg_FB 發表於 19-9-7 21:37

我土生土長香港人,最唔明點解而家仲有人核爆都唔割,可以解答下嗎?

大宅

coshan 發表於 19-9-7 22:20
我土生土長香港人,最唔明點解而家仲有人核爆都唔割,可以解答下嗎?

https://www.facebook.com/680087995758802/posts/732812627153005/

大宅

2019新春慶豚圓

KittyNg_FB 發表於 19-9-7 22:38
https://www.facebook.com/680087995758802/posts/732812627153005/

佢哋停到咩?點解要攪人婚禮?我有睇連登的,有人反對佢哋(emoji)返你轉頭,點停?話我知

大宅

2019新春慶豚圓

我是支持大家爭取民主自由的,但現在如果香港是要靠呢班不知所謂的所謂勇武去爭取,仲要你地核爆都唔割,我認為大家根本未ready擁有民主自由!人性同理性都沒有了,比民主自由你哋世界只會更恐佈!文宣小姐,請你好好想一想,謝謝

SIRIABABY    發表於 19-9-18 23:07
annann246    發表於 19-9-18 23:05
yuenwaimami    發表於 19-9-18 22:17
pistachio    發表於 19-9-12 10:58
minvy    發表於 19-9-10 17:05
Mat_Dad    發表於 19-9-10 14:15
LLK    發表於 19-9-10 13:24
Forforma    發表於 19-9-8 18:45
ck609    發表於 19-9-8 13:27
weldrick    發表於 19-9-8 12:41
悉達多    發表於 19-9-8 09:34
FJmom    發表於 19-9-8 00:39

別墅

如果你仲係人就叫佢地停啦!唔好再搞衰香港, 唔好再搞無知少女。

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

大宅

回覆 KittyNg_FB 的帖子

樓主,你分享這篇長文章相信都是用心良苦,希望說服他人。講句真心話,我是一個普通的香港人,初頭對政治毫無感覺,是你地!令我知道:

1.原來香港D年輕人可以甘暴力,不止暴力對待死物,仲暴力毆打他人,就因為政見不同!!在香港搞白色恐怖,令他人沒有任何自由!!

2.原來媒體如此黑暗,選擇性報道

3.原來專業人士如醫護人員、航空界、教師可以拋低最基本的專業操守,就因為政見不同。

你發的長文我認真看左,亦都認真思考過。有兩點建議:

1. 要獲得他人支援,請停止一切暴力與教唆行為。無論你們的出發點多麼好,只要牽涉到暴力與教唆,普通市民都無法忍受。

2. 你對內地的印象應該還停留在二十年前。你去過內地嗎?你知道內地人多麼擁護他們的政府嗎?如果內地好似你講得那麼差,點解內地人那麼愛國?你考慮過這個問題嗎?

SIRIABABY    發表於 19-9-18 23:08
annann246    發表於 19-9-18 23:07
pistachio    發表於 19-9-18 22:57
yuenwaimami    發表於 19-9-18 22:18
小茂    發表於 19-9-18 21:53
blueapple330    發表於 19-9-18 20:48
minvy    發表於 19-9-10 17:49
catss    發表於 19-9-10 14:41
Mat_Dad    發表於 19-9-10 14:18
LLK    發表於 19-9-10 13:27
csor23    發表於 19-9-10 12:12
csor23    發表於 19-9-10 12:11
Forforma    發表於 19-9-8 18:47
悉達多    發表於 19-9-8 09:33
FJmom    發表於 19-9-8 00:40

大宅

2019新春慶豚圓

yaoyao03 發表於 19-9-7 23:15
回覆 KittyNg_FB 的帖子

樓主,你分享這篇長文章相信都是用心良苦,希望說服他人。講句真心話,我是一個普 ...

而家香港暴徒攪到大陸人十分團結,中共真係要多謝佢地

男爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章

支持和平訴求,反對暴力暴徒

FJmom    發表於 19-9-8 00:40
做人,5好難为自己

大宅

回覆 coshan 的帖子

系喔,我D內地朋友話:以前都會罵政府架,尼樣唔得、個樣唔得,宜家對比香港,發現原來我地政府甘好。我真系~唔知講咩好~~但我自己經常去內地生活同工作,都覺得城市建設搞得好好,都安居樂業啦

子爵府

BK Milk勳章

sn123 發表於 19-9-7 23:08
如果你仲係人就叫佢地停啦!唔好再搞衰香港, 唔好再搞無知少女。

別墅

樓主 BK最愛國 呢度唔俾有其他聲音架 200萬人都當睇唔到架 照我講撐警集會多人好多囉 有成47萬人 企滿左1/3個添馬公園 呢啲先係主流聲音

男爵府

我係土身土長嘅香港人,我好愛香港,其他事情我都清楚,連最基本嘅奉公守法都一定做。

暴徒啊,你地都活在罪惡嘅陰影下,但冇一個真正嘅香港人再可以包容你地了,可悲⋯⋯
只活在口罩頭罩的背後,其實真係好可悲

pistachio    發表於 19-9-12 11:00
LLK    發表於 19-9-10 13:29
csor23    發表於 19-9-10 12:13
Forforma    發表於 19-9-8 18:48
悉達多    發表於 19-9-8 09:35
FJmom    發表於 19-9-8 00:41

子爵府

2019新春慶豚圓

政見.........................難得睇係一啲崇高理念, 政治因素.

其實只係一班井娃,...

啲蛇頭話齋 唔呃呢班傻仔 罪大惡極呀
夕陽霧落留竣嶺.
     風嘯海濤帶鳥歸.
  輕拂何處花香溢.
           驚浪相奏試心絃.........

大宅

BK Milk勳章

叔叔話佢黃金時期,麗城花園賣120萬,佢搵一萬零幾人工,可以買到樓,你估佢供得辛唔辛苦?
又話中資企業大部分佔據香港市場,輸入專才導致後生仔要等機會⋯請問邊個大學畢業出嚟就高薪厚職?
又話死慳死抵、減低消費都買唔起樓!請問以前嘅年代,邊個唔係慳返嚟?我父母都係死慳死抵先買到樓,從來冇同我去過旅行,我喺21歲前都未撘過飛機, 而家啲後生,叫佢去少一次都唔得啦!而家啲父母幼稚園就帶出埠,所以唔可以話而家死做爛做都生活唔到㗎喎!

男爵府

JessicaSS 發表於 19-9-8 00:18
樓主 BK最愛國 呢度唔俾有其他聲音架 200萬人都當睇唔到架 照我講撐警集會多人好多囉 有成47萬人 企 ...

你錯喇,係呢度好多人知咩係正常行為,咩係罪行。
我唔愛國,但我接受我係一個中國人,我唔會去破壞香港,破壞自己國家。因為,國、家係共存。我會尊重自己國家。

警察就算有衰人,但都有好人。呢個香港絕不能冇警察,難道你認為而家放火、講粗口、破壞公物、唔比錢搭車嘅人,會配做香港的執法者?太恐怖了

annann246    發表於 19-9-18 23:10
pistachio    發表於 19-9-12 11:02
minvy    發表於 19-9-10 17:16
catss    發表於 19-9-10 14:44
LLK    發表於 19-9-10 13:32
csor23    發表於 19-9-10 12:14
yy80    發表於 19-9-9 11:47
cindycindy1103    發表於 19-9-9 11:36
櫻桃小苑子    發表於 19-9-9 11:04
Forforma    發表於 19-9-8 18:51
weldrick    發表於 19-9-8 12:43
悉達多    發表於 19-9-8 09:36
FJmom    發表於 19-9-8 00:42

大宅

2019新春慶豚圓

JessicaSS 發表於 19-9-8 00:18
樓主 BK最愛國 呢度唔俾有其他聲音架 200萬人都當睇唔到架 照我講撐警集會多人好多囉 有成47萬人 企 ...

真心想知道200萬人裡面有幾多是核爆都唔割?我身邊認識的200萬人之一都割了,我估再攪多一年半載,到時幾十萬人失業,你話到時係幾多對幾多呢?

男爵府

coshan 發表於 19-9-7 22:54
我是支持大家爭取民主自由的,但現在如果香港是要靠呢班不知所謂的所謂勇武去爭取,仲要你地核爆都唔割, ...

同意,呢件事反映出香港根本唔ready有民主
因為想要民主,對香港政府不滿,恐懼中共政權,連人性良知理智都無左

大宅

係你地推到啲年青人個個以為自己係義士,個個以為自己代表所有人,其實你哋只係教識佢哋講粗口同埋下恰老弱婦孺,教識佢地唔尊師重道,仲有教識佢哋乜嘢都係落暴力解決,教識佢哋不停破壞,令到佢哋已經唔識分對錯,你令到未來所有公司都唔會請呢啲所謂嘅年青人,運動結束後無論結果如何,呢班年青人就加入失業大軍,所有公司寧願請年紀大一啲都唔會請佢哋。所以你地絕對會成功的。所有年青人互相攬炒!恭喜!

pistachio    發表於 19-9-12 11:05

大宅

樓主用心也看出、首先你的土生土長年齡層在那裡、你社交圈子層次去到那?或許你現在引用的是認知的學識、書本上知識、但你應該未去到見識!只沈迷看一些網上單一文章、或單邊思想。智慧除了書本上、亦需要量度同分析!我也絕對是土生土長、為兒子拼命的人。當每逢不滿也只懂說甚麼是、有何用呢、只記下別人的差、有沒有記下別人帶給你的好!我讀書年代只有九年免費教育、莫講話大學、連中四至中七政府的學校也要交學費、到大兒子的年代已經是12年免費教育、而小兒子已經是15年免費教育?咁這是甚麼給我們回歸前、還是後!而福利97前的政府民生有減稅或派錢嗎?只能說當時

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊