自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

Sorry, 我想講, 我報咗嗰劣堂
尖咀 學煮西餐 蔡SIR

上星期幾 & 幾點就唔講啦, 因為啱啱先開始

1. 明明準時上到去, 但係D同學已經開始緊切野
2. 咁第一次上, 唔知D野放邊係咪好正常先, 但冇人同你講D袋放邊, D椅係要自己攞, 自己係邊張枱, 放錯坐錯都會比人黑面, 西聲同你講呢到唔坐得, D椅係佢既.
3. 阿SIR係唔會講佢做緊咩, 落咗D野材料, 煮幾耐, 自己領悟啦
4. 每堂煮兩個餸, 我除咗攪咗幾下, 煎咗自己塊扒外, 其他都係阿SIR做
5. 塊扒, 唔知點解已經係"葉"好咗, 又係唔知點"葉"
5. 阿SIR 吹水多過教

但係我已經係報實習班, 冇諗過係咁, 學唔到野, 淨係食咗餐飯咁.

之前係工聯會係報過中菜班, 完全唔同.
阿SIR會先講下份食譜有D咩材料, 點揀, 同學又會問下點解會落呢個咁
之後就阿SIR 先示範點切, 再到學生切, 阿SIR再指點下
再嚟係點"葉" 點炒嗰過程, 阿SIR都係會先示範, 再到學生.

伯爵府

回覆樓主:

尖沙咀長咩大厦果度?以前上夜晚堂個呀Sir好好咖。雖然唔係實習堂但講得好清楚,又易明。咦,如果實習班應該係對面乜乜工會至啱,長乜大厦應該無實習。

下次試吓報佐敦近廟街果個中心。

男爵府

其實可能睇你學咩時間同好唔好彩, 我就係唔多好彩,但都學過一段時間, 感覺咩課程都好, 總有幾位長期學員同老師好熟, 跟住就係佢地嘅世界, 你學唔學到要靠你自己, 或者係d老師做生意嘅黃金時間
依家覺得上YouTube學仲好

禁止訪問

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

我學過裁剪
當我地天才咁,一大班圍住睇佢車,係車1/3,反,咁車,再夾返呢度,再反再車

睇一次識鬼咩!

公爵府

牛年勳章

我囝囡學過西廚, 好悶, 看呀sir整, 無咩落手機會

子爵府

牛年勳章 畀面勳章

我上過日文,個阿sir,態度串串貢,由第一堂就話日文好難架,你地蠢學吾識,到最後一堂都係咁講

珍珠宮

回覆樓主:

尖咀西厨個廚房,好得人驚架,我之前有講過,喺the 0ne對面,汚糟到呢

大宅

回覆 ilovebb2019 的帖子

就係長X大廈, 本書係寫明實習, 所以先報.
不過下次真係唔會再報呢個中心, 唔想再中

大宅

回覆 wspencer 的帖子

上次嗰中菜好好, 所以先報西餐, 點知中咗劣班.報名又冇寫邊個老師教, 唔通下下講彩數咩.

不過呢班真係有2公婆, 應該成日上呢個阿SIR堂, 幫晒阿SIR口, 又好似助教上身.

最好笑, 佢話上西餐最抵, 因為D材料貴, 唔似面包咁, D面粉唔值錢.

大佬呀, 我嚟係學野, 唔係回本囉,
好似呢堂咁, 又學唔到野, 唔通真係嚟食咩

所以有學過劣班既, 都講講呢間有咩堂, 邊個老師唔多得, 等大家唔好再晒錢

wspencer    發表於 19-9-23 15:23

大宅

回覆 CMMANDY 的帖子

我嗰日上堂就係咁, 好無奈
又學唔到野

大宅

回覆 耕田妺 的帖子

尖咀嗰廚房已經好過土瓜灣嗰個, 我覺得.土瓜灣係酒樓嗰D,
阿SIR係用酒樓嗰D示範, 但到我地整, 係用GAS爐

咁尖咀嗰個, 阿SIR 一張枱係出面, 跟住有3張, 每張8個爐頭, 好好多架啦

當然一分錢一分貨, 煤氣中心 同ABC 嗰個真係環境靚, 但價錢貴幾倍

子爵府

回覆樓主:

我去過這大廈上1堂,很大隻sir 教的
同樓主講嘅情況差唔多
因為是1堂,所以無冀望

西餐上過10堂廟街果間
有個阿sir 好好,講得好清楚加額外煮食知識
2個餸都係我自己一組煮

其實我鐘意土瓜灣果種多啲
阿sir ok, 佢煮多多
自己唔多煮

另外,其實我同意西餐低過面包
所以面包我只上過10堂

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 親子王國15週年勳章

要嚇得先去
真係一分錢一分貨
我上過一堂單堂
但好污糟
整左都吾敢食
因我好易肚疴

珍珠宮

回覆樓主:

感恩最近報過幾個平course
(出面的,非工聯)
都幾滿意
同埋啲阿sir都有heart教

伯爵府

momoko.c 發表於 19-9-23 13:43

佢果度有爐比學員咩?

伯爵府

momoko.c 發表於 19-9-23 13:43

如果你唔洗返工不如去ERB學啦。又有津貼。

伯爵府

momoko.c 發表於 19-9-23 13:52
回覆 耕田妺 的帖子

尖咀嗰廚房已經好過土瓜灣嗰個, 我覺得.土瓜灣係酒樓嗰D,

想廚房正梗係去廚藝學院啦!我都想報個意大利菜或地中海菜短期課程。

http://www.vtc.edu.hk/admission/tc/programme/ht322372-certificate-in-italian-cuisine-qf-level-2/

伯爵府

YY1101 發表於 19-9-23 14:03
要嚇得先去
真係一分錢一分貨
我上過一堂單堂

The One對面果個centre我學過一堂印度菜後無學了。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

工聯會真係講彩數
yoga都分別好大

首頁

尾頁

跳至