懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

因為我之前有卵巢多囊,所以醫生都話我係會高風險會中妊娠糖尿,但估唔到個指數咁醜
未飲糖水: 5.4
飲左糖水: 9.8
好恐怖既數字好擔心,又好唔開心。有無JM同我經歷一樣,但最後會無事?有無JM有餐單分享下,睇下之後點食野控制。

複式洋房

angelchan04 發表於 19-9-10 10:19
因為我之前有卵巢多囊,所以醫生都話我係會高風險會中妊娠糖尿,但估唔到個指數咁醜
飲左糖 ...

呢個係營養師比我嘅餐單

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

複式洋房

Bellaaaa8 發表於 19-9-10 11:52
呢個係營養師比我嘅餐單

謝謝你,但瘦肉/魚,瓜/菜你會點整?因為我要返工,所以好煩

大宅

2019新春慶豚圓

Bellaaaa8 發表於 19-9-10 11:52
呢個係營養師比我嘅餐單

請問可以影埋一碗個份量係幾大碗嗎?謝謝

別墅

飲左糖 ...

我飲左糖水之後仲高過你.27週3住院住左9日.營養師一開頭俾1800卡既餐我食.食左兩三日到唔得.餐後兩小時仲係8-10.之前見營養師較一較餐.食1700.再加打胰島素針.胰島素針要調較打幾多度.所以係醫院住左9日咁耐.有啲要住一個月.打左針之後再跟營養師餐食.最重要!一日三餐後即刻散下步.行下.行30分鐘-45分鐘.呢個係住院護士同我講.最好一食完就即刻去行下.我宜家34週3.早兩個星期去私家照.醫生話我keep得好好.呀b到係大左兩個星期.羊水冇過多.好好.叫我保持.

別墅

飲左糖 ...

1.早餐最好食麥皮.因為粥糖份好高!我每日食8匙平既麥皮跟著就散步.

2.食中午飯前兩小時可以食小食.我就食兩塊芝麻餅同一包脫脂牛奶.

3.中午食大半碗紅米飯!白飯好高糖所以一定食紅米飯!2碗菜同手心大既肉類.中午生果因爲我打針所以係一齊食既!跟著散步!

4.食夜晚飯前兩小時食小食.我就食4塊芝麻餅!可以食其他咩瑪利餅.克力架餅等等!睇下營養師俾幾多份小食你食.我就全部到兩份.兩塊餅/一包奶.叫一份小食!

5.夜晚到係大半碗紅米飯.2碗菜同手心大既肉類.因為我打針所以生果係一齊食既!跟著散步!

6.訓前仲有一個小食!我到係兩份.所以係兩塊芝麻餅再加一包脫脂奶!

複式洋房

驚奇大媽 發表於 19-9-10 17:08

我飲左糖水之後仲高過你.27週3住院住左9日.營養師一開頭俾 ...

媽媽好厲害,咁依家你係今1700餐單加行30-45mins?因為我未見營養師,個期排到23號,呢段時間,我都想自己搵方法控制下先

別墅

飲左糖 ...

最重要睇營養師點同你調較.因為每個人到唔同!我飲糖水之前好似6.1!飲完好似係11!所以唔洗擔心.你應該控制飲食就冇問題!不過可能要日日吉手指!我宜家就一日吉4次手指!又係每個人唔同.有啲一日吉7次!

別墅

angelchan04 發表於 19-9-10 17:25
媽媽好厲害,咁依家你係今1700餐單加行30-45mins?因為我未見營養師,個期排到23號,呢 ...

因為我比較嚴重所以我自己會行足一個鐘.正常一般行30分鐘其實到可以.

複式洋房

驚奇大媽 發表於 19-9-10 17:26

最重要睇營養師點同你調較.因為每個人到唔同!我飲糖水之 ...

一諗吉手指就好驚。。。部機你租定買?幾錢?會唔會好痛?因為我連打針都驚同覺得痛

別墅

angelchan04 發表於 19-9-10 17:29
一諗吉手指就好驚。。。部機你租定買?幾錢?會唔會好痛?因為我連打針都驚同覺得痛
...

我醫院送既!不過啲試紙貴!50張$200幾!!我一開始到好驚!但俾起醫院個啲針.吉起上黎冇咁痛!我個隻針可以較吉落去幾深.愈淺就愈細力唔會太痛!醫院幫你吉個啲個啲痛好多!
就快做媽媽有好多野到要克服!要勇敢啲

複式洋房

驚奇大媽 發表於 19-9-10 17:33

我醫院送既!不過啲試紙貴!50張$200幾!!我一開始到好驚 ...

我會好好加油,多謝你分享

別墅

angelchan04 發表於 19-9-10 17:39
我會好好加油,多謝你分享

加油為左呀b幾辛苦到值得

複式洋房

angelchan04 發表於 19-9-10 13:47
謝謝你,但瘦肉/魚,瓜/菜你會點整?因為我要返工,所以好煩

我好少屋企食,基本上都係出面食

複式洋房

Bellaaaa8 發表於 19-9-10 18:55
我好少屋企食,基本上都係出面食

岀去食都可以。。。你食咩?因為我都要返工,要岀去食,但唔知應該點食

複式洋房

飲左糖 ...

我跟番哩個餐單!血糖係控制到既,部血糖機醫院推薦買既,係隻筆來既,無醫院D蓋既個只咁痛

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

洋房

angelchan04 發表於 19-9-10 22:24
岀去食都可以。。。你食咩?因為我都要返工,要岀去食,但唔知應該點食
...

我都有成日出街食!

早餐我會食蕃茄湯通粉/意粉, 粉類大概食剩1/3到就差唔多, 配料可以揀一隻全熟煎蛋或者少少肉類. 飲品我無戒凍嘢, 所以會叫凍檸茶走甜.

午/晚餐我會食一平碗飯/麵 (自己食就叫少飯/麵la), 再加大概一個手掌心咁大份ge肉類 (唔好食肥肉同皮), 菜類就任食食到飽. 記得食咩都好, 喺碗邊'high'走啲獻汁同油. 通常咁出街食個指數都會好靚仔 :)

lunch time出街食最簡單就係食碗粉麵, 其中一款餸要叫菜. 又或者瘦叉飯走汁, 再加碟菜. 兩餸飯都可以, 1個菜+1個肉就ok.

夜晚我有時會食下西餐, 叫魚類最穩陣, 通常有埋薯蓉同菜就好夠飽. 中餐就叫啲清少少ge餸, 例如西蘭花魚柳, 蒸魚, 切雞/油雞自己走肥走皮, 清炒蔬菜, 炒四季豆, 蕃茄炒蛋, 蒸水蛋嗰啲. 避開咖哩, 煎炸, 同埋獻汁, 咁應該好安全ga la! 試過泰國嘢都無事, 炒椰菜苗+燒豬頸肉+一平碗炒河粉, 兩個鐘後度個血糖都ok!

加油! 唔駛太緊張. 我都中左糖尿, 而家有時都會比自己放鬆下, 食下cheat meal. 保持心情好對血糖都有好處ga.

複式洋房

tummiere 發表於 19-9-11 00:08
我都有成日出街食!

早餐我會食蕃茄湯通粉/意粉, 粉類大概食剩1/3到就差唔多, 配料可以揀一隻全熟煎蛋或者 ...

wo。。。你呢個餐單好生活化,好正
我今日已經係每餐散步30mins
我會加油

洋房

angelchan04 發表於 19-9-11 00:16

wo。。。你呢個餐單好生活化,好正

我嗰時聽完營養師講座好擔心ga
食咩都計住計住
營養師派嗰本天書隨身拎住check每樣食物可以食幾多

大概1-2星期之後開始上手
心入面有個譜咩食得咩唔食得
其實好多餐廳都可以去食ga
只要識嗌就ok!

而家就算身邊人叫啲邪惡ge餸,我都會走汁走皮走肥咁食一兩啖
總之最後度個血糖數ok就得

如果戒到勁清淡, 餐餐都靜係白飯烚菜蒸魚, 我諗我會產前抑鬱

複式洋房

tummiere 發表於 19-9-11 01:44
我嗰時聽完營養師講座好擔心ga
食咩都計住計住
營養師派嗰本天書隨身拎住check每樣食物可以食幾多

你粉麵會食咩?

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊