懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

想請教話坐月食雞好,如果無時間去街市,冰鮮可以?或者食急凍雞柳,扒嗰D 有無用?海南雞飯可以食?

回覆 Mirabun 的帖子

Hello Mirabun, 坐月時候既飲食建議以清淡同少油為主, 補充足夠蛋白質有助傷口愈合, 飲食上可以食多d肉、魚、蛋、雞等, 食材方面, 不論新鮮/冰鮮的都能為身體提供蛋白質, 但使用新鮮食材對營養保存就更加好啦, BB出左世幾耐呢?

NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

水晶宮

Mirabun 發表於 19-9-11 09:47
想請教話坐月食雞好,如果無時間去街市,冰鮮可以?或者食急凍雞柳,扒嗰D 有無用?海南雞飯可以食?
...

新鮮同冰鮮,營養價值其實差唔多。覺得冰鮮較差係有啲人嘅口味同習慣問題。是否全雞,又係同樣道理啦。例如我,唔食雞腿雞翅又唔食骨,要全雞嚟做咩?

複式洋房

Chloe@NUTRICIA 發表於 19-9-11 16:45
回覆 Mirabun 的帖子

Hello Mirabun, 坐月時候既飲食建議以清淡同少油為主, 補充足夠蛋白質有助傷口愈合, ...

多謝你,BB 十月中先出世,因為老公要返工又無請陪月,所以想了解定先。

複式洋房

EstrellaDamm 發表於 19-9-12 01:07
新鮮同冰鮮,營養價值其實差唔多。覺得冰鮮較差係有啲人嘅口味同習慣問題。是否全雞,又係同樣道理啦。例 ...

我連斬雞都不會,全雞煲湯就得

水晶宮

Mirabun 發表於 19-9-12 11:27
我連斬雞都不會,全雞煲湯就得

我頂多全隻蒸或焗熟,撕啲肉嚟食 唔會斬咁麻煩
Mirabun 發表於 19-9-12 11:26
多謝你,BB 十月中先出世,因為老公要返工又無請陪月,所以想了解定先。
...

唔好客氣 如果媽媽自己坐月 ,急凍、冰鮮肉類會比較方便,急凍、冰鮮肉類如果做好保存及解凍,係解凍後盡快食用,營養價值和新鮮唔會有太大分別,建議先去皮才煲雞湯會比較健康架。 媽媽清楚分娩先兆嗎?

NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

複式洋房

Chloe@NUTRICIA 發表於 19-9-12 18:10
唔好客氣 如果媽媽自己坐月 ,急凍、冰鮮肉類會比較方便,急凍、冰鮮肉類如果做好保存及解凍,係解 ...

有看過書和網上 blog 的媽媽講分娩先兆
Mirabun 發表於 19-9-16 09:36
有看過書和網上 blog 的媽媽講分娩先兆

留意住3樣分娩嘅先兆: 陣痛(越黎越痛、越黎越頻密,為時較長,唔會因為改變下姿勢而停止)、見紅(帶紅或者粉紅黏液)、穿水(係水狀和無色無味,冇特定流幾多,可以少少咁滲又可能pop一下洶湧澎湃咁流),有出現其中一樣就到醫院,順順利利呀!

男爵府

我都係十月中生,自己坐月,老公買送
同你一樣唔食斬雞,諗住去超市買一份份斬好個d咋

複式洋房

Chloe@NUTRICIA 發表於 19-9-16 18:06
留意住3樣分娩嘅先兆: 陣痛(越黎越痛、越黎越頻密,為時較長,唔會因為改變下姿勢而停止)、見紅(帶紅或者粉 ...

very useful, thank you

複式洋房

fakyman 發表於 19-9-17 11:27
我都係十月中生,自己坐月,老公買送
同你一樣唔食斬雞,諗住去超市買一份份斬好個d咋
...

你屋企近超市都好,我係純住宅區,咩都無,所以要諗定定儲糧。
Mirabun 發表於 19-9-17 11:42
very useful, thank you

首頁

尾頁

跳至