時政擂台

跳至

首頁
12345...7

尾頁

複式洋房

我親戚係國泰做, 琴晚話國泰要cut成超過400班航班。上兩個禮拜搭CX係溫哥華飛返香港,全機只有3分之1滿,真係飛一班蝕一班。

【明報專訊】反修例風波持續,訪港旅客及港人出遊需求均呈疲態,導致國泰航空(0293)8月來港客運量急劇下跌38%。《南華早報》昨報道稱,公司正削減部分長途航班,進一步削減成本。本報向國泰查詢獲回覆指出,基於本周三(11日)所公布的客、貨運量數據的通告中,已表明會實施短期應變措施,包括按需求調整運力,另外公司會整合部分航線的班次,當中前往印尼棉蘭及直飛往都柏林的航班將會由下月起陸續停飛。

chloepapa  政治及有關爭拗話題或最終演變成相關討論,現已移到時政擂台  發表於 19-9-14 11:26

複式洋房

國泰表示,現時年內未來數月的預訂水平大幅下降,因此會實施短期應變措施,包括按需求調整本年冬季(由今年10月底至明年3月底)的運力。另外,公司會整合部分航線的航班班次,國泰港龍每周3班前往印尼棉蘭的航班會由下月27日起停止服務,涉及的班次為KA359,原定每逢周一、四及六提供服務;從11月7日起,國泰每周4班直飛都柏林的航班會暫停,並將改為夏季季節服務,涉及的班次為CX301,原定每逢周一、三、四及六提供服務。

子爵府

畀面勳章

客運下跌原因之一應該係 怕左你班isis attendants,點知你會唔會飛飛下突然要光復,命仔緊要

bull2015    發表於 19-9-14 11:46

侯爵府

回覆樓主:

班暴徒話要破壞香港經濟丫嗎,而家咪成功囉,仲要多謝個二百幻支持者。

水晶宮

LingWong1620 發表於 19-9-14 07:54
我親戚係國泰做, 琴晚話國泰要cut成超過400班航班。上兩個禮拜搭CX係溫哥華飛返香港,全機只有3分之1滿,真 ...

他們自找的!希望香港人有其他航空選擇!
自由太多會令世人失去平衡

珍珠宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

黑衣以為大陸人唔嚟香港,覺得好高興,但其實世界各地嘅人都怕左香港班黑衣人。

黑衣以為西方人會支持佢地,但其實大部份西方人都討厭擲汽油彈,放火呢d行為,知道黑衣係暴徒。覺得香港亂,會避免來港。

珍珠宮

2024年龍年勳章

calvin1230hk 發表於 19-9-14 07:58
班暴徒話要破壞香港經濟丫嗎,而家咪成功囉,仲要多謝個二百幻支持者。
...

班航空服務員在機場示威時,仲覺得好威威,而家佢地玩死公司,玩死埋佢地自己。

伯爵府

CX最多黑衣曱甴,佢哋攬炒成功,一定好開心

水晶宮

回覆樓主:

佢地鍾意罷工咪岩晒囉!而家冇人來日日罷都得

侯爵府

woodpecker 發表於 19-9-14 08:06
班航空服務員在機場示威時,仲覺得好威威,而家佢地玩死公司,玩死埋佢地自己。
...

呢班人覺得幸福係必然嘅,唔會珍惜。
生意差裁員,減少D搞事嘅咪好囉,還掂佢地又咁唔滿意間公司。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

航空公司節流方案多的是,受影響嘅係市民

大宅

其實每間公司都有黃絲聲音,就算人數少都好大聲,國泰唔例外。但呢度好多人話CX抵死,空中服務員抵死,其實咁對其他默默工作嘅員工好唔公平。試問,你哋公司有冇黃絲?咁你公司如果裁員,有人話你哋抵死你點諗?

子爵府

calvin1230hk 發表於 19-9-14 08:10
呢班人覺得幸福係必然嘅,唔會珍惜。
生意差裁員,減少D搞事嘅咪好囉,還掂佢地又咁唔滿意間公司。
...

咁魚翅 HR要開始做嘢,整定裁員計劃名單,記住俾曱甴crews, 求仁得仁,俾佢地攬炒成功,全身投入抗爭呀!

子爵府

Pianocake 發表於 19-9-14 08:26
其實每間公司都有黃絲聲音,就算人數少都好大聲,國泰唔例外。但呢度好多人話CX抵死,空中服務員抵死,其實 ...

咁上手的管理層縦容包庇,以為會對公司沒有影響,是太天真,魚翅相信是黃C溫床,咁咪乘機,掀起被,打曱甴除害,反正也失驚無神罷工請病假啦,咁要裁員我支持先裁,始作俑者,反正一查三罷,邊個有返,邊個無返,一目了然

大宅

ASJ2008 發表於 19-9-14 08:33
咁上手的管理層縦容包庇,以為會對公司沒有影響,是太天真,魚翅相信是黃C溫床,咁咪乘機,掀起被,打曱甴 ...

其實國泰幾時有罷過工?

子爵府

MM2H 發表於 19-9-14 08:10
航空公司節流方案多的是,受影響嘅係市民

唔夠客,自然要cut, 否則開一班,蝕一班,皮費好重,票價反而會下調,乘客未必不受惠!

子爵府

Pianocake 發表於 19-9-14 08:36
其實國泰幾時有罷過工?

請你查閱八月初的新聞,八月五日一天已經有近200班魚翅系的航班因罷工取消了

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

侯爵府

ASJ2008 發表於 19-9-14 08:28
咁魚翅 HR要開始做嘢,整定裁員計劃名單,記住俾曱甴crews, 求仁得仁,俾佢地攬炒成功,全身投入抗爭呀!: ...

滿足晒佢地啦

男爵府

LOVEMANDY 發表於 19-9-14 07:58
客運下跌原因之一應該係 怕左你班isis attendants,點知你會唔會飛飛下突然要光復,命仔緊要
...
我都會怕,所以嚟緊都唔會選國泰飛住

bull2015    發表於 19-9-14 11:51

男爵府

Pianocake 發表於 19-9-14 08:26
其實每間公司都有黃絲聲音,就算人數少都好大聲,國泰唔例外。但呢度好多人話CX抵死,空中服務員抵死,其實 ...
而家裁員啫,唔係摺埋嘛。除非老板係傻既,否則正路會裁班唔理公司死活,話罷工就罷既員工,一定留低班安份既員工。咁有咩咁惨呢? d人罷得工就預左有呢個危機啦,唔係低智到唔知呀?

首頁
12345...7

尾頁

跳至