家庭理財

跳至

首頁

尾頁

男爵府

本身有一層2xx 尺單棟樓收租(在油麻地)收$10000左右。 現租客唔租,要搵新租客。 一直都覺油麻地比較雜,怕撞到麻煩租客。 大家可否比些意思.
1)繼續放租油麻地間屋,收到的租都是放定期,或遲些買藍籌股票
2)賣咗油麻地間屋(估值$3.6 m), 買返大屋苑$6-7m, 做5成按揭,收到既租用來供樓,唔夠補貼些小都可以.

謝謝(emoji)(emoji)

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

夢妮 發表於 19-9-11 14:04
本身有一層2xx 尺單棟樓收租(在油麻地)收$10000左右。 現租客唔租,要搵新租客。 一直都覺油麻地比較雜 ...

2)如果你補貼少少無所謂

不過如果遇到職業租客都係麻煩
不要從別人的嘴裡去認識我

男爵府

我都想選2,但大型屋苑收租回報無單楝咁好, 所以都真係唔知點選好

珍珠宮

夢妮 發表於 19-9-11 19:18
我都想選2,但大型屋苑收租回報無單楝咁好, 所以都真係唔知點選好
...

咁其實你自己個心都偏向1.

咁簡到好租客先租囉

油麻地旺區,總有好多人想住

子爵府

本身有一層2xx 尺單棟樓收租(在油麻地)收$10000左右。 現租客唔租,要搵新租客。 一直都覺油麻地比較雜 ...

想知道你間屋在油麻地邊頭, 樓齡大約幾多?本人有興趣想租/買.......介唔介意PM 我 :)

男爵府

小mama 發表於 19-9-11 19:22
咁其實你自己個心都偏向1.

咁簡到好租客先租囉

都想選2, 因option 1 收咗的租都唔太識投資, 選2就可用$3.6m 買 6m 既樓(當要慢慢供),所以想來想去...

珍珠宮

夢妮 發表於 19-9-12 16:28
都想選2, 因option 1 收咗的租都唔太識投資, 選2就可用$3.6m 買 6m 既樓(當要慢慢供),所以想來想去.. ...

如果係我,我會選1

我唔會怕唔識投資,只怕冇本錢投資,最多做定期,都有2.4 厘

子爵府

虎到金來勳章

要計埋印花稅, 經紀佣金, 同埋過銀行壓測。一動不如一靜。

更重要樓主現時間屋已吉左,而又無目標屋苑,碼如先收租,再用一年死約時間物色換那

男爵府

回覆樓主:

選2 換區換樓
平價樓易有租霸
超低息年代
做按揭租客代供
就係最簡單而又安全的投資
6百萬買屋苑私樓
或者已補價居屋(管理費較平,落袋嘅錢自然多左,分支家庭多,吉屋甚少,好快就租出)
放租係唔錯嘅選擇

首頁

尾頁

跳至