想生BB

跳至

首頁

尾頁

大宅

剛剛發現排出一粒晶瑩剔透的jelly物體 應該排卵了 如果今晚再dodo 有效嗎?

大宅

Cmy8372 發表於 19-9-25 11:12
剛剛發現排出一粒晶瑩剔透的jelly物體 應該排卵了 如果今晚再dodo 有效嗎?
...

有無用紅d 測排卵,及量體溫?

因為有時蛋清未必是排卵那一刻有,有可能是排卵之前有

大宅

yhyeung 發表於 19-9-25 11:18
有無用紅d 測排卵,及量體溫?

因為有時蛋清未必是排卵那一刻有,有可能是排卵之前有

有用紅d 但呢幾日都未到深色 keep住不是明顯的加深 今日未到時機用紅d 體溫我成日唔記得探 我今早開始有好清的滑散散分泌 剛剛抹到jelly物體 即係應該今日開始排 即係今晚dodo遲嗎 本身琴晚想do 但老公話眼訓

大宅

Cmy8372 發表於 19-9-25 11:22
有用紅d 但呢幾日都未到深色 keep住不是明顯的加深 今日未到時機用紅d 體溫我成日唔記得探 我今早開始有 ...

紅d 未加深應是排前。

紅d 深粗 ,lh 值去到高峰,

紅d 有粗轉淺的一瞬,應該24 -48小時左右排卵(abt 80% 的人24 小時左右,20% 48 小時內)。

精子最長活72 小時,卵子24小時。

有蛋清可能快排,或就排。

咁你dodo 當然有用。因你紅d 未深粗。深粗咗其實第約轉淺後的24小時內排

紅d 粗完

大宅

yhyeung 發表於 19-9-25 11:27
紅d 未加深應是排前。

紅d 深粗 ,lh 值去到高峰,

如果紅d成日未達到深粗 即係點呢??我依家忍緊唔飲水 一陣check下 既係深粗do一次 轉淺再do 對嗎

咁成粒透明jelly係什麼?卵子???

大宅

Cmy8372 發表於 19-9-25 11:22
有用紅d 但呢幾日都未到深色 keep住不是明顯的加深 今日未到時機用紅d 體溫我成日唔記得探 我今早開始有 ...

下次量埋體溫。

因體溫跌到最低的一兩天代表排卵。第日體溫升高代表排咗。兩樣夾埋黎睇再加埋蛋清,才比較能知道甚麼是排卵時間

大宅

yhyeung 發表於 19-9-25 11:30
下次量埋體溫。

因體溫跌到最低的一兩天代表排卵。第日體溫升高代表排咗。兩樣夾埋黎睇再加埋蛋清,才比 ...

咁如果排左仲洗唔洗再do ?

大宅

Cmy8372 發表於 19-9-25 11:29
如果紅d成日未達到深粗 即係點呢??我依家忍緊唔飲水 一陣check下 既係深粗do一次 轉淺再do 對嗎

咁成粒 ...

成粒? 通常蛋清是一條可拉長無味透明分秘。不應是一粒粒。

紅d 好難mon, 要飲超少水,d 尿好黃先測到

我通常day 7 開始用晨v, 朝早有淺線,去到差唔多日子,會吃晚飯後不再飲水。那麼睡前再用紅d。
到顏色差唔多轉粗,那天變4 小時一次。即至我見到深粗,再轉淺番一兩次,我變番晨v 及睡前

有d 人飲好少水。但我好辛苦。我通常係一飲飲一杯半,然後去一次小便,這個不夠深色,不用測。一直唔飲水,到第二次小便應該夠3,4 小時,呢次應夠黃,可以test 紅d, test 完再飲1.5 杯水。再重覆呢個process, 直到見到深粗,再轉淺

有d 人全日飲好少水,一間中飲一兩淡我覺得太辛苦。

大宅

yhyeung 發表於 19-9-25 11:36

成粒? 通常蛋清是一條可拉長無味透明分秘。不應是一粒粒。 ...

係 呢排好乾好想飲水 所以成日淺色

我剛才係拉斯➕一粒好似白色珍珠的物體 我陀我大女都見過

大宅

Cmy8372 發表於 19-9-25 11:31
咁如果排左仲洗唔洗再do ?

我看的醫生建議排前2次排後一次

因卵子生存abt 24 hr

精子abt 72 hr (視乎精子的位置)

及精子要d 時間游上去

醫生話呢幾次最好隔日,唔好日日,日日精子造唔切影響效果

大宅

yhyeung 發表於 19-9-25 11:30
下次量埋體溫。

因體溫跌到最低的一兩天代表排卵。第日體溫升高代表排咗。兩樣夾埋黎睇再加埋蛋清,才比 ...
咁如果我紅D深粗, 但體溫又平平無奇. 即係黃體不足?

大宅

Cmy8372 發表於 19-9-25 11:41

反而珍珠物體我從未見過。好奇!

大宅

yhyeung 發表於 19-9-25 11:44

upload相俾你(emoji)吧 我陀我女那次 dodo後去廁所就有呢粒野 之後就bingo了 所以我今晚要搵老公搞下先

大宅

測左 原來深粗了!咁即係由依家計 每四個小時測一次 今晚可以dodo 然後轉淺的24小時-36小時再do一次對嗎

大宅

哇!好神奇!

大宅

Cmy8372 發表於 19-9-25 12:05
哇!好神奇!

好深粗wor!

咁你今晚do 1 次,隔日再do

你今日之後mon 埋轉淺,隔日再do 時間盡量within 轉淺開始計+24 hr (排卵)+24 hr (卵子的生存時間)

不過你都要預番24 hr 內,其實1 hr 及23 hr 都是24 hr 內,所以唔好預咁汶

大宅

yhyeung 發表於 19-9-25 12:28
好深粗wor!

我book左酒店!今晚帶我老公去威下先。

大宅

yhyeung 發表於 19-9-25 12:28
好深粗wor!

明白!!!死啦好緊張!仲緊張過放胎

大宅

mscathybbb 發表於 19-9-25 11:44
咁如果我紅D深粗, 但體溫又平平無奇. 即係黃體不足?

你指體溫無變化,是指無低溫,還是無高溫,還是兩樣都是?

但你量體溫是否標準方法,要不受干擾熟睡abt 6 hr (+/-), 然後每天同一個時間醒來,乜都唔好郁就馬上量度。因為如果你比平時遲一兩小時,體溫會上升的。所以如果你在唔同嘅時段量,佢可能反映唔到變化。

黃體不足應是指高溫期少於12 天

男爵府

Cmy8372 發表於 19-9-25 11:41

我紅d深粗時,正常飲水冇特別等2個鐘,都會秒紅,你今晚&隔日dodo啦

首頁

尾頁

跳至