懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我而家5weeks, 自己check左bingo, 開始搵緊醫生, 我本身一早book左10月頭去英國旅行, 到時應該大約係9-10 weeks, 想問jm們覺得呢個時間坐長途機安全嗎? 有咩要注意 ><?thanks!

男爵府

回覆樓主:

8 to 12 week 係最唔舒服時間 有些媽媽會無乜嘢 不過大部份都會反胃作嘔 乜都食唔到 聞到乜都唔舒服 有些就真嘔 日嘔幾次 到時妳只會想灘係張床 我想像唔到呢個早孕期去旅行係點....... Anyway 希望妳無舒舒服服渡過
但12week前 係高危期 行小d 休息多d 會好d

複式洋房

回覆 Nicky1129 的帖子

多謝你 >< 我真係心大心細,,,
如果係身體上既唔舒服, 我都覺得可以自己去adjust, 可能唔行好多景點, 多D坐下, 早D返酒店休息, 我最驚係長途機本身既影響, 唔知上面既氣壓同幅射會唔會好大影響 ><

大宅

首先恭喜你先

其實你話安唔安全真係見仁見智, 好視乎個人身體狀況
不過有幾個tips可以同你share下:
1. 拎定懷孕證明 (10週應該未見肚, 過安檢時記得出示懷孕證明, 可要求以人手檢查代替金屬探測門/X-RAY, 航空公司就暫時未需要睇證明)
2. 旅遊保險 (印象中只有Bupx有包孕婦外遊, 其中ivf及twins不包, 詳情可自行google)
3. 行程 (唔知你會唔會一次過去幾個地方/road trip, 你而家未必有morning sickness, 不過到時有機會開始妊娠反應, 編排行程上頁要量力而為)
4. 航程 (去英國長途機無可避免, 唔知你direct定one-stop, 不過航程中可能要注意下腳腫問題)

以上幾點, 希望幫到你

男爵府

Candyboyy 發表於 19-9-9 10:41
回覆 Nicky1129 的帖子

多謝你 >< 我真係心大心細,,,

到時嘅唔舒服 係妳預計唔到 我剛剛經歷完 而家19週 所以睇到話10week 孕期去英國 真心worry 到時唔舒服就瞓下
副射又唔會驚嘅 因為 16week後都可以去旅行 如果搭飛機有事 16week都唔可以去啦 所以妳唔洗擔心呢d 妳要搵定埋醫院資料 如果touch wood有任何問題 點樣睇醫生 因為insurance唔包

複式洋房

muffinman23 發表於 19-9-9 10:43
首先恭喜你先

其實你話安唔安全真係見仁見智, 好視乎個人身體狀況

多謝你既建議, 好詳盡 你講完我都放心D, 我會做足晒準備, 我都預左到時真係好唔得要係酒店房休息, 而家仲係5WEEKS, 真係覺得好唔真實~~ 聽日BOOK左醫生, 到時都會問下佢意見!

複式洋房

Nicky1129 發表於 19-9-9 10:51
到時嘅唔舒服 係妳預計唔到 我剛剛經歷完 而家19週 所以睇到話10week 孕期去英國 真心worry ...

我會搵家當地既醫院資料同埋我INSURANCE COVERAGE架喇, 我而家放心D喇, THANKS ^^ 你19weeks 應該穩定好多, 好好ENJOY 呢段時間! 到時生左真係有排頭痕

男爵府

Candyboyy 發表於 19-9-9 11:04
我會搵家當地既醫院資料同埋我INSURANCE COVERAGE架喇, 我而家放心D喇, THANKS ^^ 你19weeks 應該穩定好多 ...

Safe and fun trip

別墅

法國應該好休閒甘,應該ok吧 

洋房

Candyboyy 發表於 19-9-9 10:15
我而家5weeks, 自己check左bingo, 開始搵緊醫生, 我本身一早book左10月頭去英國旅行, 到時應該大 ...

我16w 時去左1轉澳洲呀,係頭個轉飛機比較辛苦,行程算鬆動,休息充足,所以無咩野。最重要係係飛機唔好坐咁耐,久唔久起身,郁動下,無咁易靜脈曲張。
我過關個時都有同海關個但邊講,有左bb, 拎左醫生信,叫佢唔好用xray scan 你,人手過關咁。
btw 我10w 時都好攰下,你要量力而為,危險活動唔好參加,攰就坐低休息下,enjoy your trip!

別墅

Candyboyy 發表於 19-9-9 10:15
我而家5weeks, 自己check左bingo, 開始搵緊醫生, 我本身一早book左10月頭去英國旅行, 到時應該大 ...

係我就唔去啦, 我4周幾個時臨飛英國前一日發現有佐,因為遲黎m2至3日諗住上機前驗一驗穩陣d,點知真係有佐,因為有幾滴血,我即刻去搵佐急症睇,醫生話咁樣算係作小產,我個時都冇肚痛冇剩仲好精神,不過醫生都係唔建議去。都好彩冇去,sl佐一星期個時開始都覺個人好攰,之後個星期諗住照番工啦 番佐4日無啦啦流佐好多血,好彩冇事,之後又sl佐2星期,個2星期個人好虧完全唔想出街。我覺得如果我飛佐英國真係有機會流佐產,始終長途旅行真係舟車勞頓,body clock又會亂佐。當然人人身體唔同,你覺得ok就得!真係記住買岩cover pregnancy ge保險, 外國醫藥費真係好金!

複式洋房

我個時4個月到去日本 返黎個程嘔 你準備定幾個嘔吐袋會好d 加1個膠袋 因為如果你嘔完 可以放落個膠袋 上次冇帶膠袋比個空少 我都有啲尷尬&#128517;

大宅

我6w幾果時唔知自己有左, 都飛左一次長途由英國返香港~ 可能因為唔知所以冇野囉
返到香港之後check到有左, 本來公司想我即刻返英國, 不過都驚唔stable, 所以最終留到13w先返去, 即係初期都搭左兩次長途機, touchwood好彩冇咩大問題! 而家30w啦~

男爵府

我住外國,飛返香港探親時都唔知自己有左,又去日本食魚生,塔四,五次飛機,日日行十個鐘以上,玩完成個月返去前一日先知自己中左,不過都要㙮十幾個鐘返去。返到去驗已經6wk4.即係未返香港之前已經有左。其實未知嗰時係冇乜感覺,行得玩得,仲攞個喼成23kg。不過如果一早知嘅我會cancel囉,小心d好

複式洋房

我5w時有咗,不過嗰時未知,搭咗成二十個鐘機(連埋等轉機)番香港,6w時知道有咗,嗰時成個人好倦,成日訓覺,唔係好食到野,仲有少少出血,不過book晒9w時番紐西蘭,所以起行前都有問醫生,拎醫生證明,同埋做咗兩次超聲波,確定bb無問題先起行。

Checkin時盡早去checkin,問空姐比個走廊位你,同埋出示醫生證明,上到機記全別多d起身行,除鞋或者換拖鞋,以免腳腫,so far我搭咗十幾個鐘機,再加轉機時係澳洲停留十個鐘(成程係澳洲機場訓覺),都無事,依家29w

仲有帶定小食係身,因為飛機餐你未必全部食得(例如甜品雪糕等),或者唔啱食,同埋入咗禁區買定水,上到機多d飲水

別墅

雖然每個人程度唔同,但10-12week係最唔舒服嘅時候,我諗你而家未有懷孕反應想像唔到。我就已經無嘔,都反胃同暈到坐都唔得,一定要訓床,想像唔到要坐長途機會點。12w前未穩定,一定一定要search定當地醫生,萬一流啡流血要即刻睇醫生

反而氣壓同輻射唔洗太擔心,真係擔心的話可以買條防輻射托腹帶,雖然你未見肚,但飛機上可以擋下,以後肚大咗都可以繼續用

別墅

回覆 Candyboyy 的帖子

我剛剛上星期飛咗轉歐洲去做嘢, 13week如果有得再選, 我唔會飛, 太辛苦, 妊娠反應又好大. 晚晚同客食完飯返到酒店就嘔, 要適應時差個人又好攰. 去到歐洲好多嘢都唔食得, 沙律, cheese之類, 食pizza, 意粉食到好悶.
可以的話, upgrade程飛機, 坐得舒服啲

複式洋房

我9wk時去過澳州,搭飛機嘅時候記住走動多少少,唔好一直坐着,對腳會唔舒服

複式洋房

Hello,我13週既時候搭長途機,問左醫生無問題。
過關既時候有同海關講聲,用人手check。
搭飛機時就揀近洗手間既位置同盡量行多d。
去旅行既地方先查定邊度有醫院/診所。
希望您有個快樂既旅程

大宅

我岩岩6-7w去左澳紐
坐飛機request左第一行坐 帶埋個吹氣腳踏 好ok
行程就hea d 今日訓醒先出去 早d返酒店
12w前買懷孕旅遊保得bupa有
一定要買

首頁

尾頁

跳至