在職全職

跳至

首頁

尾頁

男爵府

講返小小背景,我係外國生活,有間蚊型批發公司。而我堂嫂係剛剛先真真正正留港生活,佢本身係內地開書店。

本身我同佢一d都唔熟,係因為我仔同佢細女出生日子好近,所以先開始用wechat聯絡。我地多數都係傾下小朋友既野,我亦經常寄小朋友食用品比佢,佢亦介紹左唔少生意朋友同我入貨。直到今年年初,佢覺得黎到香港會無所事事,所以想開間舖打發下時間。咁佢就想同我合作開舖,我自己一直都話無多餘時間去打理多間舖。但亞嫂成日叫我考慮,話一家人有錢齊齊揾。佢重真係去沙田搵舖位,我見而家香港咁亂,重邊有信心開舖呢?佢話而家可以同業主傾平租...續

男爵府

回覆樓主:

其實我已經唔係第一次同佢講我自己已經好忙,分身唔到去處理,但係我可以供貨比佢,想要咩貨都會盡量同佢搵!但佢都重係死心不息,成日叫我考慮!

我開始覺得好煩,做乜要迫人一齊合作?其實佢又唔熟悉香港個市場,開舖唔一定賺錢架嘛,由其係開實體舖,我怕賺埋唔夠比租金! 究竟點講佢先明白呢?我同佢講到好攰,好想同我堂哥講,但又怕影響到大家關系!

呻完舒服好多

子爵府

企硬

同親戚有錢銀關係就會變得好複雜

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

V塞娜 發表於 19-9-12 15:14
其實我已經唔係第一次同佢講我自己已經好忙,分身唔到去處理,但係我可以供貨比佢,想要咩貨都會盡量同佢搵 ...

我都覺得要企硬,有乜直接講。第日少左聯絡都冇辦法啦。

男爵府

KoneyB 發表於 19-9-12 20:48
企硬

同親戚有錢銀關係就會變得好複雜

我一直就係怕影響關係,所以更加唔想一齊開舖,我明知自己無時間,亦知自己有要求。但我感覺到我堂嫂真心覺得一齊合作係無問題,我一直推佢,亦講得好直接明白,唔知係咪大家文化差異,佢地成日話一家人,唔洗計得咁清楚。

男爵府

bosch 發表於 19-9-13 02:25
我都覺得要企硬,有乜直接講。第日少左聯絡都冇辦法啦。

直接到堂哥講?

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

V塞娜 發表於 19-9-13 02:36
直接到堂哥講?

有時真係文化差異,有d大陸人係熱情好多。早排我領教過,大陸同澳門,美國d 親友真係好熱情好客,好彩佢地都係出自善意。

我諗要不停拒絕你堂阿嫂, 鬥長氣。無啦啦同堂哥講又好似將d女人野燒埋佢度... 但如果堂哥主動講就梗係順便同佢講。

男爵府

bosch 發表於 19-9-13 06:28
有時真係文化差異,有d大陸人係熱情好多。早排我領教過,大陸同澳門,美國d 親友真係好熱情好客,好彩佢地 ...

無錯無錯,真係好熱情,重熱情過我d西人朋友。乜都話:沒問題!行行!都可以!(國語mode)

子爵府

虎到金來勳章

V塞娜 發表於 19-9-13 07:41
無錯無錯,真係好熱情,重熱情過我d西人朋友。乜都話:沒問題!行行!都可以!(國語mode)
...

企硬say no。

子爵府

虎到金來勳章 HiPP勳章(1) 好媽媽勳章

回覆樓主:

你淨供貨佢拖數都唔知點追好啦。不要有錢銀瓜葛好d囉。
我B仔10月4日出世. 3.78KG
18MTH 15KG,84.5CM
13MTH 13KG,82.5CM
10MTH 12.42KG(連衫)
6MTH 10.08KG,72.5CM
5MTH 9.8KG(連衫)
4MTH 8.73KG,68CM
3.5MTH 8.98KG(連衫)
3MTH 8.4KG(連衫)
2MTH 6.9KG,61.5CM
1MTH 5.2KG

男爵府

princessgw 發表於 19-9-13 10:48
企硬say no。

其實已經企到好硬

男爵府

heidys 發表於 19-9-13 15:29
你淨供貨佢拖數都唔知點追好啦。不要有錢銀瓜葛好d囉。

咁我又唔怕佢拖數既~只係真係無時間開多間店,加上自己又唔識係facebook做宣傳。我堂嫂連facebook account都無 但好認同家人最好就唔好有錢銀瓜葛!

翡翠宮

話冇時間兼冇$.屋企近排用了一大畢$.短時期冇錢投資.

公爵府

MommyPanel勳章 2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回

你話無錢開多間鋪~

男爵府

ngwong2 發表於 19-9-14 11:41
話冇時間兼冇$.屋企近排用了一大畢$.短時期冇錢投資.

其實一直都話左無時間,都推左咁多次,我亞嫂都好似聽唔明定唔想明咁。

男爵府

APIGMA 發表於 19-9-14 18:53
你話無錢開多間鋪~

我怕佢會話:我出住先!
感覺佢係得閒無事做,要開舖頭打發時間!

公爵府

MommyPanel勳章 2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回

V塞娜 發表於 19-9-15 04:26
我怕佢會話:我出住先!
感覺佢係得閒無事做,要開舖頭打發時間!
...

咁即係你呀嫂本身都有錢

男爵府

APIGMA 發表於 19-9-15 16:09
咁即係你呀嫂本身都有錢

都有d架!所以唔關錢事!

瑪瑙宮

V塞娜 發表於 19-9-13 07:41
...

完全係咁樣, 我想像到你拒絕到冇晒辦法. 不過佢地應承得又真係做得到, 仲有做野真係好快手.

我d 大陸親戚乜野工都做, 可能見唔掂就果斷地即刻轉行, 轉到搵到食至長做, 好有魂力好犀利.

首頁

尾頁

跳至