懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

洋房

阿仔係我第一胎,而家七個幾月大,尋日試左驗孕發現有左第二胎!好緊張啊無諗過咁快,因為同老公結婚6年好努力先有第一胎,無諗過今次咁快(雖然都計劃有多個小朋友互相陪伴成長)

我而家有好多擔心,始終阿仔仲好細好需要我,我又要從重黎一次懷孕歷程...擔心到時兩個都湊得唔好會對佢地唔住。
另外我生阿仔係私家醫院順產,開到十度生唔到轉開刀,唔知我呢胎如果去政府生,可以揀開刀嗎?

有無同我差不多情況嘅媽媽俾啲意見同注意事項話我知,等我多啲心理準備 xdd

好緊張啊真係~

大宅

MommyPanel勳章

回覆樓主:

第二胎可以係政府揀開刀但勸你唔好,你第一胎係私家,今次去政府會超大對比到時你會覺得好辛苦

洋房

MS10 發表於 19-9-8 14:03
第二胎可以係政府揀開刀但勸你唔好,你第一胎係私家,今次去政府會超大對比到時你會覺得好辛苦

...

係咪因為要埋身湊、全母乳嗰啲?
其實我嗰次食全餐,但都係住左兩晚就出院,身體恢復快。又想慳下錢xd.

大宅

MommyPanel勳章

Beaniesmama 發表於 19-9-8 14:08
係咪因為要埋身湊、全母乳嗰啲?
其實我嗰次食全餐,但都係住左兩晚就出院,身體恢復快。又想慳下錢xd.
...

開刀手勢問題啦,仲有非緊急既政府醫院開刀係要你入院等有位先幫你,你會呆好耐(可以係超過一日)先推去開刀。

啲服務又一定唔會係私家咁,你開刀完落唔到床都會迫你自己照顧返bb同餵母乳,最近有人寫政府開刀既經驗,你爬下文睇睇

洋房

MS10 發表於 19-9-8 14:14
開刀手勢問題啦,仲有非緊急既政府醫院開刀係要你入院等有位先幫你,你會呆好耐(可以係超過一日)先推去 ...

好啊(emoji)(emoji)
多謝你

大宅

2019新春慶豚圓

恭喜呀,到生時大細爭一年多D,其實如果有人幫唔會太辛苦

珍珠宮

2019新春慶豚圓 2019勳章

回覆樓主:

如果你都係想開刀,就揀番私家醫院啦~

大宅

Beaniesmama 發表於 19-9-8 12:23
阿仔係我第一胎,而家七個幾月大,尋日試左驗孕發現有左第二胎!好緊張啊無諗過咁快,因為同老公結婚6年好 ...

我兩個小朋友都無大岩岩一年多啲,恭喜你先。初頭我知道又有既時間都好擔心,但到而家見到佢地兩個一齊成長好幸福,大既好錫細既。最重要你現在有左除左陪大既都要多啲休息呀。最辛苦係坐月又想抱大既。佢太細想你抱唔抱又驚佢唔開心,但自己又未回復好,所以個段時間都要好好照顧大既感受。同佢開始學行我個肚就勁大,又要陪佢學行都幾辛苦。我仲大住個勁大既肚抱大既不過所有都勁開心,媽媽你加油啊

複式洋房

Beaniesmama 發表於 19-9-8 12:23
阿仔係我第一胎,而家七個幾月大,尋日試左驗孕發現有左第二胎!好緊張啊無諗過咁快,因為同老公結婚6年好 ...

恭喜你丫
我囡同你仔一樣都係七個幾月大丫!
上胎我係政府食全餐開刀既~
事實上真係復原得好慢。。
而且生完一個月都仲好痛
但為左慳錢。。
今胎我都會選擇係政府開刀
我肚已經五個月了,
預產期同樣一月尾

洋房

kawainnn 發表於 19-9-9 00:29
我兩個小朋友都無大岩岩一年多啲,恭喜你先。初頭我知道又有既時間都好擔心,但到而家見到佢地兩個一齊成 ...

係啊,完全講中我憂慮緊嘅野,我係ftm 自己湊住大仔,就係諗緊到時照顧上嘅問題,兩個都仲咁細,又驚大仔覺得媽媽冷落佢(佢到時先剛學識行路不久)

聽完你講有返少少信心^3^

洋房

criny 發表於 19-9-9 02:51

恭喜你丫

哇都恭喜你啊!!!
我地又會咁啱大嘅七個月然後又一齊陀二胎xdd
我未照陰超唔知bb幾多週啊
你係ftm 嗎?
我有好多擔心啊其實,定我太緊張?xd

洋房

喊包媽媽 發表於 19-9-8 23:06
恭喜呀,到生時大細爭一年多D,其實如果有人幫唔會太辛苦

大仔到時一歲半未到,係咪唔算難湊階段?

大宅

2019新春慶豚圓

Beaniesmama 發表於 19-9-9 10:07
大仔到時一歲半未到,係咪唔算難湊階段?

如果冇人幫就爭D,我仔就扭計王,1-1.5時最煩
我仔講野遲,成日喊,你們儘可能教佢快點說話會好點的

複式洋房

kawainnn 發表於 19-9-9 00:29
我兩個小朋友都無大岩岩一年多啲,恭喜你先。初頭我知道又有既時間都好擔心,但到而家見到佢地兩個一齊成 ...

我都擔心緊 你2個相隔幾多呀

洋房

喊包媽媽 發表於 19-9-9 10:10

如果冇人幫就爭D,我仔就扭計王,1-1.5時最煩

我係ftm, 黎緊會請工人姐姐幫手啊
咁我而家教大仔講嘢先xd

洋房

TobeyFeng 發表於 19-9-9 10:16
我都擔心緊 你2個相隔幾多呀

我未知而家細B幾多week啊,估計兩個爭1年多3個月,你呢

複式洋房

Beaniesmama 發表於 19-9-9 10:43
我未知而家細B幾多week啊,估計兩個爭1年多3個月,你呢

我2個隔10個半月咋 仲慘過你

洋房

TobeyFeng 發表於 19-9-9 10:55

10個半月?!即係大B一個月咁上下就有左?!

複式洋房

Beaniesmama 發表於 19-9-9 11:17
10個半月?!即係大B一個月咁上下就有左?!

係呀個幾月就有咗

大宅

TobeyFeng 發表於 19-9-9 10:55

出世未啊鐵人媽媽

首頁

尾頁

跳至
熱門主題
2020年3月 ... 2 3 4 5 6 .. 10
紮肚 ... 2 3 4 5