0-6個月

跳至

首頁

尾頁

別墅

bb2個幾月時開始厭奶,我係泵媽全人奶的。試過轉奶樽,情況好左少少,但都係玩一輪先飲,情況一直維持到現在5個月。
呢個星期開始更加嚴重,清醒時係一D都唔飲,點樣tum都唔肯飲!要tum到訓左先會飲(emoji)但不是次次都成功餵到

會唔會係已經飲厭左人奶?出世時有補過illuma奶粉,以前都肯飲,但現在都唔肯飲了,請問轉奶粉試下得唔得呢?

禁止訪問

禁止訪問

別墅

Fionmok1008 發表於 19-10-2 15:31
bb2個幾月時開始厭奶,我係泵媽全人奶的。試過轉奶樽,情況好左少少,但都係玩一輪先飲,情況一直維持到現 ...

我個囡都成日玩奶唔肯乖乖哋飲, 但佢1個月應該未厭奶, 唯有等到佢餓先喂

別墅

Siennamami 發表於 19-10-3 00:49
太細未可以加固,唯有試下轉奶粉,轉下口味希望有幫助

佢現在已經5個月了!轉左奶粉都唔係好飲(emoji)

別墅

1215sindy 發表於 19-10-9 18:08
BB好易厭奶, 宜家得2個月可以試下飲bellaxx, 我餵人奶個時都有夾呢隻奶粉

已經5個月啦,佢係由2個月厭到5個月,以家試緊加固,不過食得好少,不能當一餐

別墅

Cmeimei22 發表於 19-10-9 18:47
我個囡都成日玩奶唔肯乖乖哋飲, 但佢1個月應該未厭奶, 唯有等到佢餓先喂
...

我個仔好似唔識餓咁,試過7,8個鐘都唔飲

禁止訪問

大宅

Fionmok1008 發表於 19-10-2 15:31
bb2個幾月時開始厭奶,我係泵媽全人奶的。試過轉奶樽,情況好左少少,但都係玩一輪先飲,情況一直維持到現 ...

我個情況都係咁維持左個半月,曾經有幾日有好轉,但大部時間都係餵奶餵到打仗咁都係唔肯啜,奶粉我轉過兩次。依家食更第三款奶粉,奶樽我換過4款,醫生睇過兩次,其實只要依家隻奶粉大便係ok既,我就勸你唔好轉,轉左都未必係好事,陣間又便秘又嘔到時你仲煩。我女試過連續五日都食得好差,五日最多個日食左10安,最少全日食得6安。
過渡期係好難捱,我依家都係要哄到佢半訓狀態先肯啜,一日五餐,每餐都係得60~90跟住又醒左,唔食架啦~又要再等下次想訓既機會

禁止訪問

大宅

一係就試illuma organic,個味都夠淡呀,仔仔都肯飲呀

別墅

淇淇0223 發表於 19-10-10 00:10
我個情況都係咁維持左個半月,曾經有幾日有好轉,但大部時間都係餵奶餵到打仗咁都係唔肯啜,奶粉我轉過兩 ...

Wa你女女幾大啊?咁樣餵奶真係死好多腦細胞

別墅

majomajo 發表於 19-10-10 15:21
可以試多陣,我都有補緊illuma比呀仔呀,佢人奶同奶粉都飲得好好

Illuma佢已經唔肯飲,一飲就變樣

別墅

wcman 發表於 19-10-10 16:04
一係就試illuma organic,個味都夠淡呀,仔仔都肯飲呀

我已經由佢出世就補illuma organic la,現在已經唔肯飲,可能厭左了

大宅

Fionmok1008 發表於 19-10-11 03:08
Wa你女女幾大啊?咁樣餵奶真係死好多腦細胞

10/7出世。依家三個月。係喔,每日餵奶都餵到灰

複式洋房

淇淇0223 發表於 19-10-11 05:08
10/7出世。依家三個月。係喔,每日餵奶都餵到灰

我阿仔係7月9日BB,同你o係同路人。我喂佢喂到喊,未到食奶時間會早半個鐘喊,到真係喂飲到35ml開始就黎料。

大宅

yanka0916 發表於 19-10-11 13:34
我阿仔係7月9日BB,同你o係同路人。我喂佢喂到喊,未到食奶時間會早半個鐘喊,到真係喂飲到35ml開始就黎料 ...

我之前都係成日餵到喊。我琴日第一次試煲米水開奶,琴日有三餐我都係用米水開奶都食得好好,20分鐘內食左120ml...跟住今日無煲啦, 因為我聽人講話咁細個bb唔可以日日用米水開奶,跟住今日又打回原形 餐餐都喊住咁食,食得60-90ml...真係灰哂 不過佢有重跟番正常生長線就算啦,因為佢要唔食我都真係冇曬辦法

禁止訪問

別墅

brandy.thy 發表於 19-10-11 19:55

同我情況一模一樣,全日奶量都係得500ml,完全無辦法

同你一樣情況。 真是冇佢辦法

複式洋房

回覆樓主:

我見佢而家都尚算肥美,所以唔理佢住每次喂一個鐘佢都食咁少。好無奈

首頁

尾頁

跳至