懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

男爵府

岩岩驗血報告出左甲狀腺係4.77, 屬甲狀腺不足,上網睇懷孕頭3個月甲狀腺不足對bb 智力有影響, 而家都成4個幾月,咁遲先發現會唔會太遲。
醫生建議食甲狀腺藥,好擔心會有負作用,請問有媽媽有經驗分享嗎?

大宅

甲狀腺補充劑無副作用,一定要食呀

大宅

BB吾止頭3個月腦部發肓, 生長過程都會KEEP住發育, 所以吾洗擔心..藥一定要照食, 自己都要食多D魚和紫菜...香蕉,奇異果等等, 我就因為食南記魚肉春卷,搞到甲高了好多.

洋房

ayako 發表於 19-9-20 06:36
岩岩驗血報告出左甲狀腺係4.77, 屬甲狀腺不足,上網睇懷孕頭3個月甲狀腺不足對bb 智力有影響, 而家都成4個 ...

我一向都係甲低,發現有左2個月先再食補充劑,4個月先調整正常,但仔仔出世無野,依家8個月好精靈。我覺得唔需要太擔心。孕期內食番補充劑充無野。

大宅

藥可以食,醫生話食得就要食。
我tsh 5.幾,食緊thyroxine 25mcg

別墅

monmonyy 發表於 19-9-20 11:22
BB吾止頭3個月腦部發肓, 生長過程都會KEEP住發育, 所以吾洗擔心..藥一定要照食, 自己都要食多D魚和紫菜... ...

點解食魚肉春卷人會甲高?

大宅

Mag1010 發表於 19-9-20 13:19
點解食魚肉春卷人會甲高?

因為做魚的成份麻, 我本身係甲高, 醫生叫我吾好食甘多魚蛋, 魚肉燒賣等等。但無戒口, 愈食愈高

子爵府

回覆 ayako 的帖子

一定要食,因為鉀唔夠係會增加流產風險,同胎兒發育

我成個孕期都有食,因為係懷孕前已知道,所以一直都定期抽血check住

男爵府

kamo92002 發表於 19-9-20 11:43
我一向都係甲低,發現有左2個月先再食補充劑,4個月先調整正常,但仔仔出世無野,依家8個月好精靈。我覺得 ...

多謝你,請問你當時個tsh指數大約係幾多?

男爵府

HOPEFORBB 發表於 19-9-20 15:48

一定要食,因為鉀唔夠係會增加流產風險,同胎兒發育

醫生話隻藥唔可以同其他維他命一齊食,又要食早餐前60分鐘食,咁係咪食完過左60分鐘可以食返孕婦維他命?
上次太驚青醒唔起問個醫生

男爵府

xanexane 發表於 19-9-20 12:33
藥可以食,醫生話食得就要食。
我tsh 5.幾,食緊thyroxine 25mcg

Thanks, 你係第幾週開始食架?

男爵府

monmonyy 發表於 19-9-20 11:22
BB吾止頭3個月腦部發肓, 生長過程都會KEEP住發育, 所以吾洗擔心..藥一定要照食, 自己都要食多D魚和紫菜... ...

我都好鐘意食南記春卷

大宅

ayako 發表於 19-9-21 04:51
Thanks, 你係第幾週開始食架?

懷孕第4周發現tsh比未懷孕前高咗一倍幾,
即時book私家睇,我5週開始食藥~

大宅

我都係甲低 由6週keep住有食藥,醫生話要食到生

男爵府

Sbbxoxo 發表於 19-9-21 11:55
我都係甲低 由6週keep住有食藥,醫生話要食到生

Thanks, 你tsh 有幾多?

子爵府

Yes 要空腹食,隔咗60分鐘就可以食早餐,之後食返維他命

複式洋房

回覆樓主:

我反而係生完之後驗血先發現甲低左有冇人知道會有咩影響??定係其實冇乜野事??
同埋想問下你地係有BB嗰時點樣發現自己甲低??

男爵府

HOPEFORBB 發表於 19-9-21 14:22

Yes 要空腹食,隔咗60分鐘就可以食早餐,之後食返維他命

Thanks

男爵府

Joyceohho 發表於 19-9-21 15:36
我反而係生完之後驗血先發現甲低左有冇人知道會有咩影響??定係其實冇乜野事??
同埋想問下你地係有BB嗰 ...

我只係覺得好易攰、瞓得差同埋有嘔心感覺,但我以為係一般妊娠反應無特別理,係醫生例行驗血時,報告話驗到甲狀腺低先知。

複式洋房

ayako 發表於 19-9-21 17:32
我只係覺得好易攰、瞓得差同埋有嘔心感覺,但我以為係一般妊娠反應無特別理,係醫生例行驗血時,報告話驗 ...

醫生有冇講對你之後日常有冇影響定係懷孕因素而低左??
我依家生完至知,佢幫我排左個期話遲啲驗多次睇下仲有冇低到??
我問佢係咪懷孕影響又話唔清楚係咪

首頁

尾頁

跳至