婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

別墅

Del

水晶宮

回覆樓主:

小D見,好似我哥講話佢外母唔貴唔會食,咩節日一定係酒店食自助餐,仲要請埋外母姨媽班親戚,因為咁同大嫂嘈過好多次,問題係呀哥唔係搵好多,而家呀哥小見外母話之呀嫂嘈!

複式洋房

尋日我男家出去食飯都係
明明我老公阿哥一家都有份食

但俾錢只係我老公俾
佢阿哥唔會問幾錢 平分一半

明明係佢阿哥想出去食
但俾錢就我老公俾
真睇唔過眼 但我唔會講啲咩
只係睇死我老公阿哥 咁做人阿哥都得

子爵府

其實我覺得你老公冇乜問題
一家人點解食餐飯都要做戲?
同埋佢肯請係心意 唔係必然嘅

男爵府

回覆 AppleBaby18 的帖子

以後你比錢,話係你老公比你找數嘅,咁得唔得?一家人難得食飯,開開心心,有限錢。
如果今次食好貴,下次食間平d,又或者隔耐d先出去食

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

真係中學時代 "請客" 咁

男爵府

AppleBaby18 發表於 19-9-14 04:01
平時好少一家人食飯,但當大家約到食飯既時候我老豆就好似想食左c6隻車咁,有幾貴食幾貴,其實c6俾既錢咪又 ...

其實我覺得你老公冇乜問題。男人冇女人諗咁多咩親戚人情世故關係俾錢搶埋單圖。可能對佢黎講,一家人食飯今次你俾下次我俾冇乜所謂,邊會諗外母塞錢又其實係做場戲其實老婆心入面想佢搶張單黎俾... er... 我覺得男人真係冇諗咁多。係你同你媽喺度做大龍鳳。你想你老公搶埋單你喺當下就應該細細聲叫佢搶埋單。其次,如果我係你老公睇得出外父專登搵我次次請食貴飯我更加唔會搶埋單,等你老婆同囡去搞掂佢。唔係請唔起,而係心態唔好。

大宅

開心吸收勳章

平時好少一家人食飯,但當大家約到食飯既時候我老豆就好似想食左c6隻車咁,有幾貴食幾貴,其實c6俾既錢咪又 ...

我覺得你老公冇問題wo, 既然你知道你爸爸係特登既,點解唔直接同佢講叫佢唔好食咁貴 ?

男爵府

你老豆心態係咪知你老公唔識做,特登食大佢

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

下次book間你老公有信用咭優惠嘅餐廳, 埋單時自然叫你老公俾咭. 返屋企你俾番錢你老公, 咁你老豆就覺得你老公請, 你老公又唔會有俾人揾笨嘅感覺.

翡翠宮

回覆樓主:

以後你比錢咪食幾貴都OK囉

複式洋房

回覆樓主:

其實好簡單有你畀咪得囉。 男家食飯老公比,女家食飯老婆比。各自家庭有各自習慣,各自比最好。 你有冇係男家度搶埋單。 如果冇,咁點解你老公又要喺女家都搶單。 好多嘢相對, 如果老公有要求你喺男家族
搶單,咁你老公應該都要做。 唔係有沒有錢或者有沒有心的問題,係習慣問題。況且唔係個個懂人情世顧

男爵府

我家食飯我比錢,佢家食飯佢比錢,

首頁

尾頁

跳至