懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

Last M Date 17/7, 31/7 交功課, 有用CB Check 所以知道係1/8 排卵, 之後就冇交功課BINGO之後5w5第一次見醫生,
當時得胎囊0.64cm咩都冇(我上網睇過size細左)
醫生冇特別既comment只係話比d時間佢生長, 就開左安胎藥旁身
6w6個朝去完廁所一抺見紅, 杰杰地啡得黎近紅
超驚, 由於跟開既醫生個日睇我唔到, 我就仆左去第2到睇
照完陰超醫生話已經過左一星期, 但都係得胎囊0.87cm生得太慢
叫我心理ready好既話可以即刻塞藥同叫我都唔洗食安胎, 冇意思
唔好玩啦....我梗係未ready好啦, 我將個情況同左我跟開既醫生講
佢叫我照食到唔流血, 等一星期後再番去覆診

我哩個星期做好曬心理有曬準備
噚日7w5番去見醫生
陰超後見到而家有胎芽但size得5w5, crl係0.24cm 有生長但比正常細左2w
如果我冇記錯排卵, 應該唔會細咁多
醫生叫我唔好食安胎, 睇下佢會唔會自動流走
如果唔自己流, 就下星期(因為黎緊中秋)再去急證室話自己出血
等政府醫院照下.因為唔得既話政府會開藥同跟埋, 又唔洗錢

我而家好矛盾, 咁即係等佢生長定等佢流走?感覺好似生死未卜咁
我希望唔得就盡快處理, 重新做人...
有冇JM有類似經驗可以SHARE下呀

男爵府

其實可以照食安胎藥,如果個胎有問題嘅無論你點樣食,佢都係會溜走

大宅

唔知會唔會我諗多左 . 如果佢長大比正常慢左咁多, 出世都好多手尾跟

大宅

如果我係你...我會照食安胎藥,比個機會BB,可能BB自己都努力緊呢?
唔好咁快放棄,依家重早,會唔會考慮睇多個私家醫生聽下意見?

大宅

回覆 amychuu 的帖子

我而家冇食但又冇流, 睇左兩個西醫...一個就上星期斷定左叫我塞藥, 另一個就話奇蹟即係細機會, 但有機會發生。第三個將會係政府醫生

別墅

其實另外一個醫生都話有機會,照樣等待着先啦

大宅

Miumiu214 發表於 19-9-11 11:49

我而家冇食但又冇流, 睇左兩個西醫...一個就上星期斷定左叫我塞藥, 另一個就話奇蹟即 ...

坦白講,聽好多CASE..政府多數係咪都話你作小產/唔要得...令人好氣餒的
有D媽媽心大心細,即刻去私家,醫生多數會再觀察..唔會咁快斷定...

現在你週數尚小,一路觀察下先,講真BB是緣份,係你的話一定係你
堅持下先,到最後如果成長真係唔理想,都重有時間作決定~~
加油~祝好孕!

大宅

多謝, 當聽到醫生叫我塞藥後, 我喊左一日同自己講面對現實說服左自己放下, 突然又同我預期既結果有D出入
令到個人好亂

複式洋房

Miumiu214 發表於 19-9-11 12:16

多謝, 當聽到醫生叫我塞藥後, 我喊左一日同自己講面對現實說服左自己放下, 突然又同 ...

我send左訊息俾你

別墅

Miumiu214 發表於 19-9-11 11:20
Last M Date 17/7, 31/7 交功課, 有用CB Check 所以知道係1/8 排卵, 之後就冇交功課BINGO之後5w5第一次見醫 ...

pm左你呀!加油

男爵府

加油,祝痴實呀!

複式洋房

Miumiu214 發表於 19-9-11 11:20
Last M Date 17/7, 31/7 交功課, 有用CB Check 所以知道係1/8 排卵, 之後就冇交功課BINGO之後5w5第一次見醫 ...

唔好諗咁多 多d休息 安好個胎 既然有緣份bb黎左搵你要相信佢
祝bb痴實你

首頁

尾頁

跳至