時政擂台

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

外國點解民主自由work?因爲人地知道權利同義務,

香港人只知道權利唔知道義務,囂張跋扈,天大地大唔夠我港燦大。

同時外國宗教意識深厚,人地宗教思維係,要愛人要感恩,一定程度上約制到人既行爲。

香港宗教意識薄弱,香港人宗教思維係---日日做完衰野,初一十五過年過節食下齋燒下香拜下佛,就以爲抵償左仲可以望發達

別墅

2019新春慶豚圓

hkisChina 發表於 19-9-9 12:27

香港人只知道權利唔知道義務,囂張跋扈,天大地大唔夠 ...

非常同意

子爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章

hkisChina 發表於 19-9-9 12:27

香港人只知道權利唔知道義務,囂張跋扈,天大地大唔夠 ...

仲有,可以返教會買救贖券減輕罪孽

孩子是腳,教育是鞋!
幸福就像空氣,無形無質,浩然充塞於天地之間。
你會珍惜空氣嗎?
只有你揹著氧氣筒在深海裡潛水,看著空氣一點一滴耗盡時,你才會知道空氣的可貴。

別墅

2019新春慶豚圓

回覆樓主:

佢地想要嘅自由就係外國介入自己嘅國家,咁都真係幾自由下

複式洋房

好似日本都大把乞兒,但人地d乞兒都有self awareness, 盡量唔想影響人地。

香港D乞兒,訓麥當勞一個身霸3張大台

複式洋房

babycam 發表於 19-9-9 12:44
仲有,可以返教會買救贖券減輕罪孽

祈完禱 告完解 繼續搞細路

複式洋房

有好野就即刻忍屎忍屁話係香港人精神

有衰野就即刻賴共產黨自由行新移民

共產黨唯一錯誤政策只係150個新移民

其他所有政策全部合情合理,符合整體人民利益

大宅

其實自稱為民主國家的美國, 總統也不是一人一票選出。 有示威活動, 警察的增壓更加厲害! 美國只會在別人的國家說民主, 又唔見佢哋畀加州獨立?

琥珀宮

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

俏黃容 發表於 19-9-9 13:03
其實自稱為民主國家的美國, 總統也不是一人一票選出。 有示威活動, 警察的增壓更加厲害! 美國只會在別人 ...

咪係!比箸香港現在嘅情況......尾國佬又會點做!?
若要人不知 唔好咁低B !  : P

別墅

其實係外國都唔係100%work
而自稱為民主國家都唔係100%民主

男爵府

外國的自由係「法治」係前面的

伯爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 好媽媽勳章

其實更重要係,外國人沒有所謂身份上嘅問題,基本上愛國,以自己國家利益為目標,因為國家好自己好,唔似香港咁多漢奸,明明自己係中國人,但只想搞死中國。

複式洋房

[email protected] 發表於 19-9-9 13:09
其實係外國都唔係100%work
而自稱為民主國家都唔係100%民主

我無話100% work,講野唔係下下都要加多句99%既,唔好成日玩抽秤

首頁

尾頁

跳至