婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

見到咁多怪獸99,令我諗起當日我同C6 話結婚,99叫C6 叫埋我去金舖一齊揀龍鳳鈪,本來不想去,我真係無所謂,對對都差不多,一直都覺得呢D 意頭嘢,不買都得!嗰日去度, sales 問想揾咩款,價位,大細,我隻怪獸99即用全店都聽到嘅音量話要最平最細嗰對就得。Sales 當然即刻不想理你,仲要答99話最細嗰對佢不啱, 佢隻手都有D 肉,我本身又真係著 size L or XL....嗰一刻我完全覺得99係度侮辱緊我,不想買仲咩叫我去揀,我聽完佢同 sales 咁講,真係想9秒9衝出金行 ,我知你們不係大富人家,但都不用咁講嘢。雖然好嬲,但嗰陣都不敢同屋企人呻,驚佢哋覺得我嫁得好委屈。99呢樣生物,真係少接觸為好!

C.yan110    發表於 20-1-4 12:44

侯爵府

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回

我奶奶都買左對又細又容易變形的龍鳳鈪,當年金價9K一兩,她買左對一萬元的比我,仲好大聲的同我講,尼對龍鳳鈪要成萬元的~我99有樓收租的,絕非窮99~

伯爵府

回覆樓主:

我奶奶同我媽都比左對好重龍鳳呃我呀
但兩對都係我地自己比錢架

子爵府

算啦,又唔係貪佢對鈪,佢咁講佢肉酸啫。未結婚佢就露哂底,以後知點做啦

大宅

回覆樓主:

你99 有買已經好好,我99 咩都無買,只係將佢當年結婚的999黑黑地的金鈪比我 , 無睇錯係3條9,唔係4條9

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

我果對係我姑奶幫我奶奶買,兩隻加埋一兩,我奶奶一直對我都好,所以我都有講話對鐲大力d 都爛

水晶宮

高下立見啦!我祖母直接買一對六兩的金手鐲比我,在我幾歲時由媽媽保存。我出嫁好多人問對金鐲咁重手,邊個咁大手筆。我好自豪話是我祖母。我媽就一隻金鐲一兩;我奶奶那對直程紙咁薄,大力少少都變形。費事提。做到咁寒孫。

C.yan110    發表於 20-1-4 12:47
JD930    發表於 19-11-19 09:46

複式洋房

0030 發表於 19-10-2 17:31
我奶奶都買左對又細又容易變形的龍鳳鈪,當年金價9K一兩,她買左對一萬元的比我,仲好大聲的同我講,尼對龍 ...

我嗰時金價萬二一兩,記得埋單都係不夠一両。

複式洋房

Nagomi 發表於 19-10-2 22:52
你99 有買已經好好,我99 咩都無買,只係將佢當年結婚的999黑黑地的金鈪比我 , 無睇錯係3條9,唔 ...

咁可能佢會諗把家存之寶都俾埋你,真係自己人

侯爵府

回覆 Mirabun 的帖子

算啦,睇開點~我都系甘自己安慰自己的~

複式洋房

orangutan 發表於 19-10-2 22:12
算啦,又唔係貪佢對鈪,佢咁講佢肉酸啫。未結婚佢就露哂底,以後知點做啦
...

Exactly, 一知道我哋結婚就黑面,拍拖返去食飯嗰時就笑笑口。結咗婚我名都無埋,成日叫我阿邊個...其他新抱就有名

複式洋房

Astra00 發表於 19-10-3 10:58
高下立見啦!我祖母直接買一對六兩的金手鐲比我,在我幾歲時由媽媽保存。我出嫁好多人問對金鐲咁重手,邊個 ...

我細個四千蚊両金,媽媽幫我哋幾姐妹買咗幾對,後嚟屋企有事,八千蚊両嗰個年代賣哂...到結婚我無叫媽媽再買,因為只係嗰日影相用,用完又要放保險箱仲煩。結婚係借妹妹嗰D 用

複式洋房

0030 發表於 19-10-3 11:03

算啦,睇開點~我都系甘自己安慰自己的~

Sure ...係諗起D 99 咁對人,講嘢又有骨,所以這世上咁多婆媳問題

大宅

Mirabun 發表於 19-10-3 11:01
咁可能佢會諗把家存之寶都俾埋你,真係自己人

肯定唔係家存之寶 , 佢當時係講到出口話有現成就唔駛哂錢買 , 我自己媽媽都買左2對両幾金鈪同條頸鏈比我,所以我唔稀罕佢D野

子爵府

甘似我奶奶既, 又係買比我全場最薄最幼

C.yan110    發表於 20-1-4 12:48

水晶宮

Mirabun 發表於 19-10-3 11:08
我細個四千蚊両金,媽媽幫我哋幾姐妹買咗幾對,後嚟屋企有事,八千蚊両嗰個年代賣哂...到結婚我無叫媽媽再 ...
心意。有沒心意的問題。

侯爵府

仲有我生B的時候,來醫院探我,大大聲講句,尼只雞要成300元的(近過年雞比較貴),仲反反复复講左好幾次~好心啦,懷孕整個孕期和做月都無咩表示不要緊,一隻雞300元我真的覺得唔系好多喔~

JD930    發表於 19-11-19 09:47

複式洋房

Mirabun 發表於 19-10-1 22:51
見到咁多怪獸99,令我諗起當日我同C6 話結婚,99叫C6 叫埋我去金舖一齊揀龍鳳鈪,本來不想去,我真係無所謂 ...

我個99仲頂癮,佢攞返二十幾年前嗰對幼龍鳳額送俾我,有埋張單,不過間鋪都執咗笠啦! 佢仲阻止佢個大仔,唔比送任何金器比我添! 咁怕人貪錢,收埋個仔係屋企,唔好俾佢結婚咪得囉!

水晶宮

0030 發表於 19-10-3 14:55

仲有我生B的時候,來醫院探我,大大聲講句,尼只雞要成300元的(近過年雞比較貴), ...
算了,當她透明吧!我同數字人都疏遠好多,我是比面老公先勉強見下,做節食飯。我成日希望二老快點xx,黑心都咁話,成日好滋擾我生活。不存在係最好。好煩!幸好沒貪他們一元,他們好彩夠窮。否則仲多野說。

複式洋房

0030 發表於 19-10-3 14:55

仲有我生B的時候,來醫院探我,大大聲講句,尼只雞要成300元的(近過年雞比較貴), ...

不係自己個女,一定咁講嘢。我99只會去看 BB, 嚇BB, 俾說話個新抱聽。全孕期都無探過 or 煲嘢D 新抱食,仲話不識煲豬腳薑,唔知咩嚟,超正

首頁

尾頁

跳至