自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

有一日見到一個女士陪一個老婆婆複診,應該是兩母女關係,女兒粗聲粗氣,言語間有幾句責備佢媽媽。
坐喺隔離細心聽先知道原來呢位婆婆有幾位兒女,但只有這一個女兒肯陪佢去複診。
其他嘅兒女只係利用呢位婆婆去幫佢哋湊仔女。婆婆因為要趕去接其中一個孫放學整親隻腳,而呢一個孫嘅父母知道呢位婆婆唔能夠再幫佢之後,仲話佢論盡。
婆婆只有呢個女會關心佢,會同佢去睇醫生。婆婆好多時默不作聲!
其實我覺得好悲哀,好人總係俾人利用,孝順的仔女仲係比父母忽略!

象牙宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

我對我媽又係好粗聲粗氣

見到馬路有step或凹凸不平,我會好粗聲粗氣咁話「睇路呀」

男爵府

根本好多都係,所以越係抵諗既越比家人當老奉。

wcpcelia    發表於 19-9-11 16:39

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 BK Milk勳章

amazing 發表於 19-9-9 21:03
有一日見到一個女士陪一個老婆婆複診,應該是兩母女關係,女兒粗聲粗氣,言語間有幾句責備佢媽媽。
坐喺隔 ...
所以成日聽d老人家話 : 成班子女,沒有人理。

就是因為孝順果d 俾佢鬧走 或者 濫用孝順子女的努力,去不斷補貼 不孝的子女。

別墅

坐喺隔 ...

係呀
我係一例子
對佢好,仲要俾佢話返轉頭
眼淚心裏流

珍珠宮

好感恩自己父母唔係咁
但睇見朋友又係俾個阿媽同弟婦壓榨,真係心痛佢

水晶宮

章魚妹妹 發表於 19-9-9 21:18

完全認同, 我就係活生生既寫照

珍珠宮

回覆樓主:

我就係負責陪我媽睇醫生嘅么女

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

坐喺隔 ...

有D人口氣好好, 但要出時間出力永遠都冇...

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

去到一下, 果個唔再老馮, 就會比人鬧...

侯爵府

xp 發表於 19-9-9 22:24
我就係負責陪我媽睇醫生嘅么女

我都係,前後陪咗廿幾年,但我好自豪地說,我始終未有重聲氣對待過父母。

現在雙親都已仙遊,辦妥埋近期過身嘅母親骨灰上位後,總算功德圓滿。

wcpcelia    發表於 19-9-11 16:39

複式洋房

wmkcnw 發表於 19-9-9 21:19

就是因為孝順果d 俾佢鬧走 或者 濫用孝順子女的努力,去不斷 ...

exactly!!

珍珠宮

坐喺隔 ...

大有人在

大宅

鬼咩!呀媽只有一個,話極佢都唔聽最後仲整親!有部分人做人子女真係自私到不得了,利字當頭咩都搵父母著數

男爵府

坐喺隔 ...

以前醫院做,有個病人阿婆
阿伯每日買呢樣煮嗰樣嚟探阿婆
阿婆不領情,態度仲要好差,阿伯唔出聲,繼續每日嚟探阿婆
個個都覺得阿婆好衰
護士忍不住問,阿婆喊住話阿伯後生時賭錢
得阿婆出去工作賺錢養家,有日放工返屋企幾歲大嘅女唔見左
阿伯賣左個女去賭錢
自此,就覺得凡事唔好睇表面

子爵府

呢句真

子爵府

blinkgogo 發表於 19-9-10 02:37
阿婆不領情,態度仲要好差,阿伯唔出聲,繼續每 ...

唉!可憐人必有可恨處。

男爵府

blinkgogo 發表於 19-9-10 02:37
阿婆不領情,態度仲要好差,阿伯唔出聲,繼續每 ...

呢句真

男爵府

wmkcnw 發表於 19-9-9 21:19

就是因為孝順果d 俾佢鬧走 或者 濫用孝順子女的努力,去不斷 ...

我都親身感受過。

公爵府

坐喺隔 ...

其實好簡單,利用佢的子女,阿婆以後唔好邦佢地睇仔女,唔比機會人利用自己

首頁

尾頁

跳至